Az indiai konyha
Már nem csak a curry jut az eszébe a gasztronómia iránt érdeklődőknek, egyre több szofisztikált ízlésvilágú indiai hely nyílik, amelyek a mélyére ásnak az autentikus indiai gasztronómiának. A Semma volt az első olyan indiai étterem, amely Michelin-csillagot nyert New Yorkban. Séf Vijay Kumar konyhája játékosan nyúl a dél-indiai ízekhez, amerikaiak számára ismeretlen recepteket prezentál, sokoldalúan és elegánsan használva a csípős ízeket. 2023-ban két másik indiai étterem, a chicago-i Indienne és a washingtoni Raina is elnyerte a Michelin-csillagot.
Közvetlen atmoszféra, eredeti arculatok
A covidot követő újranyitás sok étterem arculatát és fókuszát változtatta meg. Előtérbe került a hangulatteremtés, jobban ügyelnek az egyedi dekorációra, sok hely lazább és közvetlenebb lett. A los angelesi Kali-ban DJ zenél a vacsora közben, a new yorki Bad Roman atmoszférája pedig annyira közvetlen és barátságos, hogy lehetetlen rossz hangulatban távozni a helyről. A washingtoni, két Michelin-csillagos Pineapple and Pearls fesztivál szerű, ünnepi hangulattal fogadja a vendégeket. Egyértelmű, hogy arra felé haladunk, hogy a jó ételek mellé a vendégek élményt és különösen barátságos atmoszférát is igényelnek majd.
A filipino konyha úttörése
Mára már sokan ismerik a chicagói Michelin-csillagos Kasamát, amit Tim Flores és Genie Kwon vezetnek. Az étterem nyitása után gyorsan kerültek a figyelem központjába, elsősorban a filipino konyha kreatív prezentálása miatt. De nem ők az egyedüliek, akik miatt egyre népszerűbb a Fülöp-szigetek gasztronómiája: többek között az orlandói Kaya, az atlantai Estrellita, a Kamayan ATL és számos más étterem is beállt a sorba.
A fermentáció
Már nem csak a kimchire és a komuchára gondolunk, amikor fermentációról beszélünk. A fermentálás olyannyira szerves része lett a gasztronómiának és a fine diningnak, hogy több étterem, köztük a három Michelin-csillagos Eleven Madison Park is felvett kizárólag a fermentációra ügyelő sous chef-et. Séf Hooni Kim, a Michelin-csillagos Meju séfje a fermentált szójabab paszta után nevezte el éttermét, menüje pedig egytől egyig fermentált tételekből áll.
Képek: Michelin-guide
Forrás: guide.michelin.com
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.