Bár manapság a fugumérgezés egy hivatalos fuguétteremben gyakorlatilag a nullával egyenlő, a lehetőség, hogy esetleg a fugu lesz az utolsó vacsoránk, mindenkiben óhatatlanul megfogalmazódik (ha nem is végrendelet formájában, de egy futó gondolat erejéig biztosan).
Nem kérdés, hogy bizalmi kérdés
A GreatBigStory készített egy pár perces videót Szaszaki Jutaka fuguséffel, aki 18 éves kora óta, vagyis több mint 45 éve dolgozik a szakmában. Elmondása szerint ahhoz, hogy valakiből igazi fuguséf váljon, tíz év gyakorlat szükséges, ami vetekszik a leghosszabb szakorvosi képzési időkkel. (1958 óta hivatalosan két-három év gyakorlatot írnak elő, valamint a leendő fuguséfeknek egy rendkívül szigorú vizsgán is bizonyítaniuk kell.) Szaszaki tisztában van azzal, hogy milyen felelősség nehezedik a vállára. Mégis meggyőződése, hogy ha megfelelően van elkészítve, a fugu fogyasztása teljesen biztonságos.
Gömbhal(ál)
A fugu hal a jobb félni, mint megijedni elvét vallva semmit sem bíz a véletlenre: amellett, hogy gömbbé tudja fújni magát, hogy a közelben ólálkodó ragadozókat elijessze, még halálos mérget is hordoz magában. A hal egy hollywoodi horrorfilm forgatókönyvébe illő:
az áldozat lebénul, azonban végig a tudatánál marad, néhány órán belül pedig beáll a halál – ellenszérum pedig nincsen.
A sors fintora, hogy az állatfaj evolúciós óvintézkedései ellenére a japánok évszázadok óta rajonganak a húsáért. A ciánnál nagyságrendekkel mérgezőbb tetrodotoxin ugyanis csak a hal bőrében, valamint a belső szerveiben, elsősorban a májában halmozódik fel, a húsa tehát fogyasztható.
Tapasztalat és odafigyelés ide vagy oda, miért kockáztatná bárki az életét egyetlen fogásért, legyen az bármilyen ízletes? A fuguséf a videóban kissé ködösen fogalmaz, amikor a hal ízéről beszél.
Beismeri, hogy a fugu népszerűségében a könnyed textúra és finom íz mellett legalább olyan fontos szerepet játszik a misztikum.
Nagyon valószínű, hogy a halálos mérgezés esélye – legyen az bármilyen kicsi – sokat hozzáad a fugu élvezeti értékéhez.
Nem a hétköznapok eledele
Japánban a fugufogyasztás különleges, ünnepi alkalomnak számít. Egy tisztességes fuguvacsora legalább hat fogásból áll. A fugut többféleképpen fogyasztják, az egyik legnépszerűbb verzió a szinte áttetsző, leheletvékony szeletekre vágott fugusashimi.
A fuguséfről készült pár perces, angol nyelvű videót itt lehet megnézni.