Hirdetés
Hirdetés

Ez a Picitmás nagyon más lett: balatonszőlősi kulthely születőben – Picitmás étterem és manufaktúra

2022. június 30.
A helyszín és a panoráma ismerős lehet, sőt, azt kell mondanunk, hogy nem picit, hanem alapjaiban lett más a Papok Borozójaként ismert étterem Balatonszőlősön. Figyelemreméltó fordulat a januári „gyászhír” után!
Hirdetés

Évek óta trendje van az olyan vendéglátóhely-elnevezéseknek, amelyek szakítva a régi hagyományokkal, egyedi, beszédes, sőt akár vicces neveket kapnak. Derűből márpedig nem árt az országnak – ahogyan olyan vendéglátóhelyekből sem, ahonnan nagymosollyal térnek haza a vendégek.

Ebéd némi panorámával, Picitmás étterem és manufaktúra / Fotó: Halász Péter

No, mi is lett a sorsa Balatonszőlős e pazar panorámájú kis birtokának?

A Papok Borozóját korábban mi is ajánlottuk olvasóinknak a Szerethető éttermek rovatunkban. Az északi parton járunk, a Szőlős-Pécselyi medencében, a Balatoni Nemzeti Park kapujában. Az isten jókedvében volt, mikor ezt a vidéket teremtette, a szépséges partszakaszon is egészen különleges adottságú, a Tihanyi-félsziget felé magasodó csöpp kis település, amely csak mintegy 600 lelket számlál.

Picitmás étterem és manufaktúra / Fotó: Halász Péter

Nos, csak a Szőlősi Kocsma és a Picitmás étterem nagyobb vendégszámot forgat meg egy jól sikerült hétvége alatt, mint a község teljes lakossága, Balatonszőlős mégis igazi különutas a régióban, mintha Balatonfüred és Tihany egy másik dimenzióban volna.

Picitmás étterem és manufaktúra / Fotó: Halász Péter

Már a Papok Borozója is ügyesen élt a helyszín adta lehetőségekkel, ez év januárjában pedig mi, itt a Dining Guide-on adtunk hírt először az étterem bezárásáról. Indokot nem közöltek, nem lehetett tudni, mi lesz a hely sorsa, majd

egyszercsak teljesen kész koncepcióval, merőben új energiákkal, új csapattal tért vissza az étterem. Ez a Picitmás.

Mint kiderült, a Pap-család nem tulajdonos, hanem a hely üzemeltetője volt, és az étterem visszaszállt tulajdonosaira, akik most úgy érezték, hogy ők szeretnék újra megtölteni élettel a komplexumot.

Picitmás étterem és manufaktúra / Fotó: Halász Péter

Saját fűszerkert, Picitmás étterem és manufaktúra / Fotó: Halász Péter

A komplexum szót szándékosan használtuk, hiszen több egység alkotja az étterem és a kerthelyiség egészét. A felújított, búboskemencés parasztház az ikonikus kékre mázolt ablakkeretekkel adja a tűzhely melegét. A teraszt és kerthelyiséget pedig talán városi „teraszok” sora keresne más kifejezést a kiülős részére, itt ugyanis egy kis birtok lankái, szőlőtőkéi és lustán elterülő, szélesvásznú panorámája nyújtózkodik elénk.

A fröccsterasz előtt profi kis játszótér és tucatnyi apró figyelmesség, ami mind maradásra biztat. Ízléses, nem szedett-vedett, padokkal és napágyakkal, egy kis homokos részt is kialakítottak, ahol kifeszített függőágyakban elmerülve filozofálhatunk el azon, hogy egy fröccs vagy egy somlói, vagy egy fröccs és egy somlói legyen a következő felvonás – és egyébként is, miért élnek egyáltalán az emberek városokban?

Picitmás étterem és manufaktúra / Fotó: Halász Péter

Az újjászületett étterem a hely adottságait pazarul kimaxolta. A már említett stílusosság minden részletben megjelenik, a teraszbútorok például egy Magyarorszzágon nem forgalmazott rattanmanufaktúra darabjai, amelyekbe a világ túloldalán, egy egzotikus nyaraláson szerettek bele a tulajdonosok.

