Hirdetés
Hirdetés

Harmónia a víz és a szárazföld között – Lisszabon ‘kétéltű’ éttermében folytatja pályafutását Miguel Rocha Vieira, a Costes Group egykori executive séfje

2024. január 4.
A lisszaboni belsőépítész iroda, a Bacana Studio a portugál tengerparti miliőből merített, amikor megalkotta az Anfibio étterem design-ját. Az éttermet magát a híres portugál építész, João Luís Carrilho da Graça tervezte, a konyhát pedig nem más viszi, mint Miguel Rocha Vieira, aki tizenkét Magyarországon töltött év után tért vissza szülőhazájába.
Hirdetés

A Tejo folyó partján lévő éttermet a tenger és a szárazföld kapcsolata inspirálta, nevében is ezt a különleges kettősséget hordozza.

Az Anfibio latinul kétéltűt jelent, vagyis egy olyan entitást, ami képes arra, hogy egyszerre létezzen vízben és szárazföldön. 

Az étterem a Tejo folyó partján található

Miguel Rocha Vieira konyhája a névhez hűen helyi tengeri ételek mellett a portugál földek kincseit használja alapanyagnak.  A klasszikus, húsos portugál ételeket, a különböző tengeri halakat különleges édességek és tengeri fantázianeveket viselő koktélok kísérik.  

Az üvegfalú, pavilonszerű szerkezetet Lisszabon egyik legnevesebb építésze, João Luís Carrilho da Graça és a nevét viselő építész iroda a  Tejo folyó partjára tervezte. Az épület magas üvegfalai visszaverik a napot és a tengert, különleges atmoszférát kölcsönözve az étterem belsejének. Az 500 négyzetméteres étterem éjszakánként bárként és nightclub-ként funkcionál. Padlóját vízzöld színű fa borítja, a plafonon pedig tükörszerű anyag veri vissza a beáramló fényt. 

Az épület magas üvegfalai visszaverik a napot és a tengert

“Az épület összeolvad a környezetével, teljes harmóniában létezik a folyóval, mindemellett a metaforája Lisszabon és a víz kapcsolatának” –

mondta a Bacana Studio alapítója, Ingrid Aparicio.

A Bacana Studio elmondása szerint nagy kihívás elé állította őket a kültér és az öt méter magas beltér tökéletes világításának, illetve akusztikájának kitalálása. A belsőépítész iroda kreatív vizuális megoldásokat keresett, hogy dekoratív elemek felhasználásával alakítsák ki a megfelelő fényviszonyokat, és mindeközben kihangsúlyozzák az épület különleges szerkezetét is. 

“A fényekkel való játéknak és a világítás tökéletes kompozíciójának meghatározó szerepe van egy tér kialakítása során”

mondta Ingrid Aparicio. “A cél az volt, hogy a bútorok is visszaverjék a fényt és ezáltal melegséget sugárzó atmoszférája legyen az étteremnek”. A kisebb ernyős lámpák, az íves belógó üveglámpák és a meghajlított arany színű csillárok egyedi hangulatvilágítást adnak a térnek, formájuk és kialakításuk a tengeri élőlények csápjaira és antennáira emlékeztetnek. 

Egy "kígyó szerű" kanapé osztja meg a teret

Az étterem belső tere két részre oszlik: az intimebb vacsora területre, ahol látogatókat elegáns, félkör alakú szófák fogadják, illetve a közösségi térre, ahol akár 10-15 fős társaságok is elférnek a zöld-fehér csíkos kanapékon. 

“A design ellazulásra és feloldódásra invitál, a fotelek, kanapék, asztalok és székek organikus formái könnyed és izgalmas teret alakítanak ki”

– írja le Ingrid Aparicio. A legnagyobb, húsz fős asztal Lisszabon tradicionális halpiacai előtt tiszteleg, a közösségi étkezés élénk és kapcsolatteremtő erejét viszi tovább. 

A csíkos padok pedig a bárból a teraszra vezető folyosót alkotják

A kiszolgálópult és a fából készült  impozáns bárpult választja el egymástól a konyhát és a vendég teret. Két hosszú, csíkos pad vezet ki bennünket a teraszra, ahol kisebb asztalok és még egy még meghittebb szekció következik. A kikötőre és Lisszabon városára néző terasz egy autentikus beach club esszenciáját idézi.

Forrás: dezeen.com

Képek: Filipe Neto

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram