Hirdetés
Hirdetés

Íme 13 ünnepi köretelem, ha már unjuk a burgonyát | I. rész

SZERZŐ: DG
2023. december 2.
Az év ezen időszakában a legtöbben már várjuk a közelgő ünnepeket, melyhez szorosan kapcsolódnak a nagy közös étkezések is. Bár minden családban vannak a jól bevált főételek, nem ünnep az ünnep egy-két ínycsiklandó köretelem nélkül, amelyek azonban lehetnek magas szénhidrát tartalmúak, vagy éppen egy kissé egyhangúak. Most következő mini sorozatunkban, két részen át összesen huszonhat burgonyamentes opciót mutatunk be, hiszen a lehetőségek tárháza szinte végtelen.
Hirdetés

Vegetáriánus olasz tésztasaláta

A tésztasaláta nagyszerű köret lehet bármilyen sült mellé akár nyáron, akár a karácsony alkalmával. Ezt a tésztasalátát az teszi különlegessé, hogy rengeteg extra dolog van benne. Ha valaki rajong az olyan mediterrán összetevőkért mint az olajbogyó, a mozzarella és a pácolt articsókaszív, imádni fogja ezt a változatot. Ezek az összetevők, valamint a savanykás, de mégis finom öntet egy vagány tésztasalátát eredményeznek, amely bármilyen fehérjét kiegészít az ünnepi asztalon.

Ennek a receptnek az elkészítéséhez szükség lesz egy lilahagymára, szilvaparadicsomra, friss bazsalikomra, fokhagymára és egy citromra. Ehhez társul még a tészta, a Kalamata olajbogyó, zöld olajbogyó, articsóka szívek, pálma szívekre és pepperoncinire a szárazáru-területről. Természetesen nem hiányozhat a receptből a mozzarella, illetve néhány alap az öntethez – olívaolaj, vörösborecet, olasz fűszerek, só és bors. Ha valaki pedig a húsosabb salátát szereti, nyugodtan tehet bele pepperoni-t is.

Hirdetés

Kelkáposzta és sült cékla saláta fetával

A kelkáposzta bár nem sok ember kedvence, ha helyesen készítjük el, ízletes köret válik belőle. A kelkáposztát gyakran száműzik a konyhából mert kesernyés íze van, valamint keményebb, mint más zöldségek. Ha azonban feldaraboljuk és megmasszírozzuk a kelkáposztát, nemcsak megpuhítjuk, de a keserűség egy részét is kivesszük belőle, így egy nagyszerű salátához illő zöldséget kaphatunk belőle.

Ehhez a salátához sok zöldségre lesz szükségünk: a recept vörös és sárga céklát, kelkáposztát, citromot, lilahagymát, medvehagymát és avokádót igényel. Az öntethez olívaolajat, sót, borsot, diót, juharszirupot, dijoni mustárt, mézet, vörösborecetet és feta sajtot használhatunk. A mézet még akár juharsziruppal is lehet helyettesíteni.

Egyszerű balzsamecetes sült kelbimbó

A kelbimbó sokoldalúsága miatt az utóbbi években népszerű ünnepi köret lett, ráadásul olyan kerti frissességgel rendelkezik, amely a burgonyát idézi, anélkül, hogy szénhidrátban gazdag lenne. A kelbimbó sütése kihozza a természetes cukrokat, így nemcsak szép, de és édes is lesz. Ha azonban sütés előtt balzsamecet és juharszirup fanyar keverékébe dobjuk, nem csupán még édesebbé tesszük, hanem kellemesen zamatos ízvilágot is kapunk.

Az elkészítéséhez szükségünk lesz néhány friss kelbimbóra, extra szűz olívaolajra, mustárra, juharszirupra, balzsamecetre, csípős szószra (a Sriracha jól passzol hozzá) – és némi friss petrezselyemre a díszítéshez. A félbevágott kelbimbót pedig csak egy tepsibe tesszük, meglocsoljuk olajjal, sózzuk, és kézzel összeforgatjuk, majd előmelegített sütőbe tesszük, amíg a balzsamos mázat elkészítjük, amivel aztán bekenjük a zöldséget és kész is.

Egyszerű sült spárga

A spárga egyike azoknak a zöldségeknek, amelyek nagyon megosztóak, azonban szintén – ha helyesen készítjük el, akkor egy olyan nyerő fogást kapunk, amiért mindenki ujjongani fog. Ehhez pedig egyszerűen csak meg kell locsolni a spárgát egy kis olívaolajjal majd citrommal, sóval és borssal megszórni, majd rövid ideig sütni a sütőben - de csak kis hőmérsékleten -, hogy ne megégjen, hanem csak megpuhuljon a spárga.

Mézes teljes kiőrlésű búzából készült zsemle

Bár a zsemlék készítése kicsit több időt vesz igénybe, ha végül úgy döntünk, elkészítjük, az eredmény miatt tökéletesen megéri. És mivel a receptben negyed csésze méz is van, a köretelemek olyan édességgel rendelkeznek, amely szinte bármilyen ételt kiegészít az asztalon.

Hirdetés

A recept elkészítéséhez szükségünk lesz egy kis száraz élesztőre és tejre. Emellett vaj, méz, liszt, só és olaj szükségeltetik még hozzá. Elsőkörben az élesztőt kell felfuttatni a langyos tejben, majd jöhet a vaj és a méz, végül apránként adagolhatjuk hozzá a lisztet, valamint a sót. Ezt követően nincs is más dolgunk, mint összegyúrni, keleszteni, végül pedig sütni a tésztát – úgy, mint egy kenyérnél.

Klasszikus zöldbab casserole

Nem szabad a casserole elnevezéstől megijedni: ez egy olyan egytálételt jelent, mely a mai leginkább a csőben sült ételekhez hasonlít, tehát egyfajta rakott zöldbabra kell gondolnunk. Ehhez csupán némi zöldbabra, konzerv gombalevesre, pirított hagymára, valamint tejre van szükségünk. Ezen kívül még sóval, borssal és Worcestershire szósszal ízesíthetjük. Csupán a zöldbabot kell megfőzni, majd mindent bele is helyezhetünk a tepsibe és tehetjük a sütőbe, amikor összesültek az alapanyagok, akkor pedig jöhet a pirított hagyma.

Klasszikus spenótkrém

Ez a recept kissé kilóghat a sorból az ünnepi szezonban, azonban annyira ízgazdag, fantáziadús köret, hogy mindenképp érdemes legalább egyszer kipróbálni.

Lehet, hogy ez egy nehezebb köret, de a tejszín, a vaj és a krémsajt kombinációja különlegessé teszi. Mivel a recept krémsajtot, citromhéjat és citromlevet is tartalmaz, kellemesen zamatos lesz, ami arra ösztönzi majd a vendégeket, hogy repetázzanak belőle. A már felsorolt néhány alapanyagon kívül még vöröshagymára, fokhagymára és lisztre van szükségünk. Ízesíteni pedig sóval, borssal és szerecsendióval ajánlott még. Az elkészítése pedig nagyon egyszerű, csak egy serpenyőre van szükség hozzá, amelyben a vajon kissé megpirított hagymára tesszük az apróra vágott spenótot, amihez jöhet a többi elem.

Baconbe tekert zöldbab

Ez a legegyszerűbben elkészíthető köret a felsorolásban, egyszerűen csak tekerjük a bacont a zöldbab köré, majd mehet a sütőbe és máris kész a nyerő köret, amiért a vendégek sorba fognak állni. Amellett, hogy egyszerű és nagyon ízletes, még rendkívül mutatós is, így biztosan feldobja az ünnepi menüsort.

Nedves kukorica Casserole

A kukoricakenyér egyike azoknak a sokoldalú ételeknek, amelyek többféleképpen is elkészíthetők. Lehet zsemle vagy muffin, lehet egy töltelék alapanyag, vagy akár egy rakott étel.

Ez az étel nem olyan sűrű, mint a kukoricakenyér, de nincs is olyan tömény, mint a kukoricakrém. A titkos összetevő pedig, ami nedvessé teszi a majonéz. Nemcsak extra adag krémességet ad, hanem egy olyan ízt is, amely kiegészíti az édes kukoricát, és feldobja az egész ragut. Ennek a kukoricás ragunak a fő hozzávalói a konzerv kukorica és kukoricakrém, valamint a kukoricaliszt. Hozzáadjuk még a fent említett majonézt, valamint egy kis tejfölt és vajat.

Csőben sült karfiol

A gratinált burgonya klasszikus ünnepi köret, amely remek sajtos alternatívája a burgonyapürének. De ha a burgonyát karfiollal helyettesítjük, akkor egy táplálóbb változatot kapunk anélkül, hogy a sajtos dekadenciából bármit is elveszítenénk.

A burgonya helyett a karfiol használatának további előnye, hogy ez a recept egyáltalán nem vesz igénybe sok időt, ugyanis nem kell megpucolni illetve vágni, csupán a karfiolt kell rózsáira bontani.

Sült sütőtök

A sütőtök általában az egyik legédesebb őszi zöldség. El lehet készíteni csupán önmagában egy kis vajjal, de ezen túlmenően még lehet fűszerezni például néhány teáskanál chili-, fokhagyma- és vöröshagymaporral, valamint egy egészséges adag sóval és borssal, amitől még pikánsabbá válik az étel.

Egyszerű mac & cheese egy kis ropogóssal

A sajtos makaróni Amerika-szerte népszerű ünnepi köret – mindenkinek megvan a saját receptje, de néha mások által inspirált új kedvenceket is találhatunk.

A mac & cheese elkészítéséhez főleg sajtra és tésztára van szükség. Az erősebb cheddar sajt szép kontrasztot alkot a tésztával. Ezen kívül szükség van még lisztre és tejre a szószhoz, valamint sóra és borsra az étel ízesítéséhez. A ropogóst keksz és vaj egyvelegéből készhetünk. A szósz elkészítése után csak össze kell sütni az ételt a sütőben, majd a végén a felolvasztott vajba törni a kekszet és kész is az ünnepi köret.

Sós Áfonyaszósz

A tőzegáfonya mindig népszerű választás az ünnepi asztalon, a klasszikus, savanykás sűrű mártás pedig kitűnő párosítás a húsokhoz. Az áfonyaszósz elkészítéséhez a legfontosabb az alaplé, amelyhez jól passzol a csirkealaplé és a cukrozatlan áfonyalé kombinációja, az ízesítők pedig fahéjrúd, kakukkfű, zsálya, rozmaring, barna cukor és só.

 

Forrás: tastingtable.com

Fotók: unsplash.com

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram