Hirdetés
Hirdetés

Íme 13 ünnepi köretelem, ha már unjuk a burgonyát | II. rész

SZERZŐ: DG
2023. december 12.
Az év ezen időszakában a legtöbben már várjuk a közelgő ünnepeket, melyhez szorosan kapcsolódnak a nagy közös étkezések is. Bár minden családban vannak a jól bevált főételek, nem ünnep az ünnep egy-két ínycsiklandó köretelem nélkül, amelyek azonban magas szénhidrát tartalmúak, vagy éppen egy kissé egyhangúak lehetnek. Ezért mini sorozatunkban, két részen át összesen huszonhat burgonyamentes opciót mutatunk be, hiszen a lehetőségek tárháza szinte végtelen.
Hirdetés

Egy korábbi cikkünkben már találkozhattunk néhány köretelemmel, íme következő 13 lehetőség!


Mac and cheese casserole

A sokféle sajtos makaróni recept közül igazán nehéz egyet kiválasztani, de ha valaki egy extra szószos tésztát keres, akkor ez a sült változat lesz a nyerő. A sütési eljárás, valamint casserole jellege garantálja, hogy a tészta vastagabb legyen mint a megszokott, tűzhelyen készített étel esetében. Persze ez a megoldás egy kissé tovább tart, de a gazdag, krémes makaróni miatt igazán megéri a rászánt időt.

 

Sült zöldség, pestos quinoa saláta

A saláták általában különféle nyers zöldségekből állnak, azonban ha előbb megpirítjuk azokat, akkor valami váratlant is alkothatunk belőlük, tele ízekkel. A zöldségek sütése kihozza természetes édességüket, ugyanakkor meg is puhítja azokat. Bár nem lesz olyan ropogós, mint a friss saláta, ez a meleg alternatíva tökéletes kiegészítő lehet az ünnepi asztalon. A pestos dresszinggel való befejezés kellemes pikantériát ad a salátának, amely kiegészíti a karamellizált zöldeket.

A recept elkészítéséhez sokféle zöldségre lesz szükségünk: egy lilahagyma, fokhagyma, pirospaprika, gomba, friss bazsalikom és egy citrom is kell hozzá. Mindezek mellett szükséges csicseriborsó, quinoa, tökmag és olívaolaj is. A fűszerek közül sót, borsot és oregánót használjunk a pesto mellett. A zöldségeket csak sütőben szükséges kis ideig pirítani kevés olajon, majd keverjük össze az elemeket – és kész is a fantasztikus saláta.

 

Áfonya és zsályás kuszkusz

Ha valaki olyan ételre vágyik, amely tele van őszi ízekkel és színekkel, ez a kuszkusz recept pont megfelelő. A sült sütőtök és az apróra vágott áfonya kombinálásával egy olyan kiadós ételt kapunk, amely egyszerre lesz édes és fanyar. Ezen kívül még egy kis pirított kuszkuszra, sült zsályalevélre, valamint dióra van szükség és kész is az ünnepi köretelem.

Ennek a kiadós salátának az elkészítéséhez vegyünk apróra vágott sütőtököt, amelyeket olívaolajjal és fokhagymával öntözünk, majd puhára sütünk. A kuszkuszt lepirítjuk és egy zöldséges alaplében addig pároljuk, amíg tökéletesen meg nem fő, majd összekeverjük a sütőtökkel. A gazdag mártás vajból, dióból, zsályalevélből, sóval és borssal készül addig, amíg a vaj mély aranybarna nem lesz, a zsálya pedig ropogós marad.

 

Áfonyás-pekándiós káposztasaláta

Mindannyian ismerjük a káposztasalátát vagy coleslaw-t, azonban főként nyári salátaként tekintenek rá legtöbben. Ebben a verzióban egy télies oldalát mutathatja meg, amelyhez természetesen továbbra is a sárgarépa és a káposzta szolgál alapként, de alma, pekándió és áfonya is kerül bele. Ez a néhány hozzávaló egy kis almaecettel és juharsziruppal igazán feldobja a megszokott receptet, valamint tökéletes az ünnepi asztalra.

 

Krémes kukoricapuding

Bár a kukorica pudingot talán kevésbé ismerik Magyarországon, ez a recept néhány pikáns hozzávalónak köszönhetően nagyon különleges köretként szolgálhat. A kukorica központi szerepet játszik ebben a receptben, de a tejtermékek adják a krémes állagát és ízét, ezért kell hozzá még vaj, tej, cheddar sajt és egy kis ricotta is. Emellett szükségünk lesz tojásra, kukoricalisztre, cukorral és persze sóra.

Olvasszuk fel a vajat egy nagy serpenyőben közepes lángon, vigyázva, hogy ne égjen meg. Adjuk hozzá a kukoricát és pirítsuk 5 percig, míg megpuhul. Ha kész, hagyjuk a kukoricát kissé kihűlni. Adjuk a tejet, a tojásokat, a ricottát, a kukoricalisztet, a cukrot és sót és a reszelt cheddar felét egy nagy tálba. Keverjük össze a hozzávalókat, míg egy jól elkevert mártást kapunk. Végül adjuk hozzá a kukoricát és a zöldhagymát. Ezt követően öntsük a kukorica keveréket egy kizsírozott sütőformába, szórjuk meg a maradék cheddarral, majd tegyük a sütőbe és süssük 35-40 percig.

 

Áfonyás fűszeres kenyérkocka

Ez az Egyesült Államokban klasszikusnak számító étel kenyérkockából és különböző fűszernövényekből áll. A szárított áfonya hozzáadása határozottan ünnepi ízt kölcsönöz neki, miközben egy csipetnyi édességet is ad hozzá.

Ehhez a köretelemhez szükség lesz kenyérre valamint az aszalt áfonyára, melyet apróra darabolt pekándióval, friss kakukkfűvel és vöröshagymával ízesítünk, ezt pedig a zeller teszi majd még tartalmasabbá. Az ételhez szükséges további hozzávalók közé tartozik az alaplé, a tojás, a vaj és a só.

Hirdetés

Elsőként a kenyérkockákat fogjuk lepirítani a sütőben, miközben egy serpenyőben közepes lángon megolvasztjuk a vajat, és megpirítjuk benne a hagymát és a zellert. Ezt követően a tojásokat fel kell verni a húslevessel és a sóval, majd a többi alapanyag is belekerül, végül pedig még egy kis időre vissza tehetjük a sütőbe, amíg aranybarna nem lesz.

 

Sült fokhagymás-sütőtökös rizottó

A rizottó egy kiadós étel, amelynek elkészítése egy kicsit több időt és erőfeszítést igényel, mint más köretelemé, de minden vendéget le lehet vele nyűgözni. A tökéletesen krémes rizottó elkészítésének kulcsa, hogy folyamatosan kevergetni kell, miután az alaplevet hozzáadtuk, hogy az összes íz összeálljon, miközben a rizs a benne található a keményítőt az alaplébe engedi, ezáltal tökéletes textúrát eredményez. A köretelem ugyanúgy készül, mint bármely más rizottó, annyi különbséggel, hogy a fokhagymát és a sütőtököt is meg kell pirítani a sütőben mielőtt a többi alapanyaghoz adnánk.

 

Karamellizált sütőtök kuszkusszal

A kuszkusz textúrája teszi kiadóssá ezt az elemet, míg a téli ízvilágot a sütőtök és az áfonya garantálja. A recept elkészítéséhez néhány tökre, kelkáposztára, citromra, fokhagymára és lilahagymára lesz szükségünk, ahogyan a kuszkuszra, aszalt áfonyára valamint apróra vágott pekándióra is. A recept elkészítése nem sok időt vesz igénybe, a sütőben szükséges a tököt lepirítani, majd összekeverni az összetevőket a dresszinggel és kész is a fenséges ünnepi köretelem.

 

Toszkán kelkáposzta és áfonyasaláta

Az ünnepek alatt mindig rengeteg nehéz étel kerül az asztalra, így okos lépés lehet egy-két salátával könnyíteni a menüsoron. A kelkáposzta textúrája és íze miatt megosztó lehet, de több fajtája van, így mindenki megtalálhatja belőle a számára tökéleteset. Ebben a salátában toszkán kelkáposztát használunk, amely kevésbé keserű, zsengébb kelkáposzta, mint a többi. Fontos, hogy jól megnyomkodjuk a leveleket, mielőtt elkészítenénk.

Ehhez a salátához szükségünk lesz egy kis kelkáposztára, citromra és lilahagymára. Emellett áfonyát, valamint kókuszcukrot és mézet is használhatunk, hogy édesebb legyen. A dresszinghez olaj, balzsamecet, dijoni mustár, só, bors, pekándió és feta sajt szükségeltetik.

 

Egyszerű őszi saláta almával

A gyümölcs és a sajt már régóta társak a sajttálakon, így ezzel a fogással sem lehet mellélőni. Az almát, a pekándiót és a kék sajtot salátakeverékkel összekeverjük és kész is a tökéletes köretelem. A kéksajt kellemesen csípős ízt ad, ami az egész ételt egy nem túl zsíros, könnyedebb, az ünnepi hangulathoz illő köretelemmé varázsolja.

 

Makktökös éksaláta

Az éksaláták évtizedek óta ismertek és gyakran szolgálják fel őket steakhouse-okban. Általában a szóban forgó éksaláta egy egyszerű jégsaláta darab, különböző feltétekkel. Ebben a receptben az éksaláta fejre áll, és a salátához egy másik fajta éksaláta csatlakozik: a makktök. Mindkét éket ugyanazokkal a feltétekkel borítják és a két nagyon különböző zöldség kombinációja a tányéron egy látványos fogást eredményez.

 

Búzabogyó és gránátalma saláta

A saláták általában valamiféle zöldből, különböző gyümölcsökből, zöldségekből állnak. Ez a köretelem azonban a búzaszemet helyezi a középpontba, ami ízletes végeredményt kölcsönöz. Emellett a teljes kiőrlésű gabonaként a búzabogyó tele van rostokkal, ugyanakkor nagyszerű fehérje- és vasforrás is.

Az apró búzaszemek akkor válnak igazán élvezetessé, ha egy fazék vízben körülbelül egy órán át pároljuk őket. Ez biztosítja, hogy a gabona puha legyen, egyfajta diós mellékízzel. A gránátalma lédús mivolta csak feldobja a salátát, végül a feketebors pikantériája fogja össze a kettőt.

 

Mézes sárgarépa

A sárgarépa klasszikus köret az évnek ebben az időszakában, mely akár édesen elkészítve is garantáltan nagy sikert arat. A vajban és mézben sült sárgarépa olyan étel, mely akár édességként is beillik a menüsorba, azonban sültek mellé is kiváló választás lehet. Adjunk hozzá néhány gerezd fokhagymát és egy kis borsot ízesítésként, melynek köszönhetően egészséges fűszerességgel rendelkezhet ételünk.

 

Forrás: tastingtable.com

 

Tovább olvasok:

Mit jelent az au jus? – egy tökéletes karácsonyi szósz nyomában

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram