Hirdetés
Hirdetés

Honnan származik a brie sajt és milyen ételekkel párosítsuk?

2024. február 23.
Szerzetesek készítették először, királyok és királynők ajándékként adták egymásnak, Jean de La Fontaine francia író és mesemondó pedig annyira kedvelte, hogy egy mindenki által ismert történet főszereplőjévé tette a különleges, kérges sajtot. Lássuk honnan ered a brie sajt, amit a róka kicsalogat a holló szájából, és milyen ételekkel párosítsuk a tökéletes ízélmény érdekében!
Hirdetés

A brie sajt leghíresebb fajtáját, a Brie de Meaux-t szerzetesek készítették először egy Párizshoz közeli kisebb településen. Úgy tartja a legenda, hogy elterjedése Nagy Károly francia császár 774-es látogatásának köszönhető. Az uralkodó olyannyira megkedvelte a szerzetesek különleges érlelt sajtját, hogy rendelést adott le belőle, hogy a brie állandó szereplő lehessen az asztalán. 

Krémes, vajas, lágy, umami – a sajttálak éke a puha, tehéntejből készült francia brie. A brie-t a Penicillium candidum nevű penész veszi körbe, kérgének jellegzetes földes, némileg gombás-mogyorós íze jól kiegészíti ruganyos és lágy belsejét, melynek állaga az érlelés hosszától függően ruganyosabb vagy kemény. Különleges textúrájának és ízének hála, édes és sós ételekkel is könnyen párosíthatjuk a brie-t. Ha italt választanánk hozzá, fogyasszunk chardonnay-t, sauvignon blanc-ot, vagy champagne-t.

Ha még komplexebb ízeket szeretnénk, válasszunk fűszeres, csípős, vagy zöldfűszeres kérgű szalámikat

Olasz szalámik és cornichon

Az olasz szalámik sóssága kihangsúlyozza a brie visszafogott, vajas ízjegyeit. Ha még komplexebb ízeket szeretnénk, válasszunk fűszeres, csípős, vagy zöldfűszeres kérgű szalámikat. A szalámi szárazabb állaga jól illik a sajt puhaságához,  a kis méretű savanyú uborka, vagyis cornichon – fokhagymás, friss és könnyed jegyei pedig jól ellensúlyozzák a sajt és a hús sósságát. A cornichon roppanós textúrája némi játékosságot csempész az ételbe.

Hagymalekvár és Marcona mandula

A hagymalekvárt ízlésünk szerint sós és édes változatban is megvásárolhatjuk, de akár otthon is könnyedén elkészíthetjük. A karamellizált hagymához adhatunk szárított fügét vagy diót is, ezzel hangsúlyozva a hagyma édes jegyeit, vagy csípős fűszereket, hogy pikánsabb, sós oldalát erősítsük. A Marcona egy Spanyolországból származó speciális fajta mandula, lágy és édes íze szépen kihozza a brie magvasabb ízjegyeit. A három étel három különböző textúrát vonultat fel, melyek jól harmonizálnak egymással.

Az egyik legegyedibb párosítás a lazac, a kapor és a brie sajt kombinációja

Füstölt lazac és friss kapor

Az egyik legegyedibb párosítás a lazac, a kapor és a brie sajt kombinációja. A füstölési folyamat enyhe vajas ízt kölcsönöz a lazacnak, ami jól illeszkedik a brie lágyságához: a két étel meglehetősen eltérő ízei különleges kombinációt hoznak létre. A friss kapor citrusosságot és könnyedséget ad a lazac és a brie kissé tömény párosításának. Ügyeljünk arra, hogy kis mennyiséget tegyünk az ételre, hogy ne dominálja az ízeket.

Méz, kakukkfű, ropogós alma

A három komponens ezúttal is különböző állagú: a méz folyékony állaga és édessége és a roppanós, szeletekre vágott alma úgy egészíti ki a brie sajt krémességét, hogy az édes ízek nem válnak túlzottan hangsúlyossá. Az alma fanyarsága, a méz édessége és a brie sóssága mellé jól társul a friss kakukkfű földes, borsos ízvilága, ami kifejezetten kiemeli a brie fehérpenészes héjának ízét. A friss fűszernövényeket érdemes több párosításhoz is használni, merjünk kísérletezni velük! Ha a megfelelő mennyiséget kínáljuk a sajtokhoz, új ízeket képesek előcsalogatni. A méz és a kakukkfű ikonikus párosítás, az almához és a sajthoz társítva egészen komplex ízvilágot érhetünk el. 

Más pácolt húsokhoz hasonlóan a prosciutto sós, gazdag és testes, ami jól ballanszírozza a brie sajt vajas állagát

Friss füge és prosciutto

A füge puha állaga, édessége és virágos jegyei a mézre emlékeztetnek, míg a belsejében rejlő apró magok finom roppanóssága jól társul a brie lágyságához. 

Más pácolt húsokhoz hasonlóan a prosciutto sós, gazdag és testes, ami jól ballanszírozza a brie sajt vajas állagát. Karikázzuk a fügét a brie sajtra, hogy és tegyük mellé a prosciutto-t, hogy kifejezetten komplex ízeket kapjunk.

Forrás: truefoodies.comtastingtable.com

Képek: Unsplash

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram