S.Pellegrino Young Chef 2018
Az egyik legrangosabb, fiatal séfeknek szóló nemzetközi szakácsversenyt, a S.Pellegrino Young Chefet idén harmadik alkalommal rendezi meg a világ egyik vezető szénsavas ásványvize, az olasz ízlés és stílus képviselője, a S.Pellegrino. A versenyre, amelynek célja, hogy felkutassa a világ legtehetségesebb feltörekvő séfjeit – 30 év alatti, legalább egyéves tapasztalattal rendelkező séfek, sous chefek és chef de partie-k jelentkezését várják.
A rangos megmérettetés során a regionális döntőkben 70 elismert, a világ minden tájáról érkező séf vesz részt, és választja ki a világ 21 földrajzi régiójából azokat a fiatal séfeket, akik részt vehetnek 2018 júniusában a milánói világdöntőkön. A győztesnek járó S.Pellegrino Young Chef 2018 címet egy héttagú, világhírű séfekből álló zsűri – az úgynevezett Hét Bölcs – ítéli majd oda a legjobbnak.
A nemzetközi séfversenyre a S. Pellegrino oldalon április 30-ig, emblematikus ételük fotójával és receptjével jelentkezhetnek a résztvevők. (A kritériumok pontos listája elérhető a honlapon.)
A S.Pellegrino Young Chef hatalmas lehetőség a győztesek számára: a megmérettetés során kapott komoly szakmai támogatás és a győzelemmel járó nemzetközi ismertség mellett a nyertes részt vehet a márka éves – a S.Pellegrino Young Chefhez kapcsolódó és más, a világ különböző pontjain zajló – eseményein is.
A S.Pellegrino – amelyet hazánkban a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. forgalmaz – versenyének tavalyi sorozatában egy magyar fiatal séftehetségnek, Sándor Rodrigonak is szurkolhattunk, aki a kelet-európai régiós megmérettetés győzteseként jutott be a döntőbe. Az elődöntő során a zsűrit a tökéletes technikai kivitelezés mellett az is lenyűgözte, hogy a magyar versenyző mangalicapofából, karamellizált karfiolpüréből, mazsolaszószból és cékla tortelliniből álló tányérjával üzenetet tudott közvetíteni.
Az idei programsorozat 18 hónapon keresztül zajlik. A jelentkezőket először a lakóhelyük szerint 21 különböző régióba osztják, majd az öt Aranyszabályt figyelembe véve régiónként kiválasztanak 10-10 séfet a versenyzők által a Sanpellegrino.com oldalra feltöltött fogások fényképei és receptjei alapján. A kiválasztott fiatalok június és december között a régiós középdöntőkben független zsűri előtt készíthetik el versenytáljaikat. A középdöntők győzteseit, régiónként egy-egy séftehetséget december 21-én hirdetik ki, ők vehetnek részt a 2018-as milánói döntőn.
Az öt Aranyszabály:
- Alapanyagok: Milyen alapanyagokat használ a versenyző az adott feltételek mellett.
- Technika: Mit kezdenek a fiatal séfek az alapanyagokkal, hogyan dolgozzák fel azokat.
- Eredetiség: Jelenik-e meg valamilyen új ötlet, innovációaz étel elkészítése során.
- Szépség: Tálalás, kompozíció, esztétikum.
- Üzenet: Közvetít-e valamilyen átfogó üzenetet a tányér.
A végső megmérettetés előtt minden Young Chef versenyző mellé kijelölnek egy-egy neves Mentorséfet, aki segíti a felkészülést, a tányér tökéletesítését, s hasznos tanácsokkal látja el a fiatal tehetséget, hogy a döntőben már a legjobb formáját hozhassa.
Az idei versenyen tovább bővült a földrajzi területek köre, már a világ 21 régiójából jelentkezhetnek a résztvevők. (A régiók pontos listája elérhető itt.) A jelentkezésekaz angol mellett már spanyol, mandarin, francia és olasz nyelven is beadhatók, de a verseny hivatalos nyelve az angol.