Igazi konyhai értékmentő projekt lehet, ha a többnapos kalács és sonkaevés után megmaradt alapanyagoknak új szerepet szánunk. A fennmaradó húsvéti sonkából főzünk mondjuk egy laktató bablevest, ami után egy édes fogás jól tud esni másodikként. Például egy jól sikerült mákosguba, amihez pedig felhasználhatjuk a húsvéti kalács maradékát. Tartsanak velünk!
Elsőként a séf konyhai tippjeit osztjuk meg olvasóinkkal, ezután közöljük a recepthez a hozzávalókat, majd pedig lépésről lépésre az étel elkészítésének metódusát.

Séftippek Szulló Szabinától
- “Nekünk nagy kedvencünk az Artizán Pékség kalácsa (és kenyerei), ezt használtam a gubába is. A lényeg, hogy jó minőségű vajas kaláccsal dolgozzunk" – kezdi a séf.
- Ha valak mégis kifliből csinálná, azzal is működni fog, de egy vajas édes kalács olyan ízt és “tartalmasságot” ad az ételnek, hogy a séf mindenképpen ezzel javasolja.
- A kalács alapos pirításának az a lényege, hogy a tej is átvegye a pirított ízt, ez sokat számít a végeredményhez!
- A kalácsszeletek pirításához nem kell vaj, hiszen jó minőségű vajas kaláccsal dolgozunk. Ha történetesen mégsem, akkor vékonyan vajazzuk meg a szeleteket, úgy pirítsuk őket!
- Ideális méret, ha 3x3 centiméteres kockákra vágjuk a kalácsokat.
- Az áztatás szobahőmérsékleten, és hideg tejben történjen.
- Miközben ázik a kalácsunk, máris tudjuk habosítani a többi hozzávalót, így
fél óra alatt valóban könnyedén megleszünk az édességünkkel.
- A habosra keverésben a robotgép a barátunk!

- Miközben a gép dolgozik, szedegessük ki a kalácsot a tejből, de csak finoman nyomkodjuk ki a tejet belőle, hogy megtartsák a formájukat a kockák!
- Ha nem áll rendelkezésünkre valódi vanília, bátran használhatunk vaníliaőrleményt vagy -pasztát. Ezek híján a jó öregvaníliáscukorral sem szentségtelenítjük meg a gubánkat, de akkor arányosan vissza kell számolnunk a cukormennyiségből (bár ez utóbbi megoldást valójában nem tanácsolta a séf, mi kérdeztünk rá).

- Nem szükséges finom szűrőn átszűrni a tejet, a pirított kalácstól ízes, illatos és morzsás tejet használjuk!
- Fontos a folyamatos kevergetés ebben a lépésben!
- Akinek nincs maghőmérője: a 85-87 C fokra melegítés a tejnek az az állapota, amikor már gyöngyözik, láthatóan "feszül", de nem forr.
- Tilos túlmelegíteni, mert kicsapódik a tojás, és akár kezdhetjük is újra!
- Egy hígabb angolkrémet fogunk kapni, aminek teljesen el kell lepnie a kalácsokat!
- A sütés utáni pirítás ne legyen több 2-5 percnél, hogy ne száradjon ki a gubánk!
- Kis plusz finomág lehet hozzá, ha egy kis sárgabarack-lekvárral kínáljuk!

A mákosguba hozzávalói 4 személyre:
- 40-50 dkg kalács kétujjnyi szeletekre vágva
- 1,5 liter tej (3.5%-os az ideális)
- 6 db M-es méretű tojás sárgája
- 60-70 g mák darálva
- 200 g kristálycukor
- 1 db vaníliarúd (vaníliaőrlemény, esetleg paszta)
- 3-4 evőkanál vaj
- két nagy csipet só
- porcukor tálaláshoz
A mákosguba elkészítése:
- A vastagra szelt kalácsokat serpenyőben vagy sütőben megpirítjuk, majd kilenc kockára vágjuk a szeleteket.
- 10-15 percre a tejbe áztatjuk.
- Közben a tojássárgáját a cukorral és a sóval habosra keverjük, majd hozzákeverjük a mákot is.
- Egy nagyméretű jénai- vagy porcelántálat alaposan kivajazunk és vajdarabkákat is hagyunk benne gazadagon.
- A kalácskockákat kivesszük a tejből, és óvatosan kinyomkodjuk, majd a vajazott porcelántálba rendezgetjük.
- A pirított kalácstól illatos és morzsás tejet felforraljuk, közben hozzáadjuk a felsliccelt vaníliarudat.
- Forrón hozzácsurgatjuk a folyamatosan keveredő mákos-tojássárgájához.
- Visszatesszük a tűzre, és bőven forrpont alá, kb. 85-87 C fokra melegítjük az immár kész, mákos-vaníliás lágy angolkrémet.
- Az angolkrémet rácsurgatjuk a kalácsra, akkor jó, ha pont ellepi (a vanília köpenyét, avagy a kemény, barna részt kivesszük).
- 160 C fokra előmelegített sütőben hőlégkeverésen sütjük 40 percig, hogy legyen ideje felszívni a kalácsnak a szószt.
- Mikor már „remegősre” sül, a tetejét picit pirítsuk meg, a sütőt grillfokozatra kapcsolva kb. 220 C fokon.
- Langyosan fogyasztjuk porcukorral meghintve. Jó étvágyat hozzá!

A kész mákosguba
Főzzön együtt Vomberg Frigyessel is!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.