Nem meglepő módon ezúttal is Olaszországról van szó, méghozzá a csizma egyik legszebb részéről, a festői Amalfi-partról.
A történet
Aki ezen a káprázatos vidéken szállodanyitásra adja a fejét, az vagy nem tudja, mibe vág bele, vagy pedig éppen ellenkezőleg, pontosan tudja, mire vállalkozik, de felnő a feladathoz. A most bemutatott luxusszálloda esetében szerencsére az utóbbi eset forog fenn.
Az elmúlt tizenöt évben nem nyílt itt hotel. Miért is vállalkozna valaki erre a lehetetlen küldetésre, megzavarni a partvidék tökéletesen kiépült, tökéletesen megszilárdult, világhírű összképét, ha csak azért nem, mert valami teljesen mást, teljesen újat kíván megteremteni a földi Paradicsom e szegletében.
Az Orlacchio és a De Siano családok esetében pontosan ez volt a helyzet. A két vendéglátósdinasztia a közeli Ischia szigetén üzemeltet szállodákat, a szakma veteránjainak számítanak. Akkor nyílt meg számukra az Amalfi-part kínálta lehetőség, amikor az Il Saraceno Grand Hotel megjelent a piacon.
Az épület
A Conca dei Marini névre hallgató, bájos kis halászfalu mellett fekvő hatalmas barlang szájába épült szálloda homlokzata magán hordozta a hatvanas évek szállodaesztétikai elképzeléseit. De a két család képes volt túl látni a dús mór és marokkói stílust imitáló díszítésen, és meglátni az ingatlanban rejlő lehetőséget.
A szálloda felújítása négy éven keresztül zajlott, köszönhetően az alaposságnak és sajnos az időközben kirobbanó koronavírus-járványnak is, a végeredmény azonban lélegzetelállító lett.
Teljesen lecsupaszították a mór belső tereket, és az ókori Itália klasszikus építészetére emlékeztető márványoszlopokkal és boltíves ablakokkal helyettesítették őket. A falakat lebontották, hogy sokkal tágasabb szobákat alakítsanak ki: összesen 45 szobát, köztük 16 lakosztályt, nyolc saját medencével.
A padlót felszedték, és helyére meseszerű csempét fektettek. Harmincegy különböző geometriai mintát terveztek a szálláshelyre, a csigavonaltól a halszálkáson át a kosárfonatokig, a kék és a fehér különböző árnyalataiban. A lapokat helyi kézművesek készítették, festették.
A berendezés
A 450 kézzel készített kerámia szardíniákból álló függő installáció elkészítése két évig tartott, és most a szállodán átsuhanó enyhe szellőben ringatózik, gömbölyű formája egy halrajra emlékeztet, amely a tenger felszínére siet.
Ugyanilyen lenyűgözőek a század közepi bútorok is. Az újonnan felújított szálloda minden sarkában Hans J Wegner, Erik Worts vagy Fredrik A Kayser által tervezett fotelek állnak, amelyeket a Gio Ponti által tervezett és a Rubelli velencei textilmárka által reprodukált, 1930-as évekbeli szövetekkel kárpitoztak újra.
A portáspult egy eredeti Carlo Mollino üveglapos étkezőasztal; a pult tetején egy Gerald Thurston asztali lámpa áll. Rendkívüli módon minden egyes darab Orlacchiék saját magángyűjteményéből származik.
A kilátás
Mégis, minden belső szépség, a tejfehér falak, a kék csempetenger és a rendkívüli bútorok ellenére a külső tér az, ami igazán lélegzetelállító. Felejthetetlen kilátás nyílik minden hálószobából. ezek közül is kiemelkedik a 608-as szoba, egy saroklakosztály, dupla kilátással és az egyik legszebb fürdőszobával. Balra Amalfi városa látszik, alig két mérföldre van a kanyargós parti úton, jobbra Conca dei Marini, a kettő között a Tirrén-tenger végtelen kékje, jachtokkal és halászhajókkal tarkítva.
A Borgo Santandrea egyik legnagyobb előnye a meghittség. Soha nem érezni, hogy zsúfolt lenne, pedig a teltház nem ritkaság. Akár házi készítésű limonádét kortyolgatunk a teraszon, akár hosszan úszunk az egyik medencében, akár a privát kavicsos strandon tervezünk napozni, mindenkinek jut hely.
A szállodától a tengerpartig vezető út cikcakkban vezet, illatos citromfák, kúszó jázmin, rózsák és kék mirtuszok között. A több mint 300 lépcsőfok megdolgoztatja az embert, 90 méterrel magasodik a szálloda a tenger fölé, de minden pihenő remek fotózkodási lehetőséget kínál. A lépcső alján egy elegáns strandklub várja a leérkezőket, csíkos öltözőfülkékkel, kölcsönözhető eveződeszkákkal és a napozóágyakkal.
Gasztronómia
A szállodának három étterme van. Az egyik a parton, ahol salátákat és tésztaételeket szolgálnak fel, nemrégiben pizzakemencével bővült a kínálat.
A szálloda tetején található Alici a klasszikus olasz konyha modern változatát kínálja, a ricottával és szardíniával töltött cukkinivirágoktól kezdve a környék ikonikus delizia al limone-jáig.
A La Libreria a szálloda fő egysége, kínálata az elismert séf, Crescenzo Scotti kreatív munkáját dicséri. Nyolcfogásos kóstolómenüjét a régió ihlette, amelyben apró ossobuco falatokat, scamorza sajtot és helyi tradíciókból merítő desszerteket is találunk.
Csendes luxusával együtt a Borgo Santandrea családi vállalkozás, és a tulajdonosok ezt a hangulatot szeretnék is megtartani. A személyzet melegszívű és barátságos; a társtulajdonos Maurizio Orlacchio, aki az Egyesült Államok és Európa Four Seasons szállodáiban csiszolta vendéglátói képességeit, minden reggelinél személyesen köszönti a vendégeket.
Ha korábban megkérdezték volna az Amalfi-partra látogatókat, hogy szükség van-e még egy új szállodára, valószínűleg azt mondták volna, hogy nem. De ez még a Borgo Santandrea előtt volt. Most modern, szellős belső terei, csodálatos kilátása és laza szolgáltatása úgy illeszkedik a partmente világába, mintha mindig is itt várta volna a vendégeket.
Forrásaink voltak:
Tovább olvasok:
One&Only Desaru Coast - Egy malajziai tengerpart feltámadása
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.