Hirdetés
Hirdetés

Ébresztő a téli álomból! Márciusi gasztrokirándulás-ötletek Giannitól

SZERZŐ: diningguide
2018. március 3.
Bár a hónap első napjaiban még nagy pelyhekben hullt a hó, azért a március szó hallatán mégis a primavera, azaz a tavasz jut eszünkbe. Lassan mindenki felébred a téli álomból, és egyre nagyobb kedvünk lesz kidugni az orrunkat a szoba melegéből. Hat olyan gasztrofesztivált ajánlok most Olaszországból, amelyeket érdemes bevonni a porgramunkba, ha márciusra beterveztünk már egy minivakációt Firenzébe, Rómába, Dél-Tirolba vagy más olasz vidékre!
Hirdetés

Csokihegyek Firenzében és Rómában

fieradelcioccolato.it


Fiera Del Cioccolato di Firenze alkalmával nem kevesebb, mint tíz napig minden a kézműves csokoládé körül forog. A nagy csokifesztiválon a kóstolásokon legalább két halmazállapotban kínálják majd a csokoládékat, a workshopokat pedig csokoládémesterek tartják. Egy mesterkurzus-sorozat az étcsokoládé és a különféle alkoholok kombinációira koncentrál, és néhány csokinemzetnek nem mondható vendégország is jelen lesz, az érdeklődőknek érdemes utánanézni.

fieradelcioccolato.it


Az istenek eledele a fővárosban is porondon lesz. A Festa del cioccolato az olasz csokoládékészítők szövetsége, a Choco Amore eseménye igazából egy rendezvénysorozat egyik megállója, amelynek az a célja, hogy népszerűsítsék a valódi csokoládét az ipari termékekkel szemben. Hiszen a minőségi csokoládé valódi kincs a konyhában, és még egészséges is. A sok gyerekprogramon a legkisebbeknek is megpróbálják átadni azt a tudást, hogy később meg tudják majd különböztetni a tömegcsokitól az igazit, és tényleg értékelni is tudják azt.
Fiera Del Cioccolato di Firenze – Firenze, március 2-11.
Festa del cioccolato – Róma, március 8-11.

Sajttalálkozó Sand in Taufersben, pardon, Campo Turesben, avagy sajtörömok Dél-Tirolban 

Olaszország északi peremén járunk. A határhoz közeli, dél-Tiroli Campo Tures településén a jövő hétvégén lehalványulnak a csodálatos látnivalók, és minden a sajtokról fog szólni. A háromnapos sajtfesztiválon a helyi sajtkészítők és a Dél-Tiroli Tejszövetség tagjai mellett az ország más vidékeiről és Európa más országaiból is érkeznek a sajtértők. Kostolók, workshopok és piachangulat a slow food jegyében. A dél-tiroli sajtok világát aki egyszer behatóan tanulmányozta, annak garantálom, hogy megemelkedik az igényszintje, ha igazi, érlelt, kézműves sajtokról van szó. A Campo Tures-i sajtfesztivál pontosan egy ilyen alkalom: új szintre emelhetjük sajtimádatunkat!
Il festival del formaggio – Campo Tures, március 9-11.

Gourmet Südtirol

Garda-tó, 140 rozé, indulhatunk?

Chiaretto Facebook


Olaszország gyöngyszeme a Garda-tó, a tavat övező sok szép település közül március második hétvégéjén Lazisét érdemes felkeresni, a tó dél-keleti részén. Ha egyetlen indokot kell mondanunk: a rozé miatt. A Chiaretto és a Bardolino védelméért társulás szervezi a kétnapos eseményt, amelyen közel 80 termelő fogja bemutatni mintegy 140 borát 2017-ből. Akár egy balatoni boros piknik, a Gardára és jóféle rozékra hangolva.
Anteprima Chiaretto – Lazise, március 11-12.

Chiaretto Facebook

Egyhetes figyelem Itália kézműves söreinek

Egy egész hét a kézműves sörről fog majd szólni Olaszország számos pontján, 80-nál is több helyszínen. Jó hír, hogy nem csak a nagyvárosokban lesznek események, hanem szó szerint az egész országban, kisvárosokban és a nagyobb városokban is várható a felhabzás. Mint egy össznépi olasz sörparti. A torinói EDIT étterem-sörfőzdéjétől kezdve a római Eatalyn át mindenfelé szerveznek kóstolásokat és nagy diskurzusokat a folyékony kenyérről.
Settimana della birra artigianale – március 12-18.

Settimana della birra artigianale Facebook

Nem bűnös érzéki élvezetek! Enotica 2018

Az Enotica egy nagyon speciális rendezvény, talán nem is való mindenkinek! Ez egy többnapos tivornyázás, ami a borok és az érzékiség köré fonódik, sok-sok zenével. A fesztivált Luigi Veronelli anarchista (!) gasztroőrült és borkritikus, a merész Terra e Libertà / Critical Wine kezdeményezés egyik alapítója álmodta meg, és a mai napig az ő tiszteletére rendezik meg, 2004-ben ugyanis ő elhunyt. A háromnapos fesztivál tiszteletbeli vendége Erósz, mégpedig azért, mert a Critical Wine azzal a céllal jött létre, hogy

fellépjenek a nagyipari termelés ellen és újra felfedezzék az ízlelés érzékiségét, a környezet szépségét, valamint a termelés és a társas kapcsolatok összefonódását.

A borok mellett természetesen az ételeké a főszerep. A kínálat a biodiverzitás fontosságára, a helyi termelésre és a környezeti hatásokra hívja fel a figyelmet. Egyszerre fenntartható és élvezetes esemény. Igazi dolce vita hangulat finom falatokkal, amelyek mellett majd csak úgy folyik a sok jó bor!
Enotica 2018 – Róma, március 16-18.

enotica.it


Remélem, hogy meghoztam a kedveteket ahhoz, hogy egy esetleges olaszországi kirándulást egy gasztrofesztivállal tegyetek emlékezetessé. Hiszen Olaszországba bele kell harapni!

Köszönöm, hogy elolvastátok,
és ne feledjétek, hogy olaszul l’enni jó!
Gianni

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram