Crenn, Pic, Renaut, Air France – Fine Dining a felhők felett

SZERZŐ: Király Márton
2024. április 13.
a Lounge rovat
támogatója a
A repülőgépeken felszolgált étel ritkán jelentett minőségi étkezést. A légitársaságok konyha-, és felszolgálóművészete sokáig élcek és stand up szövegek visszatérő tárgya volt.
Hirdetés

Habár történtek kísérletek, melyek a légi kiszolgálás és étkezés javítását célozták, komoly javulás kevés helyen tapasztalható és a repülés aranykorának luxusa leginkább csak magánkörülmények között tapasztalható meg.

Az haute cuisine hazájában azonban némiképp máshogyan állnak a dolgok: az Air France évek óta azon dolgozik, hogy emeljen a gépek fedélzetén zajló vendéglátás színvonalán, ehhez pedig a legjobbakat hívja segítségül.

A felhők feletti fine dining keretében számos izgalmas szakmai együttműködés valósult meg, a légitársaság rendszeresen a legjobb embereket kéri fel arra, hogy ételkölteményeikkel emeljék az utazás fényét.

Michelin-csillagokat jegyző és a francia iparművészet legmagasabb kitüntetését, a Meilleur Ouvrier de France (MOF) címet birtokló séfek és szakácsok, pékek és cukrászok által kidolgozott, friss alapanyagokból megálmodott modern menüsorok érkeznek, hogy megmutassák, Franciaországban képesek a magaskonyhát a felhők fölé emelni.

Fotó: Air France

2023-tól a Párizsból induló gépek fedélzetén a számos Michelin-csillagot jegyző Emmanuel Renaut és Lounge-rovatunk visszatérő szereplője, Franciaország állócsillaga, Anne-Sophie Pic ételeit szolgálják fel. Más gépeken a menük elkészítésében Angelo Musa és Philippe Uraca Meilleur Ouvrier de France-kitüntetett cukrászmesterek segédkeznek.

A nemzetközi repterekről induló, és Franciaország tengerentúli területein szolgálatot teljesítő repülőgépek sem maradnak fine dining nélkül, erre remek példa a légitársaság 2023-ban indított programja. A flottához 2023-ban tizennyolcadik séfként csatlakozott a szintén komoly sikereket és csúcséttermeket jegyző Jean-Charles Brédas, aki a teljes menüért felel a Pointe à Pitre, Fort de France, Saint Martin és Cayenne repülőtereiről induló Air France gépeken. Lényegében az egész karibi régióban az ő ételeit kóstolhatják a Businness Classon utazó Air France utasok.

Fotó: Air France

A menük elkészítéséhez a séfek a Servairrel, a fedélzeti étkeztetés világelső szolgáltatójával dolgoznak együtt. Friss, és sok esetben helyi termékeket használnak, amelyek az évszaknak megfelelően változnak. A felelősségteljes megközelítés jegyében a hús, a baromfi, a tejtermékek és a tojás minden egyes menüben francia eredetű, a hal pedig fenntartható halászatból származik a Párizsból induló járatokon. Ezenkívül a légitársaság valamennyi járatán minden utaskabinban rendelkezésre állnak a vegetáriánus menük.

Az Air France a La Première osztályon utazó minden utasának a legjobb éttermekhez méltó ínyenc étkezési élményt kínálja. A feladathoz pedig tavaly ősszel megtalálták a megfelelő embert.  

Emmanuel Renaut a savoyai konyha szerelmese. Az étteremivel három Michelin-csillagot szerző és Meilleur Ouvrier de France birtokos séf a helyi termékeket a francia kulináris örökséggel ötvözi, és összesen nyolc ételt állított össze. A kínálatban többek között konfitált, gombával kísért csirkét és zöldséges mille-feuille-t, krémleveseket és savoyai klasszikusokat találhattunk.

A séf egy korábbi interjújában elárulta, hogy az ételeihez az inspirációt a természetből meríti, melynek sokszínűsége és törékenysége egyaránt lenyűgözi. Konyhaművészete egyszerűen, tiszta formában kívánja bemutatni a természet ajándékait. Ezt a szemléletet pedig az Air France fedélzetére is magával vitte.

Fotó: Air France

Ami a desszerteket illeti, Angelo Musa egyedi technikája teszi édesebbé a kabin étlapját. Négy magasröptű desszertje jelent meg az étlapon, köztük mangós, citrusos és konyakos piskóták és egy csokoládétorta, mely a tiszta venezuelai étcsokoládé erejét a vadszeder fanyar jegyeivel ötvözte.

Anne-Sophie Pic a hosszútávú járatok kabinkonyhája fölött vette át a hatalmat, már jó pár éve. Franciaország, sőt, a világ legsikeresebb női séfje a legutóbbi szezonra például nyolc menüsort dolgozott ki, melyből nem hiányoznak a francia klasszikusokat különböző országok alapanyagaival, technikáival ötvöző fogások sem. Találunk szakéval készült csirke supréme-t, de grillezett paszternákot és diócurryt is.

A séfek és cukrászmesterek számára kétségkívül komoly kihívást jelentett, hogy magas asztalkultúrákhoz, és megfelelő tálalókörnyezethez szokott fogásaikat röpképesre hangolják, és a fogások nem csak finomak, de szállíthatók, és akár utazómagasságon is befejezhetők legyenek. Az új séfek és cukrászok érkezése azonban újabb mérföldkövet jelez a gasztronómia és a repülés közös történetében.

Néhány napja pedig a légitársaság nyilvánosságra hozta legújabb partnerének a nevét. 2024-ben nem kisebb személyiség, mint maga Dominique Crenn, a három Michelin-csillagot szerző Atelier Crenn séfje alkotja az ételsort a társaság Egyesült Államokból induló gépeinek fedélzetén.

Dominique Crenn tizenkét eredeti fogást készített az Air France utasai számára, amelyeket a La Première és a Business osztályokon szolgálnak fel. A menüsor február elsején debütált, egyelőre csak néhány kiválasztott járaton, de a nyár elejére minden, az Egyesült Államokban felemelkedő Air France luxusgépen ott találjuk majd Crenn fogásait.

Homár, pico de gallo és teaszósz vagy gyökérzöldség mille-feuille szarvasgombás szósszal csak néhány példa a tervezett fogásokra, felhasznált alapanyagokra.

Fontos, hogy a légitársaság utasai az utazást megelőző huszonnégy órában leadják a voksukat, hogy az úton melyik menüt kívánják elfogyasztani. A légitársaság ezzel a lépéssel is a fenntarthatóságot helyezi előtérbe, hiszen így csak olyan és csak annyi tányér készül el, és emelkedik a levegőbe, amennyire valóban szükség van az út során. De ki ne akarná megkóstolni a sztárséfek csillagok alá készített fogásait?

Forrás: airfrance.com

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram