A gránátalma a téli szezon egyik legnépszerűbb gyümölcse, nem véletlenül.
Rendkívül magas C-vitamin tartalmának köszönhetően a legismertebb antioxidáns hatású tápanyag, hozzájárul az immunrendszerünk és a szépségünk védelméhez. A megfelelő módszerrel kifejezetten relaxáló is lehet a felbontása és kimagozása. A következőkben segítünk a megfelelő felvágási technika elsajátításában, amivel elkerüljük, az érzékeny gránátalma magok megsértését és talán azt is megússzuk, hogy rózsaszínre dekoráljuk a konyhánk falát.
Hogyan vágjuk fel a gránátalmát?
Egyesek szerint az egyik legjobb módszer az, ha félbevágjuk a gránátalmát és egy fakanállal kiütögetjük belőle a magokat. De ebben az esetben a magok gyakran sérülnek, ráadásul a gránátalma lé kontrollálatlanul borít be bennünket és a konyhánkat. A felbontáshoz használjunk egy éles kést, lehetőleg séf kést, vágjuk félbe a gyümölcsöt, majd negyedekre. Egy mély tál fölött, szimplán az ujjainkat használva görgessük ki a magvakat a puha rétegből.
Hogyan bontsunk ki egy gránátalmát egy tál vízben?
Még kevesebb rendetlenséget hagyunk magunk után, hogyha a gránátalmát vízben bontjuk ki. Először töltsünk meg egy nagyméretű tálat hideg vízzel, utána vágjuk félbe vagy negyedekbe a gránátalmát egy vágódeszkán. Tegyük a felvágott darabokat a vízbe, és a víz alatt bontsuk szét őket. A magok le fognak süllyedni a bontás során, a fehér membrán viszont fennmarad a víz felszínén. Ezzel a módszerrel a gránátalma nem fogja telefröcskölni a konyhánkat, ráadásul a víz alatt sokkal könnyebben el lehet választani a magvakat a fehér membrántól.
Hogyan vágjuk fel a gránátalmát a lé elvesztése nélkül?
Először vágjuk le a tetejét a gránátalmának. Addig vágjunk bele a szárba, hogy lássuk a magvakat, de ne sértsük meg őket. Ezután ejtsünk nem túl mély vertikális vágásokat a gránátalmán, ötöt-hatot a a gyümölcs méretétől függően. Ha ezzel megvagyunk, két kézzel fogjuk meg a gránátalmát, és kezdjük el széthúzni.
Hogyan facsarjuk ki a gránátalmát?
A boltban vásárolható gránátalma lének nyomába sem ér a teljesen frissen facsart gyümölcslé.
Az íze valahol a vörösáfonyalé és a szőlőlé közé tehető; mély, földes és savanykás. A levet fogyaszthatjuk önmagában is, de koktélokhoz is adhatjuk.
A lé kifacsarásához vágjuk negyedekbe vagy kisebb darabokba a gránátalmát, és tegyük a darabokat kézi citromfacsaróba, majd finoman nyomjuk őket össze. Tartsuk a facsarót egy nagy tál fölé. Facsarás után engedjük át a levet egy szűrőn, hogy ne kerüljenek a lébe fehér membrán darabok vagy magvak.
Hogyan tároljuk a gránátalmát?
Vásárláskor mindenképp olyan gránátalmát válasszunk, ami méretéhez képest kifejezetten nehéznek tűnik és erős, vastag héja van. Egy bontatlan gránátalma körülbelül egy hónapig áll el szobahőmérsékleten, hűtőszekrényben két hónapig. De amint megkezdjük a gyümölcsöt, pár napon, maximum egy héten belül használjuk fel. A gránátalma nagyon érzékeny a levegőre. A magvakat helyezhetjük légmentesen záródó kis tasakokba, és tárolhatjuk a hűtőben öt-hét napig. Ha elkezdenek megpuhulni és elszíneződni, mindenképp dobjuk ki őket.
A gránátalma magok könnyen fagyaszthatóak, és hat hónapig elállnak.
Forrás: epicurious.com
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.