Török András korábban banki területen dolgozott, majd útja a konyhaművészet felé vezetett. Dolgozott a Nobuban, sztázsolt a Csalogány 26-ban, megfordult Szabadfi Szabolcs mellett, illetve a nor/mában és az Arán Bakery-ben is. Útkeresése közben fogalmazódott meg benne, hogy a gasztronómián belül is leginkább a pékségek felé húz a szíve.
Török Andrásék ajánlás nyomán bukkantak a kővágóörsi épületre, ami több, mint száz éve pékségként funkcionált, de 2004-től üzemen kívül, üresen állt. Rengeteg befektetett idővel és energiával újították fel az épületet, ügyelve arra, hogy a korábbi ház és a környék stílusát tiszteletben tartsák.
2020. augusztus 20-án nyitották meg az Andriska Pékbisztrót, amit a környékbeliek és a Balatonra látogatók azonnal birtokba vettek. Az egész évben nyitvatartó Andriskában a magas minőségű, sokszínű pékárué, a kovászos és vadkovászos kenyereké és kalácsoké volt a főszerep, de kávézóként és reggelizőhelyként is nagy népszerűségnek örvendett a hely.

“Pontosan öt éve, hogy először megláttuk a régi kővágóörsi "Friss Cipó" pékséget, amely akkor már 15 éve elhagyatottan állt. A vöröskő falak története, a 100 éves pékség múltja, a régi, poros szakajtók látványa azonnal magával ragadott minket.”
– írják Török Andrásék a Facebookon.
Az Andriska Pékbisztró 2023. szeptember 4-én zárta be kapuit bizonytalan időre, ezután mindenki várta az újranyitás időpontját. Végül 2024 március 4-én jelentették be Török Andrásék, hogy ebben a formában nem nyit ki többé a Pékbisztró.
“Mostanra meghoztuk azt a döntést, hogy itt és most, nem folytatjuk. Az Andriska története ezzel biztosan nem ér véget, mert az, ami miatt elkezdtük, hogy ételt és élményt kínálhassunk Nektek, továbbra is a szenvedélyünk marad. Köszönjük Mindenkinek, aki velünk volt ezen az úton.” – írják a tulajdonosok.
Ezúton is sok sikert kívánunk az Andriska Pékbisztró tulajdonosainak és az egész csapatnak a további terveikhez!
Képek: Facebook
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.