Hirdetés
Hirdetés

Főzz a Séffel!#20 Tökéletes túrógombóc Szulló Szabinától

2020. április 20.
Aki kóstolt már topéttermekben túrógombócot, talán már fejtegette asztaltársával a tányér fölött, hogy lehet ilyen puha, omlós belül? Mitől olyan élénkek az ízei... és úgy egyáltalán? Szulló Szabinának is feltettük e kérdéseket, aki csak ennyit mondott: kövessük a recept instrukcióit lépésre lépésre, és nem fogunk csalódni! Mi viszont előre szólunk: úgy lesz a legjobb, ha éjszakára hűtőbe megy a massza, vagyis így számoljunk az idővel.
Hirdetés

Az utóbbi években sokunk örömére erős jelenléttel szerepel ez a desszert az étlapokon, a legjobb séfjeink ma már egymásra licitálnak túrógombóc kérdésben. Persze bizonyára mindenkinek megvannak a maga élményei a kissé fujtós, rendkívül lisztes, nehézkes, netán kifejezetten ízetlen, esetenként öklömnyi túrógombócokról, amiket olykor nagyobb kedvünk lett volna a készítőjéhez hajítani, mintsem jóízűen elfogyasztani egy jó ebéd zárásaként.

Persze senkit nem szeretnénk gombóchajigálásra biztatni, ha nem ízlik a desszert, a Szulló Szabina-Széll Tamás séfpárosnak kétségtelenül nagy dobása a túrógombócuk. A Stand25-ben – most éppen meggyraguval és édes tejföllel – kínált, túlzás nélkül zseniális édesség receptjét nem tartják titokban a megalkotói, sőt a készítés részleteibe, trükkjeibe is beavatást nyerhettünk.

Elsőként a séf konyhai tippjeit osztjuk meg olvasóinkkal, ezután közöljük a recepthez a hozzávalókat, majd pedig lépésről lépésre az étel elkészítésének metódusát.

Séftippek Szulló Szabinától

  • Erősen ajánlott előző nap bekeverni a túrómasszát, és hűtőbe rakni éjszakára.
  • A séf házi túróval dolgozott, de olyan minőségű bolti túróval, mint például a Nádudvarival is remek.
  • Nagyjából 4-5 cm-es átmérőjű gombócok az ideálisak.
  • Hogy ne málljon szét a gombócaink, gyöngyöző vízbe rakjuk őket! Alacsonyabb hőmérsékletű vízben széteshetnek.
  • 25-30 perc alatt készülnek el a gombócok, ne főzzük őket tovább, hogy ne keményedjenek be!
  • Ha megfőttek, tegyük rá a fazékra a fedőt, és benne lehet hagyni a vízben, sőt jót is fog tenni nekik!
  • Ne ijedjünk meg az alapanyagmennyiségeknél, a főzőléhez nagyon erősen be kell édesíteni és sózni a vizet. Az erős ízű főzőlé az egyik kulcsa a kiváló ízű gombócoknak.
  • Ha szeretnénk előre dolgozni, lepiríthatjuk akár előre is a morzsát, és az édes tejfölt is előre be lehet keverni. Ha ezekkel előre megvagyunk, tálaláskor csak bele kell forgatni a vízből kiemelt, frissen megfőtt gombócokat.

Hozzávalók a túrógombócokhoz:

  • 1000 g túró (áttört)
  • 36 g búzadara
  • 3 db tojássárgája
  • 3 db tojásfehérje
  • 48 g kristálycukor
  • 10 dkg liszt a gombócok beleforgatásához

Hozzávalók a gombócfőzéshez:

  • 4 liter víz
  • 25 dkg cukor (ilyen sok kell bele!)
  • Fél marék só

Pirított morzsa:

  • 300 g pankómorzsa (apróra őrölve)
  • 150 g vaj
  • 75 g kristálycukor

Édes tejföl:

  • 400 g tejföl
  • 100 g kristálycukor
  • ½ citrom leve

Túrógombóc készítése:

  • Az áttört túróhoz hozzáadjuk a búzadarát, a kristálycukorral kikevert tojássárgáját, majd alaposan elkeverjük egymással az összetevőket.
  • Verjük habbá a tojásfehérjét (ne legyen túl kemény!), majd keverjük hozzá a túrós keverékhez.
  • Ha elkészült a túrós alaptészta, fóliázzuk le, a fóliát nyomkodjuk bele a tésztába, hogy ne bőrösödjön!
  • Tegyük hűtőbe egy éjszakára!
  • Másnap forraljunk egy nagy fazék vizet, gazdagon ízesítsük a megadott cukor- és sómennyiséggel.
  • Két kanál segítségével szaggassuk egyformára a tésztát, és rendezgessük sorba őket egy tányéron. A tésztákat kézzel kigombócozzuk, lisztbe hempergetjük, és az éppen gyöngyöző vízbe tesszük a gombócokat.
  • Ha az összes gombóc feljött a víz tetejére, kapcsoljuk le a tüzet, fedjük le a fazekat, és hagyjuk pihenni a vízben 20-30 percet, míg a belsejük is teljesen átpuhul.
  • Ez idő alatt száraz serpenyőben aranybarnára megpirítjuk a morzsát, a végén adujuk hozzá a vajat és a kristálycukrot, ami extra roppanóságot fog adni a morzsának.
  • A morzsába szedjük a gombócokat, belehempergetjük, és azonnal, forrón tálaljuk rengeteg édes tejföllel és porcukorral.

Jó étvágyat!

Egy másik magyar édességklasszikus Szulló Szabinától:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram