Az Anyukám Mondta étterem elkészítette egy klasszikus vadast, majd szétszedte a húst, betöltötte azt egy gőzgombócba, ami egy tipikus felvidéki étel. Kigőzölte, a zöldségekből pedig egy salit készült.
Hozzávalók:
a vadas:
- 1 kg marhahús
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 5 db sárgarépa
- 4 db fehérrépa
- 3-4 db babérlevél
- 1 evőkanál mustár
- 2 dl tejföl
- 1 csipet bors
- ízlés szerint só
- 1.5 l marhaalaplé
A hagymát összevágjuk. A zöldségeket darabokra vágjuk. A húsra kérget sütünk. Kevés olajon, kis lángon megdinszteljük a hagymát, ha üveges lett, rátesszük a zöldségeket és a húst. Felöntjük alaplével, hogy bőven befedje. Beledobjuk a babérlevelet, borsot és a sót. Később kóstolással még ízesíthetjük. Amikor megpuhult a hús, kiszedjük egy tányérra. A szószt leszűrjük, beforraljuk. Tejföllel és mustárral ízesítjük. A marhahúst apró darabokra vágjuk, hozzáadunk a szószból és gombócokat formálunk.
a gőzgombóc:
- 3 dkg élesztő
- 3+1 dl tej
- 1 evőkanál cukor
- 60 dkg liszt
- 0,5 dl olaj
A 3 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot, majd hozzáadjuk az élesztőt, kis keverés után állni hagyjuk. A liszthez hozzáadjuk az élesztős tejet, olajat. Dagasztjuk. Hozzáadjuk az 1 dl tejet is. 3-4 mm vastag tésztát nyújtunk, melyből kb. 10x10 cm négyzetet készítünk. Közepébe helyezzük a marhahúst, gombócot formázunk belőle, melyet 30 percig kelesztünk. Forrásban levő víz felett, letakarva 18 percig gőzöljük.
Tálalás: Gyökérzöldségeket juliennre vágjunk, tányérra helyezzük. Rá a gőzgombócot, meglocsolgatjuk a szószával. Szójaszósszal és szezámmaggal díszítjük.