Ez a nap a champagne világnapja, amikor nem csak illik, hanem szinte kötelező a világ legelegánsabb buborékos italával koccintani.
A champagne-nak 2009 óta van világnapja, ez idén október 27-re esik. Koccintani szinte kötelező ezen a pénteken, de ha még különlegesebb estére vágyunk, akkor foglaljunk asztalt a Michelin Guide által is ajánlott Arany Kaviár Étterembe, ahol nem csak a Gosset tételeket lehet kóstolni, hanem Kanász László, Nyíri Szása és José Guerrero különleges, kifejezetten az italokhoz társított fogásait is. Az ételek mellé társított italok pedig tizenhat nemzedék munkáját dicsérik.
A Gosset a Champagne régió egyik legrégebbi háza, a története 1584-re nyúlik vissza, amikor már feljegyzések említenek egy bizonyos Jean Gosset nevű városatyát, aki tekintélyes részt birtokolt az Aÿ melletti legjobb dűlőkből. A Gosset Ház 1760-ban használta először azt a különleges formájú antik palackot, amely később a pezsgőház jelképévé vált.
A kezdetekben csendes borokat palackozó pincészet a 18. században zajló trendek hatására átállt a pezsgőkészítésre. Nem volt nehéz dolguk, mert a család pinot noir szőlőfajtát használta a borok készítéséhez, amely a champagne-készítés során használt három legfontosabb szőlőfajta egyike. A mai napig ez a fő szőlőfajta, de kiegészül a környékről vásárolt chardonnay-val. A Champagne Gosset tizenhat nemzedéken keresztül virágzott, új tulajdonosai pedig visszahozták a Ház legszebb napjait idéző időket és a fényes jövőt.
A vacsoráról és a menüről bővebb információ, és a foglalás menete ezen a linken tekinthető meg.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2023-ban.