Hirdetés
Hirdetés

Gianni extra: Zöldborsó-pörkölt Zita receptje szerint

SZERZŐ: DG
2024. április 4.
Kivételesen nem egy olasz étellel jelentkezett Gianni: felesége, Annoni Zita zöldborsó-pörköltje ugyanis olyan finom, hogy azt az étkezést hús nélkül elképzelni sem tudók is elismerik. Olyannyira, hogy egy vadhúsfőző fesztiválon Zita bográcsa mellett keletkeztek sorok, pedig ő "csak" zöldborsóból főzött. Kivételesen Gianni fotózta is a főzést és ugyancsak érdemes elmenteni hozzá a receptet!
Hirdetés

Gianni számtalan világhíres olasz étel készítését osztotta meg már velünk, ezenkívül rendszeresen mesél olyan ételekről, amelyeket kizárólag ott és úgykészítenek az olaszok, ahogyan azt a helyi termények és a konyhai hagyományok lehetővé teszik.

Egy kis játékos megfordításként most egy olyan ételt kértünk tőle, ami itt, Magyarországon számít helyinek és könnyen elkészíthetőnek. Gyorsan egy olyan recept került elő, amit a feleségének, Debreczeni Zitának köszönhetünk, aki Giannival együtt le is főzte nekünk ezt az ételt.

"A zöldborsó-pörkölt régi jászsági ételnek számít Nem hiányzik belőle a hús, így is laktató, különösen tejföllel, ahogyan Zita ajánlja. Ne lepődjünk meg: az általuk készített ételben nincsen se paradicsom, se paprika, sőt fokhagyma sem, de tájanként és ízlés szerint ez bátran bővíthető" – mondja Zita.

"A nokedli viszont alap. Ez sem rizzsel, sem tésztával nem helyettesíthető."

„Meghívtak minket egy főzőversenyre Tamásiba, de vadhúsból készült pörkölteket kértek. Mi két bográccsal készültünk, én pedig beálltam a kis borsó pörköltemmel és amikor elkészült, olyan sor állt a bográcsom mellett, mintha nem is egy zöldségpörköltről lenne szó. Tehát nem kell megijedni a zöldségalaptól! Egy teljes értékű és emlékezetes ételt kapunk" – mesélte Zita.

Gianni (és Zita) tanácsai a zöldborsó-pörkölt készítéséhez:

  • A legfinomabb friss, zsenge zöldborsóból, de mélyfagyasztott borsóból is tökéletes!
  • Elkészíthető konzerv zöldborsóból is, így azonban nem lesz olyan finom, amiért ezt a receptet közöljük – ezt nem ajánlja Gianni és Zita.
  • Az autentikus készítés szerint sokan egy kicsit megpirítják főzés előtt. Csak a friss, zsenge borsóval tegyük ezt! Így kap egy pici kérget a zöldség. Ha esetleg konzervből dolgoznánk, semmiképpen ne pirítsuk, mert szét fog esni.
  • Ahogyan látszik is a receptből, bőven jut bele az édes-nemes magyar pirospaprikából. Ajánlott így készíteni, és aki csípősen szereti, utólag tegyen bele!
  • Mint bármelyik pörkölt esetében, üvegesre pirítjuk a hagymát.
  • A lepirított hagyma után mehet bele a pirospaprika. Azonnal felöntjük egy kis vízzel, hogy ne keseredjen meg.
  • Nehéz megmondani, hogy az alább megadott pirospaprika megfelelő-e... A pontos arány függ attól, hogy mennyire szeretjük ezt a fűszert.

Frissen nem olyan finom, mint néhány óra múlva, vagy akár másnap. Jót tesz neki, ha egy kicsit összeérnek az ízek.

Hozzávalók a zöldborsó-pörkölthöz:

  • 500 gramm zöldborsó
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál pirospaprika
  • 2 evőkanál libazsír pörköltalapnak
  • só, bors ízlés szerint
  • tejföl ízlés szerint

Hozzávalók a nokedlihez:

  • 300 gramm búzaliszt
  • 250 ml víz
  • 1 tojás
  • csipetnyi só
Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram