A világ legnagyobb fán termő gyümölcsének méretei tiszteletet parancsolóak: akár 90 centisre is megnőhet, súlya pedig a 35 kilogrammot is elérheti.
Eredeti lelőhelyén, Dél- és Délkelet-Ázsiában húsa és leve curryk alapanyaga, ehető magjából pedig lisztet őrölnek. A jackfruit már a modern gasztronómiában is megtalálta a helyét.
A zöld, még nyers gyümölcs szálas-foszlós textúrájának köszönhetően remekül helyettesíti a húsokat.
Az érett, sárga változat rafináltan édeskés íze miatt pedig már önmagában is pompás desszert.
Olvassa el cikkünket a másik extravagáns gyümölcsről, a duriánról! Valami bűzlik Ázsiában
Első ránézésre azt gondolhatnánk a jackfruit láttán, hogy a durián egy jóval nagyobbra nőtt, ám ízre és illatra barátságosabb rokonával van dolgunk. Ezzel szemben a gyümölcs rendszertanilag az aprócska méretű szederhez és fügéhez áll közelebb.
A durián hihetetlenül intenzív és megosztó ízvilágával szemben a jackfruit sokkal lágyabb, édeskésebb, gyümölcsösebb – leginkább a banán, az őszibarack, a mandarin és a mangó keverékére emlékeztet.
Ha a trópusokon járunk, mindenképpen kóstoljuk meg a friss jackfruitot! A szezonja Ázsiában tavasztól késő nyárig tart, a karibi régióban nyár végén kezdődik, és ősszel ér véget. Amennyiben nem jutunk hozzá a friss gyümölcshöz, akkor is élvezhetjük a sokoldalúságát, ugyanis főzéshez a konzerv változat is kiváló.
A friss gyümölccsel kapcsolatban nem árt tudni, hogy a belseje rendkívül ragadós.
Érdemes gumikesztyűt húznunk, a késünket pedig olajjal bekennünk,
hogy könnyebben lehessen majd tisztítani. Ami a felhasználási lehetőségeket illeti, a határ a csillagos ég. A jackfruitot ajánljuk salátákhoz, édességekhez, levesekhez, húsokhoz vagy húsok helyett, párolva, grillezve vagy akár nyersen is. A pulled pork-szerű állaghoz előzetesen szálakra szedik és pácolják.