Elsőre furcsának tűnhet egy angolos hangzású étterem éppen az Őrségben, ahol a dödölle, a vadhúsokból készült ételek és a tökös-mákos rétes igazi helyi különlegességnek számít. Pedig az idén tavasszal debütáló Noble’s névadásának egyszerű oka van: az angol nemes ('noble') szóból jön, ami teljesen logikus kapcsolatnak tűnik, hiszen az étterem épp a magyar-szlovén határ mellett, az Őrség kapujában, egy Nemesnép nevű településen nyílt meg.
A névben rejlő fúzió jellemzi az étterem koncepcióját is: a hagyományos ételek mellett – mint a hagymás rostélyos, a dödölle vagy a somlói galuska –, argentin rib-eye steak, lazac vagy garnéla is található az étlapon. Mindezt könnyed fine dining vonalon elkészítve. A Noble’s jelenlegi működése előtt csárdaként üzemelt egy bérlő keze alatt, ám a tulajdonosok úgy döntöttek, más irányba szeretnék vinni az itt zajló vendéglátást és bár megőrizték az egyszerű ételeket, kifinomultabb útra terelték a kínálat kialakítását és saját kezükbe vették a hely sorsát.
Az à la carte étlap mellett mindig választhatunk szezonális ajánlatokból is, amik csak rövid ideig, limitált mennyiségben érhetők el és általában a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket helyezi fókuszba, mint például februárban a mángold vagy március-áprilisban a medvehagyma.
Garamszegi Kristóf, aki családjával közösen visz több vállalkozást is az Őrségben, egy olyan helyet szeretett volna nyitni, ahol a helyiek és az odalátogató turisták egyaránt találnak különlegességet. Míg egy Őrségben kiránduló, nagyvárosi család a helyi ízekre kíváncsi, addig a helyiek olyan fogásokat kóstolhatnak, amelyekkel ritkán találkozhatnak.
Az alapanyagok túlnyomórészt a környékről érkeznek: a húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket, lekvárokat, savanyúságot helyi termelőktől szerzik be, de a távolabbról érkező halak, lazac vagy garnéla is kizárólag minőségi helyről, jelenleg a Budaörsi Halpiacról jönnek. Az étlap kialakításáért a Pajta korábbi sous chef-je, Komáromi Márton felel, aki korábban a MÁK bisztróban is dolgozott, és tavaly december óta dolgozik a Noble’s koncepcióján.
Jelenleg a Noble’s szerdától vasárnapig várja ebédelni és vacsorázni a vendégeket, jó időben egy hatvan főt befogadó teraszon, az esős napokon pedig az étterem hangulatos belső terében.
Az étterem weboldala
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.