A Dining Guide tavaly áprilistól decemberig a Tetrabbittel közösen pályázatot hirdetett, amelynek célja volt az olvasók, amatőr és profi szakácsok legjobb nyúlhússal készülő ételeinek és receptjeinek bemutatása.
A májusi fordulóban nyulas derelyével tálalt kókuszos thai citromfüves levesével diadalmaskodó Nagy Róbert (a népszerű Kísérleti konyha blog szerzője), a közönségszavazás győztese a 2011-es Év Étterme gálán a színpadon vehette át az elismerést. Az oklevél mellett Robi 10kg nyúlhúst is nyert a Tetrabbittól, amit felajánlott, hogy húsvétkor rászorulók között osszák szét. A "Fehérboros nyúlsültet medvehagymás dödöllével és zsenge párolt zöldségekkel" a Kétker-Étkem segítségével készült el, majd a Budapest Bike Maffianak köszönhetően ma este eljut a Táblás Átmeneti Szálló lakóihoz.

fotó: Nádor Liza
Fehérboros zöld fűszeres nyúlcomb medvehagymás dödöllével és tavaszi zöldségekkel
Hozzávalók (4 személyre):
- 4 nyúlcomb
- 6-8 gerezd fokhagyma
- 150ml nyúl-, csirke- vagy zöldségalaplé
- 150ml száraz fehérbor
- 12-14 szál friss kakukkfű
- 6-8 szál friss zsálya
- 350g krumpli
- kb. 125g liszt
- 10-14 levél medvehagyma
- 6 kis tavaszi zsenge sárgarépa
- 1 tavaszi zsenge karalábé
- 1ek vaj
- frissen őrölt fekete bors
- só
- olaj

fotó: Nádor Liza
Elkészítés:
Mossuk és hámozzuk meg a krumplit, majd sós vízben főzzük puhára. Öntsük le a krumpli főzővizének kb. felét. Kanalanként adjuk a lisztet a forró krumplihoz és közben törjük össze. Annyi lisztet adjunk a krumplihoz, hogy csak nagyon nehezen tudjuk a masszát kavarni, azaz teljesen szilárdan megálljon benne a kanál. Hagyjuk egy kicsit hűlni. Közben mossuk meg a medvehagymát, rázzuk szárazra vagy csöpögtessük le és aprítsuk fel. Kavarjuk el a medvehagymát a burgonyamasszában és ízesítsük sóval. Tálalás előtt olajos kanállal szaggassunk dödöllét a masszából és olajban süssük meg minden oldalról.

fotó: Nádor Liza
Mossuk le a nyulat hideg vízzel és konyhapapírral alaposan töröljük szárazra. Forró serpenyőben 1ek olajon pirítsuk meg minden oldalról a nyúlcombokat. Sütés közben fűszerezzük sóval és frissen őrölt fekete borssal. Tegyünk 6-8 szál kakukkfüvet, 3-4 szálról lecsipkedett és megtépkedett zsályalevelet, valamint 6-8 félbevágott fokhagymagerezdet egy kis sütőtálba és helyezzük rá a megpirított nyúlcombokat. Öntsük a bort és az alaplevet a serpenyőbe és szedjük fel vele az odasült réteget, majd hagyjuk kb. harmadára elfőni a folyadékot. Töltsük át a serpenyő tartalmát a sütőtálba a nyúlcombhoz. 180°C-ra előmelegített sütőben a legalsó sínen 70 percig süssük fedő nélkül a nyulat. 10-15 percenként locsoljuk meg a nyulat a szafttal.

fotó: Nádor Liza
Mossuk meg a répát és a karalábét, hámozzuk meg és vágjuk kb. egységesen vastag csíkokra. Szórjuk meg sóval, vegyítsük el és hagyjuk 15 percig állni. Tegyünk 6-8 szál kakukkfüvet és 3-4 szál zsályát (vagy tetszés szerinti zöld fűszert) egy lábasba, öntsük fel forrásban lévő vízzel és helyezzük rá a párolóbetét a répával és karalábéval. Lefedve a zöldségszeletek vastagságától függően hagyjuk 5-8 percig párolódni. Tegyük a párolt zöldségeket egy meleg tálba és kavarjuk el 1ek vajjal.

fotó: Nádor Liza
Tálaláskor előmelegített tányérokon helyezzünk el felváltva zöldségeket és tegyünk rá 1-1 nyúlcombot. Tegyünk mellé 3-4 dödöllét és locsoljuk meg a tányért a nyúl mártásával.
Warning: Undefined array key 0 in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 6
Warning: Attempt to read property "term_id" on null in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 6
Warning: Undefined variable $sponsor_data in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 17
Warning: Attempt to read property "description" on null in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 17