Ha unod a hétköznapi szárnyashúsok variációit, ne hagyd ki, hogy egy évben legalább egyszer, Húsvétkor, a hagyományhoz híven bárány kerüljön a terített asztalra. A coffeinmentes blog első receptje a Dining Guide-on.
Hozzávalók (4-6 személyre):
- kb. 2 kg fiatal báránylapocka
- 3 fej fokhagyma
- 2 ág friss rozmaring
- só
- bors
- olívaolaj
A tejes bárányt a faggyútól alaposan megtisztítom. Ha igazi fiatal bárány volt, nem sok lesz rajta. A rozmaringleveleket apróra vágom (a szárát sosem használom fel), az egész fej fokhagymákat keresztben félbevágom. A húst mindkét oldalán sózom, borsozom, az apró rozmaringot alaposan beledörzsölöm. Egy sütőtepsibe ültetem a fokhagymákat, ráhelyezem a húst. 180 fokos sütőben 3-4 órát, alufóliával lefedve sütöm. Félidőben átfordítom. Ha a hús megpuhult, 15 percig fólia nélkül sütöm, hogy szép piros színe legyen. Tálalás előtt pihentetem.
A spenótos árpagyöngyhöz:
- 30 dkg árpagyöngy
- 0,5 kg friss spenót
- 3 gerezd fokhagyma
- 5 dkg vaj
- só
Az árpagyöngyöt forró, sós vízben puhára főzöm. Közben a spenótleveleket megtisztítom, megmosom, laskára vágom. A vajat egy kis lábasban megolvasztom, a zúzott fokhagymát megdinsztelem rajta úgy, hogy még fehér maradjon. Ekkor ráteszem a spenótot, sózom. A megfőtt árpagyöngyöt leszűröm, és a megpuhult spenóthoz adom. Átkeverem és alaposan átmelegítem. Megkóstolom, ha szükséges, még sózom.
A mentás gremolatához:
- 2 citrom reszelt héja
- 2 gerezd fokhagyma
- kis csokor friss menta
- nagy csokor friss petrezselyem
- 4 evőkanál olívaolaj
A mentát, petrezselymet apróra vágom, a fokhagymát lereszelem. Hozzákeverem a citromok héját, az olajat, és tálalás előtt egy fél óráig állni hagyom, hogy az ízek összeérjenek. Tálalásnál a húsra halmozom.
A szerző további receptjei a coffeinmentes.blogspot.com blogon olvashatók.