Hirdetés
Hirdetés

Bíró Lajos elárulta kedvenc lecsója titkát – Főzz a séffel!

SZERZŐ: Knap Gábor
2023. július 23.
A lecsó esetében képtelenség állást foglalni, hiszen mindenkinek megvan a saját, legjobbnak tartott receptje.
Hirdetés

Ráadásul ez korántsem csak a készítés módjára, a felhasznált alapanyagokra is vonatkozik. Íme az a változat, amire Bíró Lajos esküszik! 

A lecsó Magyarországon épp olyan, mint a foci, a halászlé, vagy a gulyásleves: mindenki tudja, mi a legeredményesebb módszer a legjobb eredmény eléréséhez.

A séf még abban sem biztos, hogy a hazai lecsófőzők meg tudnának egyezni, mik a jó lecsó elengedhetetlen alapanyagai. A felvetésre pedig, hogy az utóbbi időben bátrabban kísérleteznének a magyarok más népek lecsóra hasonlító fogásaival – mint a shakshuka vagy a ratatouille – szintén nem lehet csípőből rávágni a választ. Kétségtelen, hogy jobban ismerjük ezeket, mint korábban, de a Buja Disznó(k) séfje szerint nemigen látni kerti bulikban, hogy a régi, hagyományos magyar lecsó egyeduralmát bármelyik másik változat komolyan veszélyeztetné.

Fotó: Raconteur Agency

A hazai ízlésvilág nehezen fogadja be a shakshuka korianderes fűszerességét, az olasz verzió savasabb, a franciában a padlizsán lehet idegen – mondta Bíró Lajos, hozzátéve, hogy valójában mindegyik jó, de teljesen érthető, hogyha maradunk a saját változatunknál, kivéve, ha az egy apróra vágott zöldségekkel készült, kásává főzött lecsó – úgy a lényege vész el az ételnek.

Fotó: Raconteur Agency

Lecsó, ahogy Bíró Lajos készíti

Van, aki olívaolajjal kezdi a lecsót, ám Bíró Lajosnál alapvetés, hogy a füstölt íznek meg kell jelennie benne. Ezért nála az első lépés a füstölt szalonna zsírjának kíméletes kiolvasztása, ízlés szerint pedig kolbász is mehet a lecsóalapba.

Hogyha kellőképp kiolvadt ezeknek a zsírja, lekapcsoljuk a tűzhelyet – vagy félrehúzzuk az edényt és elkezdjük rétegesen belepakolni a hozzávalókat, figyelve a következő arányokra: paprikából kétszer annyi kell, mint hagymából, paradicsomból pedig feleannyi.

Először tehát jöhet a hosszában négyfelé, középen kettévágott – vagyis aránylag nagy darabokban hagyott paprika. Azért ez az első, mert ez fő meg a leglassabban. A paprikának egyébként a csumáját sem muszáj kivenni, hadd főjön bele minél több íz a lecsóba!

A paprikára mehetnek a fűszerek (só, bors, fokhagyma, fűszerpaprika, ki mit szeret). Erre jöhet a csak szeletekre vágott hagyma, majd megint a fűszerek, végül pedig a cikkekre vágott paradicsom, majd az ízlés szerint adagolt paradicsomlé.

Fotó: Raconteur Agency

Bíró fedő alatt főzi a lecsót az első 10-15 percben, keverés nélkül. Csak azt követően kerül le a fedő és keveri össze a hozzávalókat, ilyenkor jöhet az utánfűszerezés is, hogyha indokolt. Innen már csak egyet kell forrjon, és készen is van, az eredmény pedig olyan lecsó, amelyben minden hozzávaló megőrizte a saját jellegzetességeit, nem főtt szét. Emiatt pedig ideális vendégváró étel, hiszen ebben az állapotában jól hűthető, és bőven elég felmelegíteni, amikor a vendégek megérkeznek.

Így kerüljön bele a tojás

Kaptunk egy profi tippet arra azt esetre is, ha tojásos lecsót szeretnénk készíteni.

Ennek a kulcsa, hogy a tojást ne csak beleüssük a készülő lecsóba, hanem külön süssük meg, amíg félig lágy rántotta nem lesz belőle.

Ha ez utóbbit keverjük a lecsóhoz, ugyanúgy kijön a tojásos lecsó utánozhatatlan ízvilága, mégsem lesz olyan „maszatos, kenőcsös” a végeredmény.

A jó lecsóhoz pedig Bíró Lajos szerint sem kell semmi más, mint kellően száraz fehér- vagy rozéborból készülő fröccs és kiváló minőségű, friss kenyér.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram