A Tejo folyó partján lévő éttermet a tenger és a szárazföld kapcsolata inspirálta, nevében is ezt a különleges kettősséget hordozza.
Az Anfibio latinul kétéltűt jelent, vagyis egy olyan entitást, ami képes arra, hogy egyszerre létezzen vízben és szárazföldön.
Miguel Rocha Vieira konyhája a névhez hűen helyi tengeri ételek mellett a portugál földek kincseit használja alapanyagnak. A klasszikus, húsos portugál ételeket, a különböző tengeri halakat különleges édességek és tengeri fantázianeveket viselő koktélok kísérik.
Az üvegfalú, pavilonszerű szerkezetet Lisszabon egyik legnevesebb építésze, João Luís Carrilho da Graça és a nevét viselő építész iroda a Tejo folyó partjára tervezte. Az épület magas üvegfalai visszaverik a napot és a tengert, különleges atmoszférát kölcsönözve az étterem belsejének. Az 500 négyzetméteres étterem éjszakánként bárként és nightclub-ként funkcionál. Padlóját vízzöld színű fa borítja, a plafonon pedig tükörszerű anyag veri vissza a beáramló fényt.
“Az épület összeolvad a környezetével, teljes harmóniában létezik a folyóval, mindemellett a metaforája Lisszabon és a víz kapcsolatának” –
mondta a Bacana Studio alapítója, Ingrid Aparicio.
A Bacana Studio elmondása szerint nagy kihívás elé állította őket a kültér és az öt méter magas beltér tökéletes világításának, illetve akusztikájának kitalálása. A belsőépítész iroda kreatív vizuális megoldásokat keresett, hogy dekoratív elemek felhasználásával alakítsák ki a megfelelő fényviszonyokat, és mindeközben kihangsúlyozzák az épület különleges szerkezetét is.
“A fényekkel való játéknak és a világítás tökéletes kompozíciójának meghatározó szerepe van egy tér kialakítása során”
– mondta Ingrid Aparicio. “A cél az volt, hogy a bútorok is visszaverjék a fényt és ezáltal melegséget sugárzó atmoszférája legyen az étteremnek”. A kisebb ernyős lámpák, az íves belógó üveglámpák és a meghajlított arany színű csillárok egyedi hangulatvilágítást adnak a térnek, formájuk és kialakításuk a tengeri élőlények csápjaira és antennáira emlékeztetnek.
Az étterem belső tere két részre oszlik: az intimebb vacsora területre, ahol látogatókat elegáns, félkör alakú szófák fogadják, illetve a közösségi térre, ahol akár 10-15 fős társaságok is elférnek a zöld-fehér csíkos kanapékon.
“A design ellazulásra és feloldódásra invitál, a fotelek, kanapék, asztalok és székek organikus formái könnyed és izgalmas teret alakítanak ki”
– írja le Ingrid Aparicio. A legnagyobb, húsz fős asztal Lisszabon tradicionális halpiacai előtt tiszteleg, a közösségi étkezés élénk és kapcsolatteremtő erejét viszi tovább.
A kiszolgálópult és a fából készült impozáns bárpult választja el egymástól a konyhát és a vendég teret. Két hosszú, csíkos pad vezet ki bennünket a teraszra, ahol kisebb asztalok és még egy még meghittebb szekció következik. A kikötőre és Lisszabon városára néző terasz egy autentikus beach club esszenciáját idézi.
Forrás: dezeen.com
Képek: Filipe Neto
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.