Mikor hungarikumokról beszélünk, sok terméket fel tudunk sorolni, de a rizs biztos nem szerepelne a listánkon. A növényről a legtöbbünknek a délkelet-ázsiai országok teraszos művelési módja jut az eszünkbe: ahogy kalapos földművelők aratják a termést, térdig vízben gázolva. A valóságban azonban a rizstermesztés hagyománya ennél összetettebb: Magyarországon is visszanyúlik egészen a 18. századig. Az évszázadok alatt számos magyar rizsfajta született: egyre könnyebben előállítható, a helyi körülményekhez jobban alkalmazkodó fajták.
A Valoryz családi vállalkozásként működik, amit apa és lánya közösen vezetnek. Céljuk, hogy a magtól a héjig a rizsnövény minden részét felhasználják, amit vegyszerek alkalmazása nélkül, a legmodernebb technológiákkal igyekeznek elérni.
A legtöbben talán meglepődnek, amikor először hallanak a magyar rizsföldekről. Van ennek az iparágnak itthon hagyománya?
Valentinyi Fruzsina: Igen, valóban sokakat meglep ez a kijelentés, pedig elég régre nyúlik vissza a hazai rizstermesztés története. Pontosabban a kalapos királyig, II. Józsefig. Szerintem egyre nagyobb jelentősége lesz a hazai rizs termesztésének, hiszen a fogyasztók egyre inkább tudni akarják honnan származik és hogyan készül egy termék.
A zöldellő rizsföldekről sokan egyből Ázsiára asszociálnak, itthon mások a természeti, időjárási körülmények. Mik okoznak nehézséget és mik az előnyei az itthoni rizstermesztésnek?
A rizsről mindenkinek a teraszos művelésű rizsföldek képei villannak be, nálunk ezzel ellentétben a kalitkás művelési mód terjedt el. Hazánkban is megfelelő a klíma termesztéshez, nincsenek jelentős kártevők, illetve kevesebb a növényt támadó betegség, mint az őshazájában. Hátrányunknak mondható, hogy Európában csak egyszer tudunk rizst aratni, míg az ázsiai országokban többször aratnak.
Hogyan indult be a vállalkozás?
Édesapám, Valentinyi Károly vízépítő mérnökként, az 1980-as évek végén, rizstelepek tervezése során találkozott először a növénnyel, majd megismerkedett annak termesztésével. Később egy kínálkozó lehetőséget megragadva saját rizsfeldolgozó üzemet építtetett. Jókor volt jó helyen és remek emberek vették körül. Természetesen nem csak szerencse kellett hozzá, hanem igen komoly kitartás, és a vágy, hogy maradandót alkosson. A Valoryz elnevezést, az Oryza Sativa – a rizs latin neve- és a vezetéknevünk Valentinyi szókapcsolatából alkottam meg.
A kínálatotokban sokféle rizs közül választhatunk. Eltérőek a különböző fajták termesztési, vagy feldolgozási eljárásai?
Eltérőek, de nem csak fajták, hanem évjáratok között is lehetnek igen nagy különbségek. A rizs, bár a gabonanövények közé tartozik, mégis termesztés technológiáját inkább a kertészeti kultúrákhoz hasonlítanám, mert sokkal több odafigyelést igényel, mint egy búza vagy kukorica.
A rizs, a mi borunk.
Gluténmentes rizs palettátok is jelentős. Mit lehet tudni erről a kínálatról? Hiszen alapvetően a rizs gluténmentes termék.
Cégünk kizárólag rizsfeldolgozással foglalkozik. Semmilyen más gabonát nem engedünk be az üzembe így tudjuk garantálni a 100% gluténmentességet. Rizseinken kívül megtalálhatóak különféle lisztjeink – fehér rizsliszt, barna rizsliszt, rizsdara – illetve új termékünk a Ricely.
A rizs teljeskörű feldolgozására törekszetek. Valóban minden része hasznosítható a növénynek? Van kereslet rizshéjra, vagy rizskorpára?
Hihetetlen sokszínű növény, és közel sem hasznosítunk annyit belőle, mint amit lehetne még. Szerencsére, sikerült olyan partnereket találnunk, akik szívesen dolgozzák fel, vagy hasznosítják a rizs feldolgozásból származó melléktermékeket.
A rizshéjat használják téglagyártáshoz, égetőművekben, illetve állattartó telepeken alomként is. Az élelmiszeriparban pedig sörök, párlatok szűrésére alkalmazzák. Az ázsiaiak azonban ennél már bőven előrébb járnak és készítenek belőle pálcikát, tányért és még kerítéselemet is.
A rizskorpa szintén hihetetlenül értékes. Nálunk legnagyobb mennyiségben takarmány-összetevőként értékesítjük. Nyugat-Európában emberi fogyasztásra igen nagy mennyiségben használják, mint superfoodot. De készíthető belőle rizsolaj, melyet nem csak a konyhában, hanem a kozmetikaiparban is előszeretettel használnak.
A rizs mellett más termékeitek is megjelentek a piacon. A Ricely egy rizsalapú smoothie-kat forgalmazó külön vállalkozássá nőtte ki magát. Miért pont smoothie?
A Ricely ötlete, abból a problémából indult, hogy nem találtam a boltokban számomra jóízű növényi tejet, amit edzés után elfogyasztanék. Pontosabban rizstejet, mert más növényi tejek kapcsán elég nagy fenntartásaim vannak. A kísérletezés folytatódott az egyetemen, ahol a diplomamunkámat is ebből írtam. Itt még nem született meg a végleges állaga a terméknek, amely igazán különlegessé teszi. Két éven keresztül folyamatosan alakítottuk a technológiát, hogy ne kelljen adalékanyagot beletenni, de eltartható legyen, hogy ne torzuljon a színe, és megfelelő legyen a sav-cukor arány. Az ízkombinációkat, a gyümölcsök arányát a férjem találta ki –pusztán fejben– a mai napig nem értem, hogyan csinálta, de körülbelül a második próbálkozásra már sikerült teljesen összeállítani a gyümölcsök egyensúlyát. Valóban úgy néz ki, hogy ez a termék nem csak nekem volt hiánypótló, hanem igen sok más embernek is itthon és külföldön egyaránt.
A Ricely alapja az általatok termesztett rizs, de mi a helyzet a gyümölcsökkel? Mangóban és ananászban nem vagyunk túl erősek.
A gyártást akkor érezném teljesnek, ha mi magunk tudnánk a gyümölcsöt is feldolgozni és előkészíteni a Ricelyhoz, de ez egyelőre csak álom.
A jövőbeli termék terveitek között szerepel a rizstej, a rizsolaj, a rizstészta, de a rizspálinka és különböző rizsdesszertek is. Vannak már konkrét elképzeléseitek, hogy melyiket szeretnétek minél hamarabb megvalósítani? Milyen desszertek jöhetnének szóba?
Rengeteg ötlet van a fejünkben, talán túl sok is. A leghamarabb megvalósuló termékünk egy száraz áru, mely a rizs alapú smoothie-hoz hasonlóan újítás lesz, hiszen a termék ilyen formában eddig még nem jelent meg a piacon. Reményeink szerint ezzel már a jövő év elején találkozhatnak a vásárlók. Miután elég édesszájúak vagyunk talán a rizsalapú desszertek megálmodása az egyik kedvenc hobbink. Szerintem fogunk meglepetéseket okozni ezen a téren is.