Hirdetés

Hétköznapi csúcs a buszvégállomáson: Pasarét Bisztró

SZERZŐ: DiningGuide
2019. augusztus 7.
Tényleg a buszokat nézzük majd ebéd közben? Ameddig nem ültünk még le valamelyik asztalhoz a Pasaréti téren, könnyen eszünkbe juthat ez a jogos, bár teljesen felesleges kérdés. Gál Bencééknél ugyanis biztos, hogy nem az ablak másik oldalán beérkező 5-össel foglalkozunk. Egymásra figyelünk, és közben a tányérjainkra. 
Hirdetés

A Pasarét Bisztró ugyanis nemcsak a környék egyik legszerethetőbb étterme, hanem budapesti viszonylatban is kiemelkedő. Itt ugyanis tudnak főzni. Nem mértani kompozíciók, extrém ízpárosítások vagy kortárs műalkotások érkeznek elénk, hanem igazán jól elkészített, értelmezhető ételek. Ez már önmagában is lelkesedésre ad okot, s megnyugtató az is, hogy a felszolgálók pont annyira profik, kedvesek és lezserek, amennyire ezt elvárnánk, a szerviznek pedig van egy sajátos evolúciója. De kezdjük az elején. 

Húsleves, házi grízgaluska, különösebb kommentár nélkül @Pasarét Bisztró Facebook

A Pasaréti tér a plébániatemplommal és az 1937-ben épült modern, egyedi buszvégállomással a budapesti Bauhaus egyik öröksége. A műemlék épület Pasaréti út felőli része régóta vendéglátóhelyként funkcionál. Anno másfél évtizede kezdett ismertté válni gasztro-szempontból, akkoriban Matteo néven működött itt korabeli fine dining étterem. Később Origo Bisztró nyílt a helyén, majd a Hold utcai Kispiac budai egysége költözött ide Gál Bencével együtt, akit sokan már látásból ismertek az apró, de annál népszerűbb belvárosi vendéglőből. Viszont ami jól működött Pesten, Budának nem feltétlenül tetszett, nem volt nagy tolongás az amúgy is kevés férőhelyért. Ennek következtében ismét tulajdonosváltás lett, Kispiacból pedig Pasarét Bisztró.

Az étterem este @Pasarét Bisztró Facebook

Gál Bence viszont maradt, és olyan étteremmé változtatta az üzletet, amire már jó ideje szükség volt. Egy igazi törzshely született azoknak, akik ismerik és szeretik. A kicsi, belső teret egy télen-nyáron kényelmes üvegezett terasszal egészítették ki, van egy dohányzó terasz is, és a lenti kerthelyiségben is fogadnak vendégeket. A bővülés miatt sok rendezvényük is lett, még esküvőre is kelendő a helyszín, elindult a termelői piac hétvégén, s bármelyik nap érdemes beugrani reggelire.

A termelői piac a kertben @Pasarét Bisztró Facebook

Persze, hogy van Benedict és bundás kenyér is! Ebédidőben pedig ajánlott asztalt foglalni még akár hét elején is, ez pedig nagy szó, hiszen az étterem abszolút lokális, expatok igen, de turisták nem járnak ide, és ez jól is van így. Ugyanakkor mindig belefuthatunk egy-egy ismerősbe, vagy olyanokba, akiket látásból ismer az egész ország. 

Piacozás a kertben, a A kis pékinas - Le Petit Boulanger pékáruival @Pasarét Bisztró Facebook

Ha még nem vagyunk igazi törzsvendégek, az ételek rendelése egy kisebb performance alapján zajlik. Étlap nincs, hanem egy kézzel írt falitáblával szemezhetünk a bejáratnál, amit ugye vagy látunk, vagy nem, az asztalunknál ülve. Ez nem baj, mert a tábla kiskamasz méretű, hordozható verzióban is létezik, ezt a pincér az asztalunkhoz cipeli, és erről böngésszük a 20-22 féle aktuális fogást. Rutinos visszajárókként viszont erre semmi szükség, mert egyszerűbb megbeszélni, mit nem kóstoltunk még, rákérdezni, hogy van-e már ördögszekér-gomba, a múlt heti borjúmáj kifutott-e teljesen vagy reménykedhetünk, és hasonló szellemben megtárgyalhatjuk az ebédünk vagy vacsoránk részleteit. 

Szombat esti hangulat @Pasarét Bisztró Facebook

Az a helyzet, hogy tulajdonképpen bármit rendelhetünk a tábláról vagy a felszolgálók ajánlása szerint, jó eséllyel nem fogunk csalódni. Ha pedig Bence odapattan hozzánk, és azt mondja, hogy ma tökfőzeléket kell enni bébi malaccsülökkel, de a kacsazúza pörkölt is remek lett, akkor nincs is min tétovázni.

Kovászolt zöldbabfőzelék, kókusz, bébi malaccsülök @bozotamas @Pasarét Bisztró Facebook

Evés közben pedig teljesen egyértelmű, hogy ezt az élményt keressük, az érzést, hogy ebben az étteremben többnyire olyan ételeket főznek, amiket jól ismerünk, csak hozzáértőbben, izgalmasabban, vagyis ügyesebben, mint mi otthon. Egy bisztróban ez az igazi alkotómunka, az egyszerűből készíteni hibátlant, amiben van egy kis finesz.

Tökfőzelék, citrusos mangalicapofa @Pasarét Bisztró Facebook

Ez Nánási Lajos séf érdeme, ő már a kispiacos idők óta vezeti a konyhát. Ugyanakkor az is nagyon rokonszenves hozzáállás, hogy a Pasarét Bisztró nem a séf személyi kultuszára épül. Hanem sokkal inkább arra, hogy a vendégek egymással foglalkozhassanak, miközben jót esznek, jót isznak, megkapják a tolakodásmentes odafigyelést, és ezért legközelebb is ide jönnek, akár hetente. Többször.

Pasarét Bisztró
Budapest II. kerület, Pasaréti út 100.
Nyitvatartás: H-P: 08:00-23:00, Szo-V: 09:00-23:00
Az étterem weboldala
Az étterem Facebook-oldala

Hirdetés
Tovább olvasok
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram