Mint a legtöbb desszertnek, az Opera-szeletnek is több eredettörténete van. Az egyik ezek közül biztosan állítja, hogy a süteményt a párizsi Dalloyau cukrásza, Cyriaque Gavillon készítette el még 1955-ben, a nevét pedig a feleségének köszönheti. Teljesen logikus gondolat az is, hogy az Opera valamilyen módon kötődik a párizsi operaházhoz. Vannak olyan források, amelyek szerint a desszert rétegei a francia főváros színpadára emlékeztették az alkotót – innen ered az elnevezés.
A zene harmóniája
Megint egy másik történet szerint az Opera-szeletet először a híres francia cukrászmester, Gaston Lenôtre készítette el, aki kicsit meglepő, ám mégis hihető módon egész életét a süteményeknek szentelte. Nem véletlen, hogy tehetségének hamar híre ment és hamar jelentős elismerést szerzett neki a francia gasztronómiai életben. A cukrász az opera nagy rajongója volt, ugyanis lenyűgözte ez a művészi, elegáns és kifinomult világ – ezt próbálta belesűríteni egy édességbe is, így született meg eszerint a történet szerint az Opera-szelet. A rétegei közötti harmónia eszerint a zene dallamait idézi meg, hiszen ezek az alkotóelemek külön-külön is szépek, azonban együtt válnak mesteri egésszé, akárcsak a hangok.
Az Opera-szelet népszerűsége részben biztosan a megjelenésében rejlik, hiszen az egymásra simuló rétegek elegáns harmóniája könnyedén elvarázsolja az embert, már-már műalkotásnak is tűnhet. Ehhez csatlakoznak az olyan kellemes, egymást nagyon jól kiegészítő ízek, mint a csokoládé és a kávé.
Opera-szelet, ahogy a Villa Bagatelle-ben találkozhatunk vele
„14 éves történetünk egyik emblematikus desszertje az Opera-szelet. Vendégeink kedvence, az íze mindenkiben nyomot hagy. Már a nevét meghallva is sokan elmosolyodnak, a sikernek ez a formája mindig nagy büszkeség számunkra. Mi a málnás változatot készítjük, az Opera Framboise-t, amely különlegessége a magas minőségű alapanyagok mellett a különböző textúrák finom rétegezésében rejlik: málnalekvár, málna krém, csokoládé ganache, joconde piskóta követik egymást, majd átitatjuk egy gazdag málna sziruppal és a tetejét áthúzzuk csokoládé glazúrral. A vendégeink biztosan nem engednék, hogy valaha is kivegyük a Villa Bagatelle és a Brótpékség kínálatából” – osztotta meg velünk Wirtz Albrecht, a Villa Bagatelle tulajdonosa és Csák László mestercukrász.
Képek: Villa Bagatelle
Forrás: thegoodlifefrance.com
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.