Rácz Jenő séfétterme by Gerendai Károly
Kezdjük az egyik legjelentősebb résztvevővel a bátor és innovatív éttermi beruházások terén. Gerendai Károly tavaly szeptemberben hozta nyilvánosságra új étteremterveit, melyek közül elsőként a Kazinczy utcai Digó Pizzéria meg is valósult, még tavaly.
A másik nagy érdeklődésre számot tartó projekt Rácz Jenőhöz köthető. Az Ázsiában Michelin-csillagot szerzett séf itthon komoly népszerűségre tett szert a televíziós szerepléseknek köszönhetően. Gerendai Károly meg is látta benne azt a karaktert, akire fel lehet építeni egy one-man show-stílusú gourmet éttermet. A Váci utcához közeli Rumour megnyitását idén tavaszra vártuk. Valószínűleg az éttermi piac alakulásának függvénye, hogy mikor nyit meg a mindössze 21 főre szabott étterem.
Wang Mester Pasaréten
Wang Quiang a Wang Mester Konyhája étteremmel afféle kultfigurája itthon a kínai gasztronómiának. A külvárosi nagyétterem évtizedes működése az elmúlt években után Pest forgalmas pontjain nyitott üzleteket. Biang Bisztró néven az Oktogonon és a Vámház körúton kínál a városban fellelhető tucatkínaiknál feltétlenül jobbat, a hétköznapokban is megfizethető árszabással. A Wang Mester Mozium pedig Pasarétig meg sem áll, februárban már tudható volt a márciusi nyitás. Az étterem készen áll, zöld lámpára vár.
A titokzatos nagyhal: thebigfish 2
Míg a Budaörsi Halpiac – The Fishmonger kitartóan üzemel, és szállítja a friss halakat a törzsközönségének, a Palotás Péter érdekeltségébe tartozó thebigfish viszont bezárt a járvány idejére. Az időleges bezárást azonban egy pozitív hírrel toldották meg: "Amikor ez a vírus rémálom végetér, és újraindul a gasztroélet, nem csak a szeretett Andrássy úti éttermünk nyit ki újra, hanem megnyitjuk Budapest második Bigfish egységét is!" – jelentették be a hónap elején. A főváros első garantáltan friss tengeri halas bisztrója tehát dupláz. A helyszín egyelőre ismeretlen.
A nagy Mihályi Patisserie
Mihályi László egy csöpp üzlethelyiségben működteti belföldi úticélpontként is beillő cukrászdáját Vác sétálóutcáján. Munkásságával régóta kiérdemelt egy impozánsabb üzlethelyiséget, ami készülőben is van. A lokáció, azaz Vác belvárosa marad, az üzletnyitás azonban kérdőjeles. Remélhetőleg már idén tesztelhetjük!
Volt csillagos séfek, luxusberuházások
Bár a Michelin-csillagot nem séfeknek, hanem éttermeknek ítélik oda, bizonyos séfek neve és személye összeforr az éttermekével. Palágyi Eszter is ilyen, aki elválaszthatatlannak tűnt Magyarország legrégebb óta csillagos éttermétől, a Costestől. Érdekes lesz őt új szerepben látni: aFerenciek terénél valósult meg a Marriott International és a török Özyer Group közös beruházása, a Matild Palace, amely éttermének séfjeként kóstolhatjuk újra az ételeit. A víilághírű The Luxury Collection első magyarországi szállodájában pazar környezetben főzhet majd a neves séf, és összesen hat vendéglátóegység fog tartozni a Matild Palotához.
A Costes Downtownban hosszú éveken át Michelin-csillagos éttermet vezető Tiago Sabarigo szintén saját éttermet tervez nyitni, amelyben hazája, a portugál gasztronómia színeit-ízeit kívánja megmutatni. A Pest-belvárosba tervezett étteremről egyelőre nem árult el további részleteket, de tudomásunk szerint zajlanak az előkészítő munkálatok.
A Four Seasons Hotel Gresham Palace szintén idén tavasszal tervezte bemutatni nagyszabású új projektjét, amellyel kibővítik a budapesti luxusszálloda szolgáltatásait. Az új egységük egyelőre hírzárlatos.
Bízunk benne, hogy hamarosan már nem csak írásban mutathatjuk be a fenti helyeket!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.