Húsvéti bárányrecept Gál Józsi-féle báránycsülökből.
A Vásárcsarnokban, Gál Józsi hentesnél szereztünk gyönyörű báránycsülköt, érdemes előre megrendelni, de legalább előző nap felhívni, hogy van-e. Nagyon szépen elő is készítik, otthon az embernek nincs vele más dolga, mint megfőzni. A bárány alapléhez érdemes tőle aprólékot, csontokat kérni.
Hozzávalók (4-6 személyre):
- 4 báránycsülök, szobahőmérsékleten
- só, bors
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy hagyma, finomra aprítva
- 2 közepes sárgarépa, felkockázva
- Fél zellergumó, felkockázva
- 2 fokhagymagerezd, finomra aprítva
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 2dl testes vörösbor
- 1,5 liter bárány (vagy marha) alaplé
- 2-3 ág kakukkfű
Vaníliás petrezselyemgyökérpüré
- 6 szál nagyobb, zsenge petrezselyemgyökér, felkockázva
- 4 szem, lisztes burgonya, felkockázva
- 1 zöldalma, meghámozva, felkockázva
- 5dl leszűrt húsleves
- 5dl tej
- 5dkg hideg vaj
- Só, fehérbors
- Kevés citromlé
- 1 vanília kikapart magjai
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 190C-ra.
A bárányhoz egy serpenyőben felhevítjük az olajat, a báránycsülköt sózzuk, borsozzuk és minden oldalán körbepirítjuk. Kivesszük, letakarva félretesszük. Az olajhoz adjuk a finomra aprított hagymát, fokhagymát, a felkockázott sárgarépát és zellert, dinszteljük, enyhén karamellizáljuk. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, majd a vörösbort, az egészet harmadára forraljuk. Ekkor felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a kakukkfüvet, tizenöt percen át, közepesen erős lángon beforraljuk. Sózzuk, borsozzuk. A báránycsülköket vagy egy nagy öntöttvas lábasba, vagy tepsibe tesszük, és felöntjük a zöldséges-alapleves mártással. 1-1,5 órán keresztül sütjük, amíg a hús megpuhul. Kikapcsoljuk a sütőt és a bárányt még 30 percig ott hagyjuk. A mártást átpasszírozzuk, és hideg vajkockákat adunk hozzá, amivel besűrítjük.
A püréhez a tej és alaplé keverékében, fedő alatt, kb. 15-20 perc alatt puhára főzzük a felkockázott fehérrépát, burgonyát és almát. Hozzáadjuk a kikapart vaníliát, sózzuk, borsozzuk. Pürésítjük, majd hideg vajjal dúsítjuk.