Hirdetés
Hirdetés

Gianni tökéletes jegeskávéja

SZERZŐ: DiningGuide
2017. június 18.
A jegeskávéval kapcsolatban van egy nagyon lényeges dolog, amiről általában már elfeledkezünk. Ez pedig az, hogy a jegeskávé jéggel készül. A jegeskávé nem csak attól jegeskávé, hogy hideg, bár ez is igaz, hanem attól, hogy a jégkockáktól hideg, és nem a vaníliafagyitól. Az első jegeskávét az algériai Mazagran erődben, 1840 körül készítették és itták a […]
Hirdetés

A jegeskávéval kapcsolatban van egy nagyon lényeges dolog, amiről általában már elfeledkezünk. Ez pedig az, hogy a jegeskávé jéggel készül. A jegeskávé nem csak attól jegeskávé, hogy hideg, bár ez is igaz, hanem attól, hogy a jégkockáktól hideg, és nem a vaníliafagyitól.
Az első jegeskávét az algériai Mazagran erődben, 1840 körül készítették és itták a francia idegenlégiósok. Ezzel hűsítették, s tartották ébren magukat, és úgy készült, hogy a hideg kávészirupot, a Franciaországban megszokott tej, konyak vagy rum helyett, mert az akkor, az ostrom miatt már nem volt, hideg vízzel higították. Ez, a Mazagran erődről elnevezett „eredeti jegeskávé” lett a ma is ismert café mazagran.

A jeges, hideg kávék divatja a 19. század végén kezdett elterjedni, amikor még szinte valamennyit café frappé néven emlegették. A frappé és a hozzá nagyon hasonló jegeskávé között azonban van egy fontos szakmai különbség, az, hogy a frappét rázzák, a jegeskávét pedig mindig csak keverik. Emellett, a frappéba bátran kerülhet fagylalt is, de a jegeskávéba soha! Olaszországban az espresso freddo és a cappuccino freddo hasonló, mint a francia café frappé.
Caffé freddo: a Pomo d’Oróban újhullámos, nagyon finom caffé freddo készül a következőképpen: készítünk egy forró, kicsit hosszabb kávét, ezt cukorsziruppal édesítjük, sékerbe öntjük, 3 jégkockát adunk hozzá, és addig rázzuk, amíg a jégkocka kopogását még halljuk. Az elkészült krémes caffé freddót prosecco pohárban, szívószállal szervírozzuk.

Jegeskávé – hagyományos módon

Jegeskávét kétféle módon is készíthetünk. Az első, amikor a szokásos módon lefőzzük a kávét, amit vagy hűlni hagyunk, vagy nem, majd a hideg vagy forró kávét a jégkockákra öntjük. A kettő azért nem teljesen ugyanaz, mert a forró kávé gyorsabban olvasztja meg a jeget, ezért a kávé is hamarabb hígul fel. A jegeskávéhoz kristálycukor is kell, amit előzőleg már a kávéban is feloldhatunk, de a jeges kávéra is szórhatjuk (ilyenkor lassabban oldódik). A cukor helyett cukorszirupot is használhatunk. Ez lehet egyszerű cukorszirup, de lehet ízesített is, amivel azonban már el is távolodunk az eredeti, café mazagran stílusú jegeskávétól. Bárhogy is van, nagyon fontos, hogy a jegeskávét csak keverni szabad! Vannak, akik a jeget és a kávét turmixgépben kásás állagúra zúzzák, amitől viszont a végeredmény már nem jegeskávé, hanem sokkal inkább egy kávéízű granita siciliana lesz.

Hidegvizes extrakció

A másik nagyon egyszerű módszer, amivel a jegeskávéhoz kávét készíthetünk, a hidegvizes extrakció. A hidegvizes extrakció során az őrölt kávéra vizet öntünk, elkeverjük, majd a keveréket 12-24 órán át hűvös helyen, vagy hűtőszekrényben ázni hagyjuk. Az így készült kávé koncentrátumot papír kávéfilterrel leszűrjük és higítva, vagy higítás nélkül, de már fel is használhatjuk. Az alacsony hőmérséklet egy teljesen más stílusú, más karakterű italt eredményez, mint a magas hőmérséklet, ezért nem is biztos, hogy mindenkinek elsőre tetszeni fog. Az eredmény eltérőségét az adja, hogy a kávébabban lévő komponensek közül sok, csak magas hőmérsékleten oldódik ki. Ilyen a koffein, az olajok és a zsírsavak is. Ezért van az, hogy a hidegen készített kávé kevesebb koffeint és illóolajat tartalmaz, és általában 65-70 százalékkal kevésbé savas, mint a magas hőmérsékleten készített kávék. Attól persze, hogy kevesebb benne a koffein, azoknak, akik fel akarnak ébredni, nem kell megijedni, mert az ilyen kávéből jóval nagyobb mennyiséget iszunk, így végül ugyanannyi koffeint fogyasztunk el, mintha megittunk volna egy-két eszpresszót.

A tökéletes jegeskávé

Én a jegeskávét készítem így is, úgy is. Szeretem akkor is, ha a kávét hagyományosan, magas hőmérsékleten főzzük, és akkor is, ha hidegvízzel készül. Ezúttal azonban próbáljátok ki a következő receptet:

  • Hozzávalók:
  • 150-200 g finomra őrölt feketekávé, ízlés szerint
  • 1,5 liter jó minőségű, alacsony ásványianyag tartalmú, hideg, vagy szobahőmérsékletű ásványvíz.
  • (Az összetevők mennyisége arányosan csökkenthető.)

Kávékivonat hidegen: Egy megfelelő méretű zárható üvegedényben, csatosüvegben, keverjük össze a kávét és a vizet. Az edény zárjuk le, és szobahőmérsékleten (esetleg hűtőszekrényben) hagyjuk 24 órán át állni. Az oldatot kávéfilteren át, hagyjuk lassan leszűrődni, majd a leszűrt kávét lezárt edényben (csatosüvegben) tegyük hűtőszekrénybe, és a felhasználás előtt hagyjuk jól lehűlni (4-5°C). Ez a kávé a hűtőszekrényben, jól záródó edényben hosszú ideig is eláll, s valószínűleg előbb fogy el, mint, hogy bármi baja lehetne.

Jegeskávé: A jegeskávéhoz egy megfelelő méretű pohárba tegyünk bőven jégkockát, adjuk hozzá az előbbiek szerint készített kávékivonat és hideg ásványvíz víz 1:1 arányú keverékét és alaposan keverjük el. Kristálycukorral, vagy cukorsziruppal édesítsük, de tejet is adhatunk hozzá. Kóstoljuk meg és szükség és ízlés szerint ízesítsük még.

  • A kávét higítatlanul, vagy más arányban higítva is használhatjátok, jégkockatartóban le is fagyaszthatjátok, majd az így készített jékockákkal hűthetitek, készíthetetitek a jegeskávétokat, ami után már nincs is más dolgotok, mint hogy kényelmesen hátradőltök és élvezitek a nyár tökéletes jegeskávéját!

Köszönöm, hogy elolvastátok, hogy mit gondolok a jegeskávéról, és most se feledjétek, hogy „Olaszul l’enni jó!”
Legyetek jók!
Gianni

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram