Késő nyáron, kora ősszel, amíg még kitart a jóféle tölteni való paprika szezonja, a lecsó szépen finoman átadja helyét a töltött paprikának.
Bíró Lajos szeretné kicsit elfeledtetni a mindenki által megszokott édeskés, cukros ízt, hasonló ízvilágú, de mégis kicsit frissítőbb változatot készített. Ez a töltött paprika először a Bock Bisztróban debütált, de hamarosan a Buja Disznó-k-ban is felbukkan majd.
Ahogy a lecsót, a töltött paprikát is akkor érdemes készíteni, amikor olcsóbbak a hozzávalók.
„Egyszer el kellene jutnunk oda, de nem fogunk, hogy mindig abból főzzünk, ami abban az időszakban megterem. Lecsót is júliustól szeptember végéig adok, amikor a paradicsom és a paprika szabadföldön megterem, és nem melegházban, tápoldatban nevelve. Úgy, ahogy nagymamáink idejében” – magyarázza a séf, egy régi családi történetet is felelevenítve. – „Évekkel ezelőtt, amikor együtt reggeliztünk a szüleimmel, megkérdeztem anyut, hogy hol a zöldpaprika és a paradicsom. Apám azt mondta: »itt nem úgy élünk, ahogy te élsz. Itt úgy élünk, hogy azt esszük, ami éppen most terem«. Mennyire igazuk van a szüleimnek. Minden évszakban volt mit az asztalra tenni, mindig volt miből főzni. Tavasztól már termett a retek, az újhagyma. Véget ért egy zöldség szezonja, és rögtön lett helyette más. Akkor ettünk kovászos uborkát és uborkasalátát, amikor termett az uborka, és nem melegházban termett, hanem szabadfölön.” – meséli Bíró Lajos, aki szerint ez lenne az a fenntartható konyha, amiről olyan sokat beszélünk, ami a nagymamáink idejében teljesen természetes volt. Sajnos ez már nem működik széles körben, mert ezt a regionális és fenntartható konyhát csak a gazdagok tudják megengedni maguknak.
Amíg nem kóstolhatjuk az eredetit, addig megosztjuk a Dining Guide Életműdíjas séfjének receptjét. Ízlés szerint tálaljuk a töltött paprikát burgonyával vagy egyéb zöldségekkel.
Bíró Lajos töltött paprikája
4 személyre 8 darab tölteni való paprikát számoljunk.
Töltelék:
300 gramm darált sertéshús
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál olívaolaj
10 dekagramm rizs
Só
Fehérbors
Fűszerpaprika
1 tojás
0,5 evőkanál paradicsompüré
Paradicsomszósz:
1 nagyobb fej vöröshagyma apróra vágva
25 milliliter olívaolaj
250 gramm hámozott olasz paradicsom
125 gramm hagymás paradicsomszósz
Só
Fehérbors
1 evőkanál kristálycukor
Fokhagyma
Friss bazsalikom
Elkészítés:
Töltelék: a rizst öntsük fel ugyanannyi mennyiségű vízzel, majd ahogy a víz elfőtt, vegyük le a tűzhelyről. A darált húst fűszerezzük, majd keverjük össze a többi hozzávalóval és az előfőzött rizzsel, kivéve a bazsalikomot.
A paprikákat csumázzuk ki, majd töltsük bele a tölteléket.
Egy lábasba öntsünk vizet, sózzuk, majd 30 perc alatt főzzük meg benne a paprikákat.
A paradicsomszósz hozzávalóit tegyük egy lábasba, és alacsony lángon 20 percig rotyogtassuk. Amikor kész, az egyharmadát vegyük ki, a többit pedig turmixoljuk le, majd szűrjük át. A darabos részbe keverjük bele a bazsalikomot.
Tálaláskor kanalazzunk a turmixált és a darabos szószból ízlés szerint a tányérba, tegyük bele a paprikákat, majd díszítsük szárzeller zöldjével és néhány csepp zöld olajjal.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2023-ban.