A Volkswagen-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz jelenleg egyetlen szakmai kiadvány, amelynek összeállítását az egész országra kiterjedő tesztelések előznek meg. A minden év februárjában kiadott étteremkalauz megjelenésének előestéjén zajlik le a Dining Guide Év Étterme Gála, hazánk egyik legjelentősebb gasztronómiai eseménye.
Az étteremkalauz tartalma és az ünnepélyes gála menete is évről évre változik-formálódik, hiszen a folyamatosan fejlődő hazai vendéglátás állapotát, lényeges jelenségeit hivatott tükrözniük. Az utóbbi években több újonnan bevezetett díjjal igyekszünk még teljesebb képet nyújtani az éttermi életről, valamint immár harmadik éve a hazai cukrászdák is bekerültek a tematikánkba. Az éttermi szervizt tavaly óta díjazzuk, Életműdíjat eddig két alkalommal osztottunk ki. Mindkétszer étteremtulajdonos-séfek nyerték el a bizonyos szempontból legnagyobb elismerést jelentő kitüntetést, hiszen egy teljes pályafutást értékelünk vele. 2018-ban Rosenstein Tibor, 2019-ben Bíró Lajos volt az életműdíjasunk.
A street food kategóriát átneveztük, és immáron Alternatív Vendéglátóhelyeket értékelünk, reflektálva az "utcai étkezés" behatárolt mivoltára. És most következzenek az idei újítások.
2020-as újdonságok a díjazottak között
Az étteremteszteléseink hangsúlyozottan nem csak Budapesten és a felkapott balatoni régióban, hanem országszerte zajlanak. A legjobb éttermek a legnagyobb számban és sűrűségben még mindig a fővárosban koncentrálódnak, de kiemelt fontosságúnak tartjuk a vidéki éttermi élet fókuszban tartását. Az összes ország, amely valódi kulináris úticélként is funkcionál, virágzó vidéki vendéglátással büszkélkedhet, Franciaországtól Olasz- és Spanyolországon át Mexikóig vagy éppen Thaiföldig. Itthon is kiemelkedően fontosnak tartjuk az önálló desztinációk létrejöttét, megerősödését és saját arculatát. Ha bőven van is még fejlődnivaló ezen a téren, idén először díjat osztunk ki az Év Vidéki Éttermének.
Belépett a díjazottak közé a "szerethető éttermek kategóriája is
Hűséges olvasóink tudhatják, hogy a tavalyi évben új rovatot indítottunk Szerethető Éttermek címmel. A közönségsikert aratott cikksorozat folytatást kíván (idén tavasszal indul a második széria!), az éttermek "szerethetőségének" szempontját pedig az étteremtesztelések szigorú szakmai értékelései mellé emeltük: hiszen a vendégközönség vonzalma és választásai mellett nem mehetünk el mi sem szó nélkül. Az éttermek, akik nem a csúcsgasztronómia világában akarnak bizonyítani; ahol a séfeknek és tulajdonosoknak nem a Michelin-csillag megszerzése lebeg feltétlenül a szeme előtt. Van azonban egy olyan hangulatuk, atmoszférájuk, felszolgálócsapatuk, konyhai specialitásaik és nem utolsósorban törzsközönségük, amelyek visszavonzzák a vendégkört. Idén először kiosztjuk az Év Szerethető Étterme Díjat, a Törley Pezsgőpincészet támogatásával.
Új hívószó: a fenntarthatóság
A közeljövőben komoly figyelmet kívánunk fordítani az éttermek fenntartható gondolkodásmódjának fejlesztésére is. A tavalyi évtől az éttermek tesztelésénél már az ökológiai szemlélet is számít. A vezető éttermek sok szempontnak már megfelelnek, ez az elvárás pedig nem befolyásolja a végleges éttermi rangsort, de mindenképpen fontosnak tartjuk, hogy ez a téma minél központibb helyet foglaljon el az éttermek életében.
„A topéttermek, a neves séfek ma már erős médiafelületekkel is rendelkeznek, így sok esetben véleményformáló, iránymutató az a magatartás, amit képviselnek. Ma már az értékek számítanak a deviáns, arrogáns séfek világa a múlté. A világ legjobb éttermei, séfjei már régóta törekszenek az ökológiai lábnyomuk csökkentésére, egy újabb lépcső a fenntartható fejlődés teljes szemléletrendszerének bevezetése” – fogalmazott a díj kapcsán Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója.
Egy olyan éttermet díjazunk, amelynek szemléletmódja példamutató ezen a területen. És ez csak az első lépés, az év második felétől a fenntarthatóság jegyében kampányt is indítunk itt, a Dining Guide oldalán. Idén először Fenntarthatósági Díjat adunk át a Römerquelle támogatásával.
Hétfő este fény derül az ország top 10 éttermére a díjazottakra és a tematikus toplistákon szereplő éttermekre. Tartsanak velünk a magazinunk oldalán!
Olvassa el interjúnkat is az idei főtesztelővel, Fausto Arrighivel és Herczeg Zoltánnal!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.