A helyszín további nagy előnye a tágassága. Így a mindig kicsit hangosabb családos vendégeket külön tudják ültetni a kettesben vagy felnőtt társaságoktól érkezőktől, és máshol zajlik a gyerekrajcsúr, mint ahol a szerelmespárok feledkeznek bele az ételbe, italba és egymásba.

Picitmás étterem és manufaktúra / Fotó: Halász Péter

Miután leírtuk az életérzést, amit természetesen leríni csak felvillanó képekben lehet: látni, kóstolni és tapasztalni kell. Nyári hely ide vagy oda, az első emlékkép, ami beugrott a Papok Borozójából, a kemencés kacsa volt. A régi közönségkedvenc továbbra irul-pirul a kemencében, ahogyan a csülök-Pékné is, de mielőtt elriasztanánk a hónapok óta a beach bodyra gyúrt vendégsereget: az ételek könnyedségi skálájának minden árnyalatát felvillantja az étlap a füstölttokhalas salátától a fogassal kínált zsenge zöldborsós rizottóig, és nem ijed meg a húshagyó vendégigényektől sem. Kínálnak nyárias vargányakrémlevest épp úgy, mint vegán töltött káposztát vagy grillezett erdei gombákkal kísért, házilag készült szélesmetélt.

Tagliatelle vargányával, Picitmás étterem és manufaktúra / Fotó: Halász Péter

Füstölt tokhal, Gellavilla, Picitmás étterem és manufaktúra / Fotó: Halász Péter

Azért hadd kísértsük egy kicsit a hasukat és a magyar ízeket kedvelőket is. Aki a csirkepaprikást vagy a rántott húst úgy igazán szereti, az joggal kíváncsi arra, hogyan készíti el azt egy kreatív erőkkel teli konyha. Mangalicából készül a pankómorzsába forgatott Cordon bleu, naná, hogy petrezselymes újkrumplival. A csirkepaprikás nem az otthoni, bekevert, házias módon, hanem elemeiben megmutatva érkezik, igazán mutatósan, ízeiben azonban a háziasszonyokéval vetekszik.

Mangalica Cordon bleu, Picitmás étterem és manufaktúra / Fotó: Halász Péter

Sült libacomb a kemencéből, Picitmás étterem és manufaktúra / Fotó: Halász Péter

A konyha büszke az alapanyag-beszerzések tisztaságára: nem csak mutatóban tűnik fel a vaddisznószűz vagy a nemesvámosi sajtműhely ínyencdarabja. A környékbeli biokertészetek megbízható megrendelői. A neves mediterrán borok és buborékosok mellett értő szemről tanúskodik a magyar borszortiment is: Kiss Gábor, Béla és Bandi, Figula, Gellavilla – érezzük az ívet.

Balaton gin, Picitmás étterem és manufaktúra / Fotó: Halász Péter

A cikk eleji humorizálásról komolyra fordítva a szót. Soha nem látott válságát éli meg a hazai vendéglátás. Miközben évek óta vészes a munkaerőhiány, mára sorra zárnak be az éttermek, ugyanis nincs ember, aki felkötné a kötényt. Az űrbe kilőtt élelmiszer- és rezsiárak mellett folyamatosan az újabb pandémiahullámok árnyékában kell gondolkodniuk a vendéglátóknak. Ezért is

óriási dolog manapság, ha egy vendéglátóhelyen az alkalmazottak igazi csapatot alkotnak, és szívesen végzik a munkájukat.

A Picitmás nagy büszkesége éppen ez, kiemelve az üzletvezető, a séf és a teljes kollektíva állhatatos, mindennapi munkáját.

Ne higgyenek nekünk, teszteljék le személyesen!

Picitmás étterem és manufaktúra / Fotó: Halász Péter

Picitmás étterem és manufaktúra

Cím: Balatonszőlős, 071 43.hrsz, 8233
Az étterem honlapja, Facebook-oldala, Instagramja
Nyitvatartás: szerda-csütörtök-vasárnap 12:00-21:00, péntek-szombat 12:00-21:30

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram