Hirdetés
Hirdetés

Frissítő töltött paprika Bíró Lajos receptje szerint - Főzz a séffel!

SZERZŐ: Szász Eszter
2023. szeptember 13.
Szabadföldi paradicsom, paprika, kevesebb cukor – ilyen a frissítő töltött paprika Bíró Lajos ízlése szerint.
Hirdetés

Késő nyáron, kora ősszel, amíg még kitart a jóféle tölteni való paprika szezonja, a lecsó szépen finoman átadja helyét a töltött paprikának.

Bíró Lajos szeretné kicsit elfeledtetni a mindenki által megszokott édeskés, cukros ízt, hasonló ízvilágú, de mégis kicsit frissítőbb változatot készített. Ez a töltött paprika először a Bock Bisztróban debütált, de hamarosan a Buja Disznó-k-ban is felbukkan majd.

Ahogy a lecsót, a töltött paprikát is akkor érdemes készíteni, amikor olcsóbbak a hozzávalók.  

Bíró Lajos / Fotó: Schumy Csaba

„Egyszer el kellene jutnunk oda, de nem fogunk, hogy mindig abból főzzünk, ami abban az időszakban megterem. Lecsót is júliustól szeptember végéig adok, amikor a paradicsom és a paprika szabadföldön megterem, és nem melegházban, tápoldatban nevelve. Úgy, ahogy nagymamáink idejében” – magyarázza a séf, egy régi családi történetet is felelevenítve. – „Évekkel ezelőtt, amikor együtt reggeliztünk a szüleimmel, megkérdeztem anyut, hogy hol a zöldpaprika és a paradicsom. Apám azt mondta: »itt nem úgy élünk, ahogy te élsz. Itt úgy élünk, hogy azt esszük, ami éppen most terem«. Mennyire igazuk van a szüleimnek. Minden évszakban volt mit az asztalra tenni, mindig volt miből főzni. Tavasztól már termett a retek, az újhagyma. Véget ért egy zöldség szezonja, és rögtön lett helyette más. Akkor ettünk kovászos uborkát és uborkasalátát, amikor termett az uborka, és nem melegházban termett, hanem szabadfölön.” – meséli Bíró Lajos, aki szerint ez lenne az a fenntartható konyha, amiről olyan sokat beszélünk, ami a nagymamáink idejében teljesen természetes volt. Sajnos ez már nem működik széles körben, mert ezt a regionális és fenntartható konyhát csak a gazdagok tudják megengedni maguknak. 

Amíg nem kóstolhatjuk az eredetit, addig megosztjuk a Dining Guide Életműdíjas séfjének receptjét. Ízlés szerint tálaljuk a töltött paprikát burgonyával vagy egyéb zöldségekkel. 

Töltött paprika marinált zöldségekkel, bébi burgonyával / Fotó: Raconteur Agency

Bíró Lajos töltött paprikája

4 személyre 8 darab tölteni való paprikát számoljunk. 

Töltelék: 

300 gramm darált sertéshús 

1 fej vöröshagyma

1 evőkanál olívaolaj

10 dekagramm rizs

Fehérbors

Fűszerpaprika

1 tojás

0,5 evőkanál paradicsompüré

Paradicsomszósz:

1 nagyobb fej vöröshagyma apróra vágva

25 milliliter olívaolaj

250 gramm hámozott olasz paradicsom

125 gramm hagymás paradicsomszósz 

Fehérbors

1 evőkanál kristálycukor 

Fokhagyma

Friss bazsalikom

Elkészítés:

Töltelék: a rizst öntsük fel ugyanannyi mennyiségű vízzel, majd ahogy a víz elfőtt, vegyük le a tűzhelyről.  A darált húst fűszerezzük, majd keverjük össze a többi hozzávalóval és az előfőzött rizzsel, kivéve a bazsalikomot.

A paprikákat csumázzuk ki, majd töltsük bele a tölteléket. 

Egy lábasba öntsünk vizet, sózzuk, majd 30 perc alatt főzzük meg benne a paprikákat. 

A paradicsomszósz hozzávalóit tegyük egy lábasba, és alacsony lángon 20 percig rotyogtassuk. Amikor kész, az egyharmadát vegyük ki, a többit pedig turmixoljuk le, majd szűrjük át. A darabos részbe keverjük bele a bazsalikomot. 

Tálaláskor kanalazzunk a turmixált és a darabos szószból ízlés szerint a tányérba, tegyük bele a paprikákat, majd díszítsük szárzeller zöldjével és néhány csepp zöld olajjal. 

Tovább olvasok:

Bíró Lajos elárulta kedvenc lecsója titkát – Főzz a séffel!

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram