Hirdetés
Hirdetés

ILIS – a Noma öröksége, ahol a szakácsok egyben a felszolgálók is

2024. január 16.
Bár a koppenhágai Noma 2024 végén bezárja egy időre a kapuit, hogy később majd megújult formátumban működjön tovább, esszenciája, szellemisége és értékei tovább öröklődnek. A Noma társalapítója, Mads Refslund több mint nyolc évnyi előkészület után novemberben megnyitotta brooklyn-i éttermét, az ILIS-t: a tűz, a jég, a nyitott konyha és a hatalmas belmagassággal rendelkező vendégtér exkluzív összhatása azonnal a zarándokhely jelzőért kiállt.
Hirdetés

Az ILIS igazi brooklyn-i étterem – extravagáns, élményközpontú, vibráló – és igazi európai – merész, bevállalós, a legmagasabb szaktudású séfekkel és jelentős dán örökséggel. Az étterem neve a dán tűz, vagyis ‘il’ és jég, vagyis ‘is’ szavak ötvözete.

Az ILIS enteriőrje

“Különleges számomra a tűz és a jég kontrasztja, a név pedig egy képlet is arra, hogy hogyan dolgozzuk fel az alapanyagokat az ILIS-ben.

Van valami a tűzben és az égő fa illatában, ami a legnagyobb kreatív energiákat szabadítja fel bennem” – mondja Refslund.

Mads Refslund és üzlettársa, Will Douillet egy olyan éttermet akartak létrehozni, ahol felbontják az eddigi megszokott éttermi rendet: a szakácsok egyben a felszolgálók is. “Senki más nem tudja úgy elmagyarázni az ételeket, mint a szakácsok. Nem gondoltam, hogy ekkora kihívás lesz felszolgálóvá avanzsálni a séfeket, de szerintem a koncepció megérte a sok belefektetett munkát” mondja Mads Refslund. Összesen huszonhat szakács/felszolgáló dolgozik az étteremben, mind feketébe öltözve, zöld köténnyel.

Mads Refslund

Refslund a szakácsok és a felszolgálók egyesítése mellett meg akarta reformálni a ‘front house (vendégtér) - back house (konyha)’ éttermi rendet is, aminek eredményeként teljes mértékben a nyitott konyha köré építve a vendég teret.

“Ott vagy, érzed a konyha energiáját, ez része az élménynek. Azt akartam, hogy inkább az étterem legyen a konyhában, mint fordítva”

– mondja Refslund. Az étteremnek egy egykori gumigyár ad otthont, amelyet az 1900-as évek elején építettek. Az ILIS étkező részlege arany fényben úszik, az asztalok a nyitott konyhára néznek. A konyha modern munkaterülete kontrasztban áll az étkező részleg nyers tégla falaival, befejezetlennek ható fa mennyezetével, és a bohém hangulattal. 

Nyers matsutake gomba, friss sajt

Az ILIS menüje változatos hozzávalókat sorakoztat fel, melyek különbözőképpen rendelhetőek a szakács/felszolgálók szakértő segítségével: hidegen vagy melegen, grillezve vagy jégen. Sok más fine dining étteremmel szemben, az ILIS nem kínál kóstoló menüt. Miután a vendégek megérkeznek az étterembe, körbevezetik őket az helyiségen, betekintést kapva a nyitott konyha működésébe. 

A konyhában négy állomás található, kettő a jégnek, kettő a tűznek szentelve. A látogatóknak bemutatják az aznapi fő alapanyagokat, majd az asztaluk elfoglalása után két menetrend közül választhatnak.

Amennyiben a Market Menu-t választják, minimum öt fogást, plusz egy desszertet kérhetnek, ha a Field Guide Menu-t rendelik, úgy az ILIS sajátos élményében lehet részük – tizenkét fogás snack-kekkel és meglepetésekkel kísérve. Ezt a menüt az omasake elve jellemzi: a vendégek teljes mértékben a séfekre bízzák magukat az estére. A bárban és a lounge részlegen egy teljesen más menü érhető el, ide asztalt sem szükséges foglalni.

Szörfkagyló paradicsomlé koktéllal

A konyha leginkább zöldségekre és tengeri éltekere fókuszál, a húsételek között csupán a szabadtartású gazdaságból származó bölény és őz találhatóak. Refslund számára kiemelten fontos a fenntarthatóság, a szezonalitás, a környezettudatos érkezés, ezért az alapanyagok mind Észak-Amerikából érkeznek, egytől egyig lokális, fenntartható forrásokból.

A Noma szemléletéhez hasonlóan Refslund saját termékkel tárazza be az étterem spájzát: miso, garum, szójaszósz, savanyított ételek, ecetek, szirupok borítják a polcokat.

A spájzot Refslund csak az ‘ízek könyvtárának’ nevezi. 

Az étterem neve a dán tűz, vagyis ‘il’ és jég, vagyis ‘is’ szavak ötvözete

Az étterem épülete már 2020 óta Refslund tulajdonában áll, és a csúcsgasztronómia iránt érdeklődők évek óta várták a nyitást.  “Ha az ILIS-be jössz, valami sokkal nagyobb élményben lesz részed, mintha csak egy átlagos étterembe látogatnál. Gyere nyitott szívvel, nyitott gondolkodással – és legyél nagyon éhes!” mondja Refslund. 

 

Forrás: vogue.com guide.michelin.com nytimes.com

Képek: Scott Lynch ⎸Ilis

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram