Hirdetés
Hirdetés

Horrorpitéből "fine pie"

SZERZŐ: Nimila Ági
2017. március 20.
A Sweeney Todd, a Fleet Street démoni borbélya olyan darab, amely után nem jön meg az ember étvágya. Stephen Sondheim musicalje a véreskezű borbélyról, aki emberhúsból süt pitét, gyomorforgató produkció, bármelyik színház tűzi is műsorára. Egy biztos: a klasszikus színház utáni vacsora és borozgatás a Sweeney Todd után nem ugyanolyan élmény, mint egy átlagos színházi […]
Hirdetés

A Sweeney Todd, a Fleet Street démoni borbélya olyan darab, amely után nem jön meg az ember étvágya. Stephen Sondheim musicalje a véreskezű borbélyról, aki emberhúsból süt pitét, gyomorforgató produkció, bármelyik színház tűzi is műsorára. Egy biztos: a klasszikus színház utáni vacsora és borozgatás a Sweeney Todd után nem ugyanolyan élmény, mint egy átlagos színházi este után.
Ezért gondolták a New York-i Barrow Street Színház alkotói, hogy változtatnak a bevett szokásokon, és nem színház után, hanem előtte invitálják meg a nézőket egy könnyű kis vacsorára. És hogy témánál maradjanak, elővették a darabban is szereplő klasszikus húsos pitét – no persze valóságban emberi testrészek és horror sztori nélkül, igazán kifinomult tálalásban. Nem kisebb nevet szerződtettek a pre-show részeként kezelt kóstolóra, mint Bill Yossest, a Fehér Ház egykori desszertséfjét, akiért Michelle Obama is rajongott. Yosses klasszikus francia cukrászatot tanult, és mielőtt az elnöki rezidencián dolgozott, nem igazán sütött pitéket. Az exelnök és családja viszont valósággal rajongott az angolszász pite minden variációjáért, így aztán Yosse akarva-akaratlanul is profi lett e témában. Sőt, annyira belejött, hogy egy idő után saját pékséget, és saját online pitekiszállító shopot is nyitott.

Az előadás nemcsak ebből a szempontból érdekes, hanem azért is, mert a díszletben felépítették hozzá London legrégebbi, 1908 óta változatlan helyen működő pie shopjának, a Harrington’s Pie & Mash-nek a tökéletes másolatát. Az előadásban maga Yosses is „szerepel”, hiszen az érkező, és hosszú asztaloknál helyet foglaló vendégeket ő várja pitével a kezében. Ha nagyon szigorúan vesszük, akkor a cukrászséf pitéjébe bele lehetne kötni, hiszen csirkehússal készül (ami az autentikus receptben elképzelhetetlen) zöldségekkel, szarvasgombás vajjal és szarvasgomba reszelékkel. A néző-vendégeket viszont azonnal leveszi vele a lábukról - szerencsére nem úgy, ahogy Sweeney Todd tenné.
Így lesz a horrorpitéből kifinomult étel, a színházi előadással kiegészülve pedig tökéletes kulturális és kulináris élmény egyszerre.
Forrás

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram