Hirdetés
Hirdetés

Galamb alakú és mandulás az olaszok kedvenc húsvéti édessége – A colomba kovászos tésztája 36 órán át kel

SZERZŐ: Szász Eszter
2023. április 4.
Az olaszok a karácsonyt hagyományosan panettonéval, a húsvétot pedig colombával ünneplik, ez a két édesség nem hiányozhat egyik ünnepi asztalról sem.
Hirdetés

Soresina Szilvia, a Cioccolatte Fagylaltozó egyik résztulajdonosa mindkét ünnepre megsüti ezeket az ikonikus süteményeket, hogy ne nekünk kelljen vele bajlódni, mert bizony nem egyszerű az elkészítésük, még a gyakorlottabbak számára sem. 

A colomba, vagyis a húsvéti kalács Olaszországban a legelterjedtebb, hagyományos húsvéti édesség. A nevét a formájáról kapta, hiszen a kitárt szárnyú galamb a húsvéti megújulást, békét és újjászületést jelképezi a keresztény kultúrkörben. 

A colomba nem egy villámgyorsan elkészíthető sütemény. Sok időt kell rászánni, ahogy a Cioccolatoban is, ahol a puha tésztáját háromszor kelesztik összesen 36 órán keresztül. A végeredmény pedig egy kívül ropogós mandulakéreggel borított, cukormázas kalács lesz, amelyet többféle ízben is kínál a fagylaltozó. A hagyományos változatba kandírozott narancsot tesznek. Egyébként egy 2005-ös olasz minisztériumi döntés értelmében ez a termék nevezhető colombának, de azért ez a szabályozás nem olyan szigorú, így a Cioccolattéban is ezenkívül még gianduiás, limoncellós, pisztáciás és proseccós változatokat is kipróbálhatunk a 11. kerületi Budaparton vagy az újlipótvárosi Pozsonyi úton. 

A húsvéti kalács eredetét két legenda is megörökíti még longobárd időkre visszanyúlva, de az inkább gyakorlatiasabb, valósághűbb története az 1930-as évekre tehető. Dino Villani, a Motta nevű milánói édességgyár egyik munkatársa sajnálta, hogy a panettonét gyártó gépsorok a karácsonyi ünnepi időszakon kívül kihasználatlanul állnak, így kitalált egy, a panettone hozzávalóiból készült kalácsot, amelyet ezeken a gépeken tudnak elkészíteni. A galamb alakú forma az újjászületést jelképezte, a külsejét mandulával és cukorral tették izgalmasabbá, és máris készen lett a húsvéti sütemény, a colomba, amely ma már az egyik legnépszerűbb és legismertebb olasz ünnepi édesség lett. 

 

A hagyományos recept élesztővel készül, de a Cioccolattéban kovászos változatot kérhetünk. 

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram