Hirdetés
Hirdetés

Hosszabb és erősebb: lungo, a felfedezésre váró sztár

SZERZŐ: DiningGuide
2017. október 26.
Ismerős? Ha egy erős feketére vágyunk, egy espressót vagy ristrettót kérünk. Ha inkább csak "elkávézgatnánk", akkor inkább egy cappuccinót vagy lattét. Pedig az erő és a hosszabb kortyolgatás együtt is járhat, ez a lungo, azaz hosszú kávé. De mit is takar? A félreismert lungo A rövid kávékból 30-50 ml, míg a hosszú kávékból körülbelül 110-140 […]
Hirdetés

Ismerős? Ha egy erős feketére vágyunk, egy espressót vagy ristrettót kérünk. Ha inkább csak "elkávézgatnánk", akkor inkább egy cappuccinót vagy lattét. Pedig az erő és a hosszabb kortyolgatás együtt is járhat, ez a lungo, azaz hosszú kávé. De mit is takar?

A félreismert lungo

A rövid kávékból 30-50 ml, míg a hosszú kávékból körülbelül 110-140 ml, azaz háromszoros-négyszeres vízmennyiséggel készítik. A hosszú kávéknak komoly kultúrája az angolszász országokban, Németországban és a Benelux államokban van, mi, magyarok inkább az espressós, déli nemzetekhez húzunk. A lungókhoz a gyümölcsös aromajegyekkel rendelkező, világos pörkölésű kávék illenek leginkább.

Az eredmény is egy lágyabb, az espresso-ristretto vonalhoz képest mindenképpen könnyedebb, áttetszőbb kávéíz és -textúra lesz. Azonban ne tévesszen meg a lágyabb ízvilág: elsősorban nem a pörkölés befolyásolja a kávé koffeintartalmát. Mivel a hosszú kávé esetében a kávéőrlemény hosszabb ideig oldódik, több hatóanyag is oldódik ki belőle, így a lungónak magasabb a koffeintartalma, mint a rövid kávéknak.

A lungo élvezete

Talán azért választják arányaiban kevesebben a lungót, mert aki hosszan szeretne kortyolgatni egy kávét, vagy szívesen lágyítanas az ízvilágán, az inkább tejet ad hozzá. Persze a tejjel való finomítása sem szentségtörés, de a hosszúkávézás alapvetően nem erről szól. Sokkal inkább arról, hogy a hosszúra hagyott kávé nyújtotta ízélmény egyszerre lágy, mégis kiélvezhetjük benne a kávé eredeti zamatát.

Amerikai módra

A hosszú kávék egy fajtája az americano. A lungónál is több vízzel főzött, áttetszőbb kávéfajta íze már olyannyira közelít a filterrel és csepegtetős eljárással készült kávékhoz, hogy könnyen össze is keverhető velük. Egy igazi espresso-rajongó ezeket a kávékat már nagyon vizesnek érzi – az americano-hívők pedig minden bizonnyal ihatatlannak egy húzós olasz espressót.
Hogy kinek ajánljuk elsősorban? Annak, aki szeretne egy jó erős feketét inni, de nem vágyik arra a sűrű, gyakran füstös, karakán ízélményre, amit egy espresso vagy ristretto nyújt. Reggel például ezért ideális, lágyságban az erő.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram