A brie sajt leghíresebb fajtáját, a Brie de Meaux-t szerzetesek készítették először egy Párizshoz közeli kisebb településen. Úgy tartja a legenda, hogy elterjedése Nagy Károly francia császár 774-es látogatásának köszönhető. Az uralkodó olyannyira megkedvelte a szerzetesek különleges érlelt sajtját, hogy rendelést adott le belőle, hogy a brie állandó szereplő lehessen az asztalán.
Krémes, vajas, lágy, umami – a sajttálak éke a puha, tehéntejből készült francia brie. A brie-t a Penicillium candidum nevű penész veszi körbe, kérgének jellegzetes földes, némileg gombás-mogyorós íze jól kiegészíti ruganyos és lágy belsejét, melynek állaga az érlelés hosszától függően ruganyosabb vagy kemény. Különleges textúrájának és ízének hála, édes és sós ételekkel is könnyen párosíthatjuk a brie-t. Ha italt választanánk hozzá, fogyasszunk chardonnay-t, sauvignon blanc-ot, vagy champagne-t.
Olasz szalámik és cornichon
Az olasz szalámik sóssága kihangsúlyozza a brie visszafogott, vajas ízjegyeit. Ha még komplexebb ízeket szeretnénk, válasszunk fűszeres, csípős, vagy zöldfűszeres kérgű szalámikat. A szalámi szárazabb állaga jól illik a sajt puhaságához, a kis méretű savanyú uborka, vagyis cornichon – fokhagymás, friss és könnyed jegyei pedig jól ellensúlyozzák a sajt és a hús sósságát. A cornichon roppanós textúrája némi játékosságot csempész az ételbe.
Hagymalekvár és Marcona mandula
A hagymalekvárt ízlésünk szerint sós és édes változatban is megvásárolhatjuk, de akár otthon is könnyedén elkészíthetjük. A karamellizált hagymához adhatunk szárított fügét vagy diót is, ezzel hangsúlyozva a hagyma édes jegyeit, vagy csípős fűszereket, hogy pikánsabb, sós oldalát erősítsük. A Marcona egy Spanyolországból származó speciális fajta mandula, lágy és édes íze szépen kihozza a brie magvasabb ízjegyeit. A három étel három különböző textúrát vonultat fel, melyek jól harmonizálnak egymással.
Füstölt lazac és friss kapor
Az egyik legegyedibb párosítás a lazac, a kapor és a brie sajt kombinációja. A füstölési folyamat enyhe vajas ízt kölcsönöz a lazacnak, ami jól illeszkedik a brie lágyságához: a két étel meglehetősen eltérő ízei különleges kombinációt hoznak létre. A friss kapor citrusosságot és könnyedséget ad a lazac és a brie kissé tömény párosításának. Ügyeljünk arra, hogy kis mennyiséget tegyünk az ételre, hogy ne dominálja az ízeket.
Méz, kakukkfű, ropogós alma
A három komponens ezúttal is különböző állagú: a méz folyékony állaga és édessége és a roppanós, szeletekre vágott alma úgy egészíti ki a brie sajt krémességét, hogy az édes ízek nem válnak túlzottan hangsúlyossá. Az alma fanyarsága, a méz édessége és a brie sóssága mellé jól társul a friss kakukkfű földes, borsos ízvilága, ami kifejezetten kiemeli a brie fehérpenészes héjának ízét. A friss fűszernövényeket érdemes több párosításhoz is használni, merjünk kísérletezni velük! Ha a megfelelő mennyiséget kínáljuk a sajtokhoz, új ízeket képesek előcsalogatni. A méz és a kakukkfű ikonikus párosítás, az almához és a sajthoz társítva egészen komplex ízvilágot érhetünk el.
Friss füge és prosciutto
A füge puha állaga, édessége és virágos jegyei a mézre emlékeztetnek, míg a belsejében rejlő apró magok finom roppanóssága jól társul a brie lágyságához.
Más pácolt húsokhoz hasonlóan a prosciutto sós, gazdag és testes, ami jól ballanszírozza a brie sajt vajas állagát. Karikázzuk a fügét a brie sajtra, hogy és tegyük mellé a prosciutto-t, hogy kifejezetten komplex ízeket kapjunk.
Forrás: truefoodies.com ⎸tastingtable.com
Képek: Unsplash
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.