Hirdetés
Hirdetés

Az ország legdögösebb vasúti restije mellett újra felszállt a füst: Mede Ádám-féle bodag és körömpörkölt Csopakon

2022. július 11.
Tavaly debütált a pesti Laurel pop-up étterme Csopakon. Az elsőre vadul hangzó helyszín és gasztrokoncepció életképesnek bizonyult, a pesti topétterem idén újra megmutatja, hogyan lehet nyári ínyenc bázis egy balatoni vasútállomás épülete.
Hirdetés

A VII. kerületi Laurel az egyik legegyedibb hangvételű fine dining konyha a városban. Olyan szakemberek erősítik az étterem csapatát, mint az Év Ifjú Séftehetsége-díját két ízben is kiérdemelt Mede Ádám, valamint Ötvös Zsuzsanna cukrászséf és Tüű Péter többszörös díjnyertes sommelier. A pesti flasztert és az étterem otthonául szolgáló szuterént már több alkalommal elhagyta egy-egy balatoni pop-up erejéig a Laurel csapata, most pedig újráznak a tavalyi helyszínen.

A pop-up műfaja eredetileg éppen erről szólt. Ma már gyakran csak egyfajta hakni a pop-up-olás, de az igazi izgalmait az adja, ha szokatlan terekbe, akár extrém helyszínekre viszik ki a minőségi gasztronómiát.

Fotó: Csopaki Resti by Laurel

A vasúti restik világa épp ilyen. Míg a 20. század első felében kultúrája és rangja volt a vonatutazásokhoz kötött vendéglátásnak, a szocializmus évtizedei alatt egyfajta szitokszóvá vált. A lelakott helységekben fogyasztott silány ételek és italok valószínűleg még jó ideig velünk maradnak, az pedig egy mindenképpen erős állítás egy topétterem részéről, ha egy vasútállomáson kínál alternatívát. Tény, hogy nem ez a kezdeményezés fogja országosan megreformálni a vasúti restiket, de szellemes geg és egy kiváló lehetőség a Balatonon nyaralóknak, ha valami tényleg extrára vágynak.

Fotó: Csopaki Resti by Laurel

A Csopaki Resti műfaja nehezen behatárolható. Mede Ádám séf nem kevesebb, mint nyolc éve tökéletesíti – a pesti étteremben már signature ételnek számító – körömpörköltjét bodaggal. A cigánykenyérnek is hívott bodagot hagyományosan gulyáshoz, lecsóhoz, pörköltekhez fogyasztják, Mede Ádám pedig prezentálja e népi ételpárosra a saját fine dining értelmezését Pesten és a street food verziót a Balatonon.

Mede Ádám ízei fantasztikusan koncentráltak, füstösek, intenzívek.

Jus-it már többször méltattuk, a szabad lángon sütés és  füst nélkül elképzelhetetlen a séf konyhája, és ami Pesten értelemszerűen a beltérbe szorul, az Csopakon kibontakozhat. A resti melletti Green Egg mutatja az utat, amelyben nem csak a húsok készülnek, hanem a bodag is. A kenyér hosszú időn át érett-fermentált tésztája olyan puha és levegős, ami önmagában is élmény volna, az Ádám által kezelébe vett, kollagéndús köröm pedig egy valódi ízbomba.

A szardellás-juhtúrós-paradicsomos bodag / Fotó: Csopaki Resti by Laurel

Ha valakinek túl erős páros ez így kánikula idején, szavazhat a lazacpisztráng-kaviáros (pontosabban ikrás) változatra is, amit kecskesajt és (szintén) kovászos uborka kísér, a szardellás-juhtúrós-paradicsomos opció pedig egy újabb umami-attak (külön-külön minden összetevő umamiban gazdag, hát még együttesen).

A vasútállomási idill adott: az uborkák az óriás befőttes üvegben fortyogva kovászolódnak, kint dolgozik a Green Egg, miközben egy restitől nem megszokott módon a legjobb borok és buborékosok közül válogathatunk.

Fotó: Csopaki Resti by Laurel

Nem szól másról az idei nyár, mint a felháborító lángos- és fagyiárakról. Mi pedig csak ismét azt mondhatjuk el, mint annyiszor: többet kell fizetni az igazi gourmet élményért – de valóban többet is ad. Az élelmiszer- és éttermi árrobbanással pedig közelít is egymáshoz a két világ. Az egyszer biztos, hogy 3300 és 3800 forint között alakul a topétterem nyári pop-upjában az említett ételek ára, amit a „horror gyros árak" mellett érdemes fontolóra venni. Akit megszólít ez a világ, úgyis tudja, hogy mi tanulás, munka és befektetett energia áll egy-egy ilyen fogás megszületése mögött. Sok étterem és séf büszke rá, hogy évtizedek óta ugyanazon recept szerint készítenek egy ételt – aminek szintén van ereje és létjogosultsága. Egy haladó szellemű, a fejlődés mellett voksoló séf pedig építi-tökéletesíti a receptjeit, a senior generációt képviselő Bíró Lajostól az Y és Z generáció tagjaiig.

Mede Ádám tavaly a Restiben

A legjobb dolog, ami történhet a hagyományos magyar étkezési kultúrához és néplélekhez tartozó ételekkel, hogy kezelésbe veszik az olyan felkészült séfek, mint Ádám, legyen az hagymaleves, gombapörkölt, borjúmirigy, körömpörkölt vagy harcsapaprikás, a Laurel igen jól sikerült vegán és húsos fogásai.

Csopaki Resti by Laurel

Csopak, Kossuth u. 1., Csopaki Vasútállomás
Nyitvatartás: szerdától vasárnapig 12:00 és 23:00 között
Csopaki Resti by Laurel Facebook

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram