Hirdetés
Hirdetés

„DiCaprio is ott volt, megállított, hogy szeretne visszatérni a Spagoba" – Exkluzív interjú az Oscar-gálák séfjével, Wolfgang Puck-kal

SZERZŐ: Szuhai Barbara
2022. március 16.
Az interjú során a budapesti Spago pincérei végezték a munkájukat körülöttünk. Mr. Puck végig figyelmesen nézte a kivitt tányérokat. Nem álltuk meg, hogy megjegyezzük: emberi arc nem okoz olyan figyelmet a neves étteremtulajdonos séf szemében, mint a szomszéd asztalra letett pizza. Megkérdeztük, hogy elégedett azzal, amit lát? Nevetve így válaszolt: „A feleségem szokta mondani, kár, hogy nem született sárgarépának vagy káposztának, akkor egész más figyelemben részesülne a férjétől.” Ezt magunk is tanúsítjuk.
Hirdetés

A catering komoly szerepet játszik a cégcsoportjának sikereiben. Hogyan vált ilyen fontossá az éttermei mellett?

Wolfgang Puck: Amikor évtizedekkel ezelőtt Los Angelesben elindítottam a vállalkozásomat, az ételeimet szerető vendégeim kértek meg először, hogy főzzek a családi rendezvényeiken, esküvőkön, bar-micvókon. Eleinte nem is volt megfelelő számú kollégám az ilyesmihez, de megoldottam. Aztán egyre többen szereztek tudomást az új szolgáltatásunkról, úgyhogy növekedni kezdtünk ez irányban.
Az Oscar-gálás lehetőség pedig úgy jött, hogy régen a Spago-ban tartották a gála utáni partikat. Ilyenkor a szervező bizottság, akik az egész gála háttérmunkáját irányítják, voltak jelen.  Óriási pénzeket mozgat meg ez az esemény, olyan 50 millió dollár körüli összegekről beszélünk. Néhányan a vacsorák rendszeres résztvevői közül, mint például a legendás Alan és Marilyn Bergman, akik többek között a Barbra Streisand által fémjelzett Ilyenek voltunk című film zenéjét írták, és Arthur Hiller rendező – aki többek között a legendás Love Story rendezője – kapacitált, vállaljam el az Oscar-gála étkeztetését. Sikeres lett az együttműködésünk, és már 25. éve én szolgáltatom az ételt az Oscar-gálákon. Ebből a megrendelésből egy egész üzletág fejlődött ki, ma a catering-águnk ugyanolyan erős, mint az éttermi vállalkozásunk.

Wolfgang Puck / Fotó: Matild Palota

Mi garantálta, hogy immár negyed évszázadon keresztül Önök maradjanak az Oscar-gálák vendéglátói?

Azelőtt három-négy különféle szolgáltatóval voltak szerződésben, akiktől előzetesen bekérték az ételeket kóstolásra, szóval elég komplikált procedúra volt az egész. Én azt mondtam nekik, hogy

ha ők maradnak a filmgyártásnál, én meg azt tehetem a vendéglátás terén, amit jónak látok, akkor rendben van.

Régebben több különféle menüből lehetett választani, ami örökös konfliktushoz vezetett az Oscar-gálákon. Nálam egyféle menü volt, és mindenki boldog volt. Aztán egyszercsak lett a bizottságnak egy új elnöke, Down Hudson, és akkor változtattunk. Amikor 1500 embert kell ültetett vacsorával kiszolgálni, az egy nagyon időigényes játék. Ezen egy kicsit lazítani kellett, hogy a vendégeknek ne kelljen egymásra várni hosszasan. Így most csak néhány terített asztal van néhány stúdiónak, öt-hat asztalhoz terítünk így összesen, a díjra jelölteknek. A többi asztal is elegáns, de ezekhez lazábban tudnak leülni a vendégek. Kistányérokat szolgálunk fel különféle falatokkal. 30-féle tányért összesen, minden fajtából 800 darabot. De mi szerencsések vagyunk, mert rengeteg séffel dolgozunk. Vállalatok étkeztetését is vállaljuk, mi főzünk például a Sony Pictures és a Netflix Studiónak is. Nemrég például épp az amerikai Super Bowlt szolgáltuk ki.

Catering a la Puck

A Super Bowl gyakorlatilag nemzeti ünnep már Amerikában. Mesélne kicsit a megbízás méreteiről?

A rendezvény egy részét láttuk mi el. A méregdrága jegyeket három szinten árusítják, és így oszlik meg az ételszolgáltatás is. Csak mi 30 000 emberre főztünk, óriási a logisztika az esemény mögött. Őrületes szervezéssel jár, hogy minden egyes ember a megfelelő ponton álljon, a biztonsági előírások és protokollok óriási méreteket öltenek, csak a teherautóknak 3 órát kellett várniuk, mire átjutottak a biztonsági kapukon – még szerencse, hogy hűtőkamionokkal dolgozunk. A backstage, az eseményt biztosító háttérmunka érdekesebb, mint maga a rendezvény. Elképesztően sok minden zajlik a háttérben. Mi három különálló konyhával oldottuk meg a ránk eső feladatot. Összesen 34 000 darab süteményt készítettünk, apró fajtákat, macaront, kicsi citrom tortákat, csokis sütiket. A legdrágább étel a japán marhaszelet volt, de felszolgáltunk kaviárt, homárt és egyszerűbb ételeket is a kevésbé drága kategóriákban.

Mire a legbüszkébb a sok munkája közül?

A cég fiatalosságára, a folytonos megújulás képességére. Mondhatnám, hogy nem házasodni nehéz, hanem jó házasságban élni. Annyi étterem nyílik és tűnik el nyomtalanul.

Az 1980-as években sikeres éttermek 95%-a tűnt el mára, miközben a Spago olyan sikeres ma, mint soha eddig.

Állítólag nincs olyan hollywoodi híresség, akinek ne főzött volna már? Igaz, hogy olyan nehéz esetek, vagy ez csak a legenda része?

Semmivel sem faxnisabbak, mint bárki más. Van, akit érdekel a jó étel, van akit nem. Épp most voltam például egy kedves barátom, az angol Vogue kiadójának esküvőjén Londonban. DiCaprio is ott volt, és megállított, hogy mennyire szeretne újra eljönni a Spago-ba Los Angelesbe, hogy újra megkóstolhassa az isteni menümet...

A Spago Budapest magyar séfje, István Szántó az Ön segítségével, ha igazak a hírek, kijuthat és főzhet az idei Oscar-gálán. Lesznek magyar ételek is idén az Oscaron?

Igen, a hír igaz, jön István is. Végre eljut majd a Spago-ba is Los Angelesbe, ahova a koronavírus járvány miatt nem jutott el eleddig. És igen, lesz magyar étel az Oscaron, de még nem döntöttük el, pontosan mi. Közös döntés lesz. István tudja, mit szeretne készíteni, én ismerem a kintiek ízlését. Többféle tányért is fog készíteni.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram