Az arany vagy a zöld színű a jobb minőségű?
Alapvetően nem a színe, hanem az illata és az íze a mérvadó. Sárgás és zöldes színű olívaolaj is lehet top minőségű.
A szűrt vagy a szűretlen számít jobbnak?
Ugyanez elmondható a szűrt és szűretlen kérdésről. Két stílus, két rajongótáborral, különböző felhasználási ajánlásokkal. A szűrt könnyebben kezelhető, a látványa sokak számára esztétikusabb, hosszabban eltartható. A szűretlen olívaolaj azok kedvelői számára persze az opálosságával, nehezebb átláthatóságával együtt szemrevaló: ez ugyanis nem hibának számít, hanem a gyümölcshús apró darabkáit jelzi az olajban. Az íz- és illataromái intenzívebbek ennek a természetesebb, sűrűbb olajnak.
Az üveg alján az üledék minőséghibát jelent
Épp ellenkezőleg. Az extraszűz olívaolajak jellegzetessége, amelyeket a hidegen sajtolás, szigorúan mechanikus készítési eljárása során ülepítéssel és nem szűréssel állítanak elő. Ezért a kis üledék éppenhogy jó jel arra nézve, hogy valóban extraszűz olajjal van dolgunk.
A kesernyésség a romlottság jele
Alapvetően nem. Az olívaolajak kesernyés ízjegyekkel is bírnak – a gyümölcsösökön és adott esetben enyhén csípős ízjegyeken kívül. Ha az ízkép elbillen a keserűbe, az ízhibát jelent, de pusztán emiatt nem kell romlottságra gyanakodunk.
Mi árulkodik arról, hogy hibás olajjal van dolgunk?
A fenti ízjegyeken túl, ha savanyúságot, avasságot, fémes ízt vagy penészességre emlékeztető ízt érzünk, az már valóban hibás terméket jelez.
Nyugat-Európán kívülről megbízhatatlan áruk érkeznek
Ez így nem igaz. Bár Észak-Afrika valóban elhíresült az átcímkézett, kétes forrásból származó olívaolajaról, a világ legjobb olajainak ranglistáján felbukkannak görög és dél-amerikai, azon belül argentin és urugay-i olívaolajak. Minőségben pedig fölényesen a világbajnok előállító pedig Spanyolország.
Ha bizonytalankodunk az extraszűz mivoltában: hűtőteszt
Az elmúlt tíz évben született leleplezőkönyv és cikkek sora a nagy olívaolaj-hamisítás bizniszről. Az extraszűz olaj valóban nem olcsó mulatság, egy pofonegyszerű teszttel azonban ellenőrizhetjük, hogy felütött olajjal van-e dolgunk. Ha egy-két hűtőben töltött óra után kissé megszilárdul az olaj, valószínűsíthetően eredeti, hidegen préselt olaj van a birtokunkban. Ha olyan cseppfolyós marad, mint szobahőmérsékleten, akkor részben (tehát nem extraszűzzel higított) vagy teljesen nem eredetivel van dolgunk.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.