Hirdetés
Hirdetés

Határ a csillagos ég: St. Andrea Wine & Skybar

2017. június 23.
Az idei nyár egyik legjobban várt nyitása Budapesten a St. Andrea új skybarja. Szép kilátások az építészeti világdíjjal kitüntetett Váci 1 műemléképületben – a főváros egyik legjobb gourmet éttermének csapatától.
Hirdetés

George Mallory hegymászó híres mondását mindenki ismeri: hogy miért mászta meg a Mount Everestet? Mert ott volt. Az elhíresült mondást idézi Lizsicsár Miklós, a St. Andrea Wine & Gourmet Bar társtulajdonosa-üzletvezetője is, amikor a skybar nyitásának ötletéről kérdeztük.

"Az étterem egyik tulajdonosa építészettel, ingatlanfejlesztéssel is foglalkozik, innen jött a lehetőség, hogy a Váci 1 épületének tetőteraszára beköltözzünk. Eredetileg nem volt efféle célunk, hogy helyszínt keressün egy skybarnak. Ez viszont egy olyan lehetőség volt, amilyen nem jön szembe gyakran az emberrel."

Világelső örökségvédelemben: Váci 1
Miért nem kapott hangosabb tapsot itthon a Váci 1 irodaház nemzetközi sikere? Költői kérdés. Az "építészet Oscar-díjának" is nevezett FIABCI kongresszusra komoly magyar delegáció utazott ki néhány héttel ezelőtt a hazai építő- és építészszakmából. Andorra la Vellában négy első és két második díjat érdemeltek ki több magyar ingatlanfejlesztés. A Váci 1 épülete világgyőztes lett örökségvédelem kategóriában, ezenkívül a kereskedelmi fejlesztések között Európa legjobbjának is bizonyult. A többi díjat a Várkert Bazár, a 4-es metró tíz állomása és a Királyegyházi Cementgyár kapta.

A Vörösmarty téri neoklasszicista palota alapvetően irodaházként funkcionál, de a skybar vendégei ezzel az oldalával gyakorlatilag nem is találkoznak. Márványlépcsőkön lép be az ember, hoszteszek fogadják, és egy olyan lifttel lehet feljutni a hatodik emeletre, amelyet kifejezetten a skybar kedvéért építettek.
Az Eiffel Palace-beli étterem és a nemsokára nyíló skybar nevében is szerepel a "wine bar". Nem sokan tudják, hogy a

St. Andrea éttermet eredetileg borbárnak tervezték laza fogásokkal, ehhez képest szép karriert futott be: 2015 tavasza óta Budapest egyik legelismertebb gourmet éttermévé nőtte ki magát.

Az új hely szintén messze túlmutat a borbár kategórián. A panorámát talán taglalnunk sem kell. Több irányban is zseniális a kilátás, fordulhatunk az éjszaka is forgó, kivilágított Erzsébet téri óriáskerék felé, de a Citadella is tökéletesen látható.

Barna Ádám és Lizsicsár Miklós

A St. Andrea Pincészet 50-60 tétele lesz kapható, akárcsak az étteremben. Érdemes tudni, hogy a St. Andrea teljes borszortimentje kizárólag Egerszalókon, a Bajcsy-Zsilinszky úti étteremben és itt lesz megtalálható, köztük olyan vertikális borsorral, amelyek egy része már nincs is forgalomban.
A koktélbár (természetesen) nagy hangsúlyt kap, a borkínálatot mintegy 200-féle rövidital egészíti ki.  Koktéldegusztációs menüt is kidolgoztak: 5 koktélhoz megálmodott 5 barfooddal – vagy fordítva? A barfoodokhoz születtek a koktélok? Ezt még kiderítjük a nyár folyamán.

Világra nyitott, urbánus konyha

Adja magát, hogy a St. Andrea étterem konyhafőnöke, Barna Ádám lett az új hely executive chefje. "Nem az a célunk, hogy étteremként gondoljanak a skybarra. Egy sokkal könnyedebb, fesztelenebb helyben gondolkodunk, az ételek is ezt a hangulatot fogják visszaadni."

Lazacpisztráng és dry-aged hús a marhatatárhoz Ausztriából, de lesz Omaha steak és beregi csirke is a bár étlapján – Barna Ádám könnyed bárfogásait persze így kell érteni.

A legegyszerűbb fogás a crudité lesz bébizöldségekkel és dipekkel, persze a St. Andreában megszokott látvánnyal: jéggel, lefagyasztott tányéron. A legbravúrosabb fogásnak pedig éppen egy desszert ígérkezik: uborka-maracuja-szecsuáni bors – a friss ízű, hideg desszert szintén fagyasztott tányéron érkezik majd, gondolva a fülledt, nyári budapesti éjszakákra.
Komoly ambíciókkal készül megnyitni a St. Andrea Wine & Skybar, a határ tényleg a csillagos ég:

Hirdetés

"Két éven belül a világ legjobb 50 skybarja között szeretnénk lenni."

Nyitás: a jövő hét folyamán

Cím: 1052 Budapest, Deák Ferenc utca 3-5.
Asztalfoglalás mindenképp ajánlott!
A skybar Facebook-oldalán lehet követni az eseményeket.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram