A diwali az egyik legkülönlegesebb és legfontosabb indiai ünnep – hasonló szerepet tölt be, mint a nyugati kultúrákban a Karácsony. A szanszkrit eredetű szó jelentése fény, gyertya, fényesség, fénysor. Az ünnep szimbolikusan a fényesség uralmát jelenti a sötétség felett, a jó győzedelmeskedését a sötétség felett, a tudás hatalmát a tudatlanság felett. A diwali dátuma minden évben más napra esik, mivel az indiai naptár a hold év szerint működik – az idén november 12-ére eső ünnepet öt-hat napig ülik, ekkor a házakat fényekkel díszítik és mécseseket helyeznek az ablakokba. A régen látott családtagok és barátok nagy közös lakomákat tartanak és édességet adnak egymásnak ajándékba.
Az lelki kapcsolódáson, együtt töltött minőségi időn túl – ahogy az év többi részében, az étkezés is fontos szerepet kap, mely mindig egészséges és tápláló. A “thali” India válasza a rohanó és stresszes életmódra és az állandó egyensúlyra való törekvésre, amit helyes táplálkozással próbálunk kompenzálni.
Jelentése egy étkezési formát takar, melyben jellemzően öt-nyolc (vagy akár több) különböző féle ételt párosítanak ayurvedikus szemlélettel – így kerül a csípős ízek mellé joghurtos fogás, saláta, vegetáriánus vagy húsos főétel, fehérje forrásként valamilyen hüvelyes, szénhidrátnak pedig rizs magában vagy kenyérlepénnyel kísérve.
India a földünk hetedik legnagyobb és legnépesebb országa, ebből fakadóan pedig végtelenül sokszínű. Lakossága különböző vallási csoportokra és kasztokra oszlik, melyekben hovatartozástól függően fogyasztanak, illetve nem fogyasztanak csirkét, bárányt, vagy halat. Indiában jelenleg minden negyedik ember vegetáriánusnak vallja magát, melynek köszönhetően a fűszerek kiemelt fontosságúak az ételek elkészítésében. A gyömbér, a kurkuma, a tamarind, a babérlevél, a fahéj, az ördöggyökér, a sáfrány, a koriander, a kömény és a görögszéna nélkülözhetetlen elemei az indiai konyhának. A belőlük készült fűszerkeverékek, például a garam masala összetevői régiónként változnak, minden országrésznek megvan a saját kombinációja.
Az indiai konyhára az is jellemző, hogy gyakran olyan részeit használják fel egy zöldségnek vagy gyümölcsnek, ami az európai konyhákban nem elterjedtek. Ilyen például a dinnyemag, az ebből készült pasztát gyakran adják fűszeres hús- és zöldségételekhez.
Ahogy Ranjeet és az Indigo egyik séfje, Somanat is említették, az indiai streetfood különösen híres és elterjedt a világon, így a chaat, a kebab és a dosa szentháromsága már nem csak indiai régiónként, hanem országonként is új köntöst kap. Az Indigo éttermek konyhájára egyenesen Indiából érkeznek a különböző hozzávalók, kiszolgálva a Magyarországon élő több ezres indiai lakásságot, illetve az indiai ételek rajongóit. A rizsek és a lisztek autentikusságára különös hangsúlyt fektetnek, hogy a naan kenyerek és egyéb ételek íze a lehető legközelebb legyen az Indiában fellelhető verzióhoz.
Ahány főétel, legalább ugyanennyi különleges indiai édesség is létezik. A diwali ünnep alatt rengeteg édesség, minthai fogy. A minthai különböző édességek gyűjtőneve, ezek jellemzően ragacsos, töményebb édességek, amik gyakran tartalmaznak csicseriborsót, pisztáciát, kardamomot, és cukorszirupot.
Borítókép: unsplash.com
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.