Hirdetés
Hirdetés

Így épült luxuskategóriás szálloda a dánszentmiklósi asztalosüzemre - A Hotel Botanica története

SZERZŐ: Szász Eszter
2022. december 4.
A franciaországi Provance-ban vagy az olaszországi Toscanában érezheti magát az, aki a Pest megyei Dánszentmiklóson a Botanica Hotelt választja úti céljául.
Hirdetés

Nyitókép: Zsebők Ágota és Horváth Kristóf

A fővárostól 50 kilométerre fekvő községben nincsenek hagyományos turisztikai látványosságok, éppen ezért is volt fontos, hogy olyan szálláshelyet hozzanak létre, amely a legmagasabb igényeket is kielégíti, és ahol teljesen át lehet adni magunkat a teljes pihenésnek. A Botanica Hotelben 13, egyedi bútorokkal berendezett tágas szoba és fine dining étterem várja a vendégeket. A Botanica családi vállalkozás, egy lakberendező édesanya álmának megvalósulása és kiteljesedése, amelyet ma már 3 fia épít tovább. Az operatív vezetéssel legidősebb fia, Horváth Kristóf és felesége, Zsebők Ágota foglalkozik. A házaspár nem titkolt célja, hogy az ide látogatók ki tudjanak szakadni a városi hétköznapok rohanásából és a szabadidejüket passzív pihenéssel és feltöltődéssel, a természettel szinte eggyé válva tudják tölteni a Budapesttől mindössze egy órányira található, ősfás kastélyparkkal körülölelt hotelben. 

Korábban nem vendéglátással foglalkoztak. Hogyan dőlt el, hogy belevágnak a szálloda működtetésébe, és milyen cél lebegett a szemük előtt?

Horváth Kristóf: A hotel nyitásának ötlete még belsőépítészként és lakberendezőként dolgozó édesanyámé volt. Budapesten és Kecskeméten is volt bútorboltja, ahol francia vintage és country stílusú festett bútorokat és lakberendezési kiegészítőket készített, árult, szálláshelyeket, kastélyokat rendezett be velük országosan. Innen jött az ötlet, hogy akár a saját maga örömére is építhetne egy vendégházat, amelyet ebben a stílusban rendezhet be, és amelybe a korábban elkészített és félretett bútorokat, kincseket is felhasználhatja. A Botanica így lett bemutatótérből szálláshely, amelyet folyamatosan bővítettünk, 2019-ben lett kerek egész, ahol most már nem csak megszállhatnak, pihenhetnek a vendégek, hanem a magas minőségű gasztronómiai élvezeteknek is hódolhatnak.

Miért Dánszentmiklósra esett a választás?

Ebben a községben volt az asztalosüzemünk, amelyre – kis átalakítás után – a hotelt építettük. Hat éve először felhúztunk rá egy szintet 8 szobával. Ekkor még az asztalosüzem is működött. 2019-ben érte el a hotel a mostani állapotát, 13 különböző, egyedi stílusban berendezett szobából lehet választani, amelyből 10 a főépületben található, 3 pedig ugyanabban az utcában lévő házban, amelynek érdekessége, hogy régen az orvosi rendelőnek biztosított helyet. Amikor gyerek voltam, én is oda jártam vizsgálatokra. A három rendelőhelyiségből alakítottunk ki 3 szobát. Ez a Herba-ház nevet kapta és egy teljes gyógy-és fűszernövény koncepciót. 

Herba-ház

A szobák egyik különlegessége, hogy teljesen eltérő a berendezésük. Ez mit üzen?

Ez a koncepció édesanyám elképzelése volt, lényege, hogy a vendég megtalálja a saját stílusát bennük és hangulatának megfelelő szobát tudjon választani. A szobák jóval nagyobbak, mint egy átlagos hotelben, van olyan szobánk, ami akkora, mint egy kisebb lakás. Nem véletlenül építettük így: azt szeretnénk, hogy a vendég otthon érezze magát, a kényelmi szempontokat mindenben igyekszünk maximálisan figyelembe venni.

Ha kisebbek lennének a szobáink, többet is kialakíthattunk volna, de mi szándékosan terveztük így, nem a mennyiség volt a szempont. A második világháború előtt a községben 4 kastély volt, ezek jellemzően pesti uraságok vidéki rezidenciájaként működtek. A hotelépületet eredetileg a Plósz család birtokolta, a háború után az állami gazdaságé lett, majd a rendszerváltás után az örökösök kapták vissza, akkor már felszabdalva és külön privatizálva. Az egyik ilyen részt tudta megvásárolni édesanyám a 2000-es évek elején, és itt rendezte be az asztalosüzemét. Ezt továbbgondolva, és a külföldi utazásaiból inspirálódva döntött úgy, hogy egy igazán stílusos és magas minőségű hotelt szeretne francia és olasz vidéki mintákból merítve, világos, elegáns festett bútorokkal berendezve a szobákat. 

Dánszentmiklós nem annyira ismert turisztikai célpont. Hogyan teheti vonzó hellyé a hotel?

Célzottan érkeznek hozzánk, így mindenképpen azt szeretnénk, hogy aki szállást foglal nálunk, minden felmerülő igényét megtalálja házon belül is. E szempont miatt fektetünk nagyon nagy hangsúlyt a berendezésre, az apró részletekre. Ezt az élményt bővítettük most ki az étkezés magasabb szintre emelésével. 

Miben változott az étkezési lehetőség? 

A környék nem bővelkedik olyan helyekkel, ahol magas minőségben tudnak étkezési lehetőséget kínálni. Ezért is éreztük nagyon fontosnak már a megnyitástól kezdve, hogy a szállás és az étkezés színvonalát egy szintre emeljük. Először csak reggelit kínáltunk, majd 2019-ben megnyitottunk az éttermünket is, ami 2021 óta Munk Tamás séf vezetésével fine dining koncepcióban működik. Munk Tamás az Onyxból érkezett hozzánk és vette át a Botanica éttermének irányítását. 2021 májusa óta 4 fogásos degusztációs menüt kínálunk a félpanziós szolgáltatás keretein belül, és igény szerint ebédet is tudunk biztosítani. Az éttermünk előzetes foglalással nyitva áll a nem szállóvendégek részére is, erre a szolgáltatásunkra szeretnénk kicsit nagyobb hangsúlyt fektetni a közeljövőben. 

Honnan szerzik be az alapanyagokat, amely a reggelit és a fine dining étteremet is egyforma színvonalon tudja kiszolgálni?

A reggelihez olyan minőségi alapanyagokat használunk, amelyek legfeljebb 20-50 kilométeres körzetből érkeznek, helyi termelőktől. A fine dining koncepcióhoz nagyon sok magas minőségű alapanyagot csak Franciaországból tudunk beszerezni, sajnos Magyarországon nem mindenből találunk megfelelő minőséget. A kétféle beszerzési forrás között igyekszünk egészséges egyensúlyt fenntartani. 

Melyik évük volt a legerősebb, hogy alakult a forgalmuk a Covid-világjárvány időszakában?

A 2016-os nyitástól folyamatos és egyenletes növekedés volt érezhető, akkor 80 százalékban külföldi vendégeink voltak, egészen a pandémia kirobbanásáig. Az éttermet pedig 2019 végén nyitottuk, szinte közvetlenül a pandémia kirobbanása előtt, így gyakorlatilag szinte azonnal be is kellett zárnunk. Szerencsére a 2020-as nyár kárpótolt, akkor teljes teltházzal üzemeltünk. Volt, aki egy nyáron háromszor is visszajött hozzánk. A tavalyi nyárral is nagyon elégedettek vagyunk, de igazából idén sincs okunk panaszra. Abban láttunk változást, hogy korábban átlagosan 3-4 éjszakára foglaltak nálunk szobát, most inkább 1-2 éjszakára szálltak csak meg. A Covid időszakában nyaranta magyar vendégekkel telt meg a szálloda, így ezek az időszakok kárpótoltak az évközi bezárásokért. Hétköznap főleg céges vendégeink érkeznek, a hétvége a családoké, és még mindig sok a visszajáró törzsvendégünk. Amiben még változást láttunk, az a foglalási trend, a legtöbben utolsó pillanatban döntik el, hogy érkeznének hozzánk. Ez egy egészen új jelenség, így nehezebb tervezni. Míg az előző években már tavasszal tudtuk, hogy hány vendégünk lesz nyáron, most ez sokszor csak egy-két nappal az érkezés előtt derül ki. Minden év más kihívást tartogat, és erre próbálunk meg folyamatosan reagálni.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram