Hirdetés
Hirdetés

Dallamok harmóniája egy mesteri süteményben | Az Opera-szelet története

2024. február 5.
Az Opera-szelet nem csupán íze, hanem megjelenése miatt is nagy népszerűségnek örvend, hiszen az egymásra simuló lágy rétegek vizuálisan is szemet gyönyörködtetnek. A francia desszertnek számos eredettörténete van, ezek közül szeretnénk ismertetni néhányat pop-up sorozatunk újabb epizódjában, amelyben nagy múltú édességeket mutatunk be. Ezúttal Csák László, az Villa Bagatelle mestercukrásza avatott be minket, ők hogyan készítik ezt az elegáns süteményt.
Hirdetés

Mint a legtöbb desszertnek, az Opera-szeletnek is több eredettörténete van. Az egyik ezek közül biztosan állítja, hogy a süteményt a párizsi Dalloyau cukrásza, Cyriaque Gavillon készítette el még 1955-ben, a nevét pedig a feleségének köszönheti. Teljesen logikus gondolat az is, hogy az Opera valamilyen módon kötődik a párizsi operaházhoz. Vannak olyan források, amelyek szerint a desszert rétegei a francia főváros színpadára emlékeztették az alkotót – innen ered az elnevezés. 

Opera Framboise a Villa Bagatelle kínálatából

A zene harmóniája 

Megint egy másik történet szerint az Opera-szeletet először a híres francia cukrászmester, Gaston Lenôtre készítette el, aki kicsit meglepő, ám mégis hihető módon egész életét a süteményeknek szentelte. Nem véletlen, hogy tehetségének hamar híre ment és hamar jelentős elismerést szerzett neki a francia gasztronómiai életben. A cukrász az opera nagy rajongója volt, ugyanis lenyűgözte ez a művészi, elegáns és kifinomult világ – ezt próbálta belesűríteni egy édességbe is, így született meg eszerint a történet szerint az Opera-szelet. A rétegei közötti harmónia eszerint a zene dallamait idézi meg, hiszen ezek az alkotóelemek külön-külön is szépek, azonban együtt válnak mesteri egésszé, akárcsak a hangok. 

Az Opera-szelet népszerűsége részben biztosan a megjelenésében rejlik, hiszen az egymásra simuló rétegek elegáns harmóniája könnyedén elvarázsolja az embert, már-már műalkotásnak is tűnhet. Ehhez csatlakoznak az olyan kellemes, egymást nagyon jól kiegészítő ízek, mint a csokoládé és a kávé. 

Villa Bagatelle – Fotó: Végel Dániel

Opera-szelet, ahogy a Villa Bagatelle-ben találkozhatunk vele 

„14 éves történetünk egyik emblematikus desszertje az Opera-szelet. Vendégeink kedvence, az íze mindenkiben nyomot hagy. Már a nevét meghallva is sokan elmosolyodnak, a sikernek ez a formája mindig nagy büszkeség számunkra. Mi a málnás változatot készítjük, az Opera Framboise-t, amely különlegessége a magas minőségű alapanyagok mellett a különböző textúrák finom rétegezésében rejlik: málnalekvár, málna krém, csokoládé ganache, joconde piskóta követik egymást, majd átitatjuk egy gazdag málna sziruppal és a tetejét áthúzzuk csokoládé glazúrral. A vendégeink biztosan nem engednék, hogy valaha is kivegyük a Villa Bagatelle és a Brótpékség kínálatából” – osztotta meg velünk Wirtz Albrecht, a Villa Bagatelle tulajdonosa és Csák László mestercukrász.

 

Képek: Villa Bagatelle

Forrás: thegoodlifefrance.com

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram