Hirdetés

Esztergomban főz az ország egyik legjobb séfje: Bistro42, a szerethető topétterem

SZERZŐ: DiningGuide
2021. augusztus 9.
a Szerethető éttermek rovat
támogatója a
Egyedül az étterem neve egy kicsit nehezen beazonosítható és megjegyezhető, minden más garantáltan emlékezetes lesz.
Hirdetés

Az Anyukám Mondta után egy új szereplő a magyar-szlovák határ közelében az ország topéttermei között. Míg a Dudás-fivérek Borsodban tették gasztroúticéllá Encset, Barna Ádám konyhája pillanatok alatt erős érv lett egy esztergomi kirándulás mellett.

A "pillanatok" persze különösen teltek a tavalyi megnyitás óta. 2020 őszén a legjobb időpontban nyitottak meg, épp amikor újra zárt a világ – az éttermek legalábbis egészen biztosan. A bezárások második időszaka hosszúra nyúlt, nem merült ki egy-két hétben vagy hónapban.

Reggeli idő / Fotó: Bistro42

Így történhetett az, hogy Barna Ádám sok esetben csodálatosan egyszerűnek tűnő, valójában nagyon is komplex, okos ételei nem kerülhettek a bisztró dizájntányérjaira. Sok étterem vezetősége talán a csendes kivárást választotta volna a várva várt valós nyitásig, de Varga Sándor tulajdonos nem így gondolkodott.

Fotó: Bistro42

Kézbe adható, elvihető ételekkel indultak, és aki ismeri Barna Ádám műveit, tudhatja, hogy az ő konyhájából kikerülő, egyszerű(nek látszó) street foodok is olyan ízbombák, hogy két harapás után azt is elfelejthette a közönség, ha történetesen egy cudar téli napon álldogálhatott vele az étterem előtt. Így tehát degusztációs menü helyett olyan ételekkel kezdte belopni magát a vendégek szívébe a Bistro42, mint a hamburger, a pihe-puha ázsiai bao, a véreshurkával töltött bukta vagy éppen a szendvics parázson sült porchettával.

Burger és bao / Fotó: Bistro42

Április végén eljött végre a terasznyitás is, és a platánfákkal övezett, tágas szabadtéri részt ma már Esztergom legjobb választásai között tarthatjuk számon. A Kis-Dunától, a Bottyán hídtól és a Mária Valéria hídtól sétatávolságra, központi helyen találjuk a bisztrót, amely elválaszthatatlan a Rudolf Háztól. Illik is egymáshoz a szintén Varga Sándor által működtetett étterem és szálláshely: egyedi stílus, eredeti hangvétel, az eleganciából finoman kikacsintó emberközeliség jellemzi a Bistro42 és Rudolf Ház párost.

Paradicsom-barack saláta zsendicével és Angus flank steak / Fotó: Bistro42

Pavlova, gránátalma némi buborékkal, esztergomi látképpel / Fotó: Bistro42

Szarvasborjúgerinc, répák / Fotó: Bistro42

Barna Ádám séf neve Magyarországon (a korábbi osztrák karrierszakasz után) a budapesti St. Andrea étteremben lett ismert és elismert, 2018-ban a Dining Guide Év Étterme Gálán az Év Séfje címet nyerte el. Ahogyan írtuk azt nemrég: "Barna Ádám ajtaján egy remek lehetőség kopogtatott, és nem is egy ismeretlentől. Varga Sándort jó ideje ismerte már, a programozó-matematikus mindene a gasztrónomia és az utazás, nem mellesleg jó ideje nagy kedvelője volt Ádám konyhájának is. További kapocs, hogy mindketten Békés megyeiek, így a barátságból munkakapcsolat, sőt közös vállalkozás fejlődött, pályája során először ugyanis nem "csak" séf, hanem társtulajdonos is Barna Ádám."

Málnás, rózsavizes pavlova / Fotó: Bistro42

Közönségkedvenc ételek: steakek, langyos töltött káposzta, lecsó tojással és csabai kolbásszal, túrós palacsinta

Bistro42

Cím: Esztergom, Széchenyi tér 23.
Nyitvatartás: H-K 8:00-11:00, Sz-Cs 8:00-15:00 és 18:00-22:00, P-Szo 8:00-15:00 és 18:00-23:00, V 8:00-15:00 és 18:00-22:00
Az étterem weboldala, Facebook-oldala, Instagramja

Tovább olvasok
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram