A gin számtalan kedvelt koktél alapanyaga, gondoljunk csak a Dry Martinire, a Negronira vagy a Tom Collinsra – mégis elsősorban tonikkal csúszik igazán. Így van ez a spanyoloknál is. A spanyol-amerikai séf, José Andrés Ferran Adrià egykori szakácsa az elBulliból néhány pontban összefoglalta, hogy mi szükséges a Spanyolországban már több mint egy évtizede óriási népszerűségnek örvendő gin&tonichoz.
Olvasta már korábbi cikkünket José Andrésról? Amikor a két csillag két segítő kezet is jelent
Öblös pohár
A fűszeres gin aromáit egy öblös pohár hozza ki igazán. A spanyolok nem a megszokott henger alakú pohárból isszák a gin-tonicot, hanem a kerekded borospohárra hasonlító copa balonra esküsznek.
És ha már fűszeresség: friss fűszernövények
Az mindig remek ötlet, ha friss formában is megjelenik egy íz, amely a főzés során szerepet játszott. Ez nem csak az ételekre igaz. A párlat elkészítéshez használt fűszernövényeket a spanyolok szívesen látják viszont a pohárban is. A friss hozzávalók amellett, hogy dekoratívak (ami egy koktélnak nem hátrány), még jobban kiemelik az ital jellegzetes fűszerességét. A gin ízvilágát alapvetően meghatározó borókabogyó mellé gyakran társul friss citromverbéna, rozmaring, levendula, citrushéj, valamint különféle ehető virágfajták is.
A ginpaletta szélesebb, mint gondolnánk
Nem ritka az olyan spanyol bár, ahol akár több tucatnyi ginfajta közül választhatunk. A klasszikus gin-tonichoz hagyományosan London dry típusú gint használnak. (Ide tartoznak a nálunk is szélesebb körben ismert márkák, mint például a Tanqueray, a Gordon’s vagy a Bombay Sapphire. Az ismert fajták mellett ginfőző "butiküzemek" ginjeivel is találkozhatunk.
José Andrés kedvencei közé tartozik az andalúziai Rives Special Premium háromszor desztillált ginje, illetve a jellegzetes, barna agyagüvegben árusított, Menorca szigetéről származó Xoriguer Gin de Mahón.
Ne aprózzuk el a jégkockát!
Ha nem akarjuk, hogy az erőteljes aromák túl hamar elvizesedjenek a poharunkban, kérjünk az italunkhoz minél nagyobb jégkockát!
Ízesített tonik – nem tabu!
A spanyolok a széles ginválaszték mellett a minőségi tonikra is nagy hangsúlyt fektetnek, és a minőség nem jelenti azt, hogy csak klasszikus tonikot használhatnánk: előszeretettel kevernek ízesített tonikot a ginhez. A népszerű Fever Tree nevű tonikmárkánál például találunk gyömbéres, bodzás, keserű citromos, sőt még füstös ízű verziót is.