Hirdetés
Hirdetés

“Egy olyan hely, ahol nem csak enni, de lenni is jó” – megnyitott a Normafa Síház Étterem

SZERZŐ: DG
2023. október 30.
Csókay Bence neve nem ismeretlen azok számára, akik gyakran látogatják Budapest legkedveltebb éttermeit és szórakozóhelyeit – többek között a Tereza, a Mazel Tov és a Norma Grand is az ő munkásságának a része. Egyik legújabb projektje, a Normafa Síház Étterem, talán az eddigi legszemélyesebb is egyben. Csókay Bencével az étlap koncepciójáról és a Síházról, mint közösségépítő platformról beszélgettünk.
Hirdetés

Fotó: Egyed Péter

Több Budapesten ismert és sokak által szeretett hely és rendezvény kapcsolódik a nevedhez – MazelTov, Tereza, Nor/ma Grand és megannyi más, amiket az elmúlt években az üzlettársaiddal közösen valósítottál meg. Honnan az érdeklődés a gasztronómia iránt?

Gyerekkoromtól kapcsolódom a vendéglátáshoz. Ez az erős benyomás talán még azokra az időkre is visszavezethető, amikre nem is feltétlen emlékszem. Anyukám egy klasszikus családanya, aki nagyon szeret vendégül látni barátokat, rokonokat. Minden családi ünnepre nagy családi asztallal és sokféle fogással készül, ezért a családunkban nagyon lényegessé vált, hogy milyen környezetben, mit, hogyan és kikkel eszünk. Gyerekkoromból hozom a vendéglátás iránti lelkesedésemet, minden a családi asztaltól indult.

 

Klasszikus szerepben, felszolgálóként vagy a konyhán dolgoztál a vendéglátásban, vagy mindig a stratégiai terület vonzott?

Sorsfordító volt, amikor 15 évesen három hónapig mosogatóként dolgoztam egy bajor étterem konyháján Németországban. Lenyűgöztek az ottani ételek, a sokféleség, a variációk és kreativitás, amivel az ételeket készítették. Akkor döbbentem rá, hogy mennyire változatosan lehet tálalni, zöldséget szeletelni és milyen sok apró részletnek kell stimmelni ahhoz, hogy a vendégek elé kerülő étel a lehető legjobb legyen. Abban az időben a nagynénémnél laktam, aki szintén istenien főzött. Az ízemlékeim szempontjából meghatározóak a nagyszüleim is, akikkel sok időt töltöttünk nyaranta Szigligeten a unokatestvéreimmel, így lehetőség adódott rá, hogy végigkövessem, hogyan kerülnek a kertben termett zöldségek és gyümölcsök a családi asztalra.

 

A Normafa Síház Étteremhez is ilyen erős gyermekkori emlékek fűznek?

Egyik kapcsolódási pontom a Normafához a sport, kisgyerekként itt tanultam meg síelni, később snowboardozni. Felnőttként sem tudtam elszakadni innen, itt élek a családommal. Sokat vagyunk a környéken, a feleségemmel gyakran futunk az erdőben, szeretünk a gyerekeinkkel az itteni játszóterekre menni, gördeszkázni, biciklizni. 

 

Volt egy időszak az életünkben, amikor a bátyámmal és a társaimmal az egyetem mellett nagy házibulikat és rendezvényeket szerveztünk, tulajdonképpen innen indult minden. Sokat snowboardoztunk, extrém sport eseményeknek is rendszeresen a motorjai voltunk. Hagyománnyá vált, hogy amikor leesik az első hó, összegyűlünk a Normafa tetején a havas sportok kedvelőivel - síelőkkel, szánkózókkal és snowboardosokkal - és közösen csúszunk egyet az eseményen, melyet Chinese Downhill-re kereszteltünk.

 

Amikor az üzlettársaimmal belekezdtünk a Normafa Síház Étterem projektbe, egyértelmű volt, hogy csapaton belül hozzám kerül a feladat. Munkaszervezés és a személyes motiváció szempontjából is jó döntés volt, maximálisan magamnak éreztem a feladatot, az első pillanattól fogva ez nem csak egy munka volt, hanem egy hely, amit magunknak, és a hegyvidék kedvelőinek csinálok.

Fotó: Gosztom Gergő

Fotó: Gosztom Gergő

Nem csak az étterem, hanem a legendás rétesező is hozzátok tartozik. Ennek mi a története?

Laci bácsit a futások kapcsán, nagyjából tizenöt éve ismertem meg. Edzés után mindig beugrottunk hozzá egy teára, vagy egy rétesre. Néhány alkalom után összebarátkoztunk. Miután megnyertük a pályázatot a Síházra, és elkezdtük a régi Síház koncepciót üzemeltetni, Laci bácsiban felmerült a gondolat, hogy átadná a rétesest. Megállapodtunk abban, hogy  továbbvisszük a hagyományt és azóta is Laci bácsi receptúrája alapján készítjük a réteseket. 

  

A családi hagyományaitokat megismerve magától értetődő a magyaros vonal az étlapon, azonban megjelenik benne az ázsiai hatás is. Ez hogyan került képbe?

A saját családunk ízlését alapul véve jött az ötlet. Abból indultunk ki, hogy a mai modern család menüje változatos, azaz heti szinten sok különböző nemzet ételeiből áll. Ebből adódóan ugyanannyira van hely benne egy pho levesnek, egy nápolyi pizzának, egy vegetáriánus, vegán indiai currynek, mint akár egy csirkepaprikásnak. Nálunk sokszor előfordul, hogy négyen négy különböző ételt kívánunk enni. Nagy kihívás volt ezek alapján összeállítani a konyhai csapatot, ám Kelemen Áron, Kovács Árpád, és Futó Gergely séfek megoldották ezt a feladatot, és a legjobb minőségben, autentikusan készítik el az ételeket. A Síházban mindenki kedve és ízlése szerint válogathat.

Nálunk a nápolyi pizza 420 fokon, nápolyi kemencében készül, 48 - 72 órás kelesztésű, kovászos  tésztával. A magyaros és az ázsiai ihletésű ételeinknél is az alapanyag minőség és az eredeti receptúra a legfontosabb szempont. A séfcsapatunk a szakmai és technikai tudás mellett pedig beleteszi kreativitását, egyéni tapasztalatait és érdeklődését is minden ételbe. 

Fotó: Puskás Nóra

Terveid szerint milyen helyet foglal majd el az étterem a Normafa életében? 

Az étteremmel elsősorban az a célunk, hogy biztos pont legyen gasztronómiailag és társadalmilag is az itt élők és a kirándulók számára. Egy olyan hely, ahol nem csak enni, de lenni is jó: vannak közösségépítő események, társasági programok, ahol jó levegőn, a természetben kapcsolódhatnak ki az emberek. Ilyen például a halloweeni tökfaragás, vagy a karácsonyi halászlé főzés a teraszunkon, valamint a Síház kupa a futás kedvelőinek.

 

Családod révén kerültél közelebb a gasztrovilághoz, majd a bátyáddal és a barátaiddal közösen alapoztátok meg a 4bro mai sikersztoriját – látszik és érződik, hogy számodra fontos a közösség. Ezt a szemléletet a Síházba is át szeretnéd ültetni?

A 4bro csapat mellett Hámori Józseffel, Vajda Marcival és Nádas Patrikkal dolgozom a Normafa projekten. Hosszútávon erős közösségépítő szerepet szánunk a Normafa Síház Étteremnek, hogy másoknak is továbbadhassuk a Normafa iránti személyes rajongásunkat. Törzsközönség kiépítése a célunk, ezért a klasszikus éttermi szerep mellett a környéken hiánypótló nappali programjaink is lesznek, amikkel minden korosztályt meg szeretnénk szólítani: a kisgyermekes családokat, a fiatalokat és az idősebbeket is. Az őszi-téli időszakban gesztenye-és kürtöskalács sütő workshop, halászléfőző verseny, borkostolók, és sportesemények teszik színessé a Síház életét. 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram