A legutóbbi alkalommal arról volt szó, hogy mennyire fontos akár befektetés jelleggel is elvállalni munkákat, tanulni, fejlődni, és jó nevű helyeken tapasztalatot szerezni azért, hogy a jövőben emelni tudjunk a piaci értékünkön, hiszen csak nagyon kevés ember annyira szerencsés, hogy komolyabb erőfeszítés és áldozatok nélkül az ölébe hulljon a siker.
Ahhoz viszont, hogy egy magas színvonalú étterembe jelentkezhessen valaki, erős önéletrajzzal is kell rendelkeznie. Tehát olyan CV-t kell a kezünkben tartani álláskereséskor, amivel tökéletesen meg tudjuk mutatni az értékünket a munkaerőpiacon.
Jelenleg is zajlik a munkatársak toborzása a hamarosan nyíló éttermembe, a Rumour by Rácz Jenő ugyanis még ezen az őszön megnyílik. Látok bizonyos típushibákat a beérkező önéletrajzokban, erről szeretnék most néhány szót ejteni.
Az első benyomások
Mára megtanultam, hogy munkáltatóként nem szabad túl nagy hangsúlyt helyeznem arra, hogy milyen a jelentkező képe a bemutatkozásában, ugyanis 80%-ban nem megfelelő profilképeket látok a CV-kben.
Mégis kiemelném, hogy ha erős a jelentkező szakmai irányultsága, nem mindegy, hogy milyen első benyomást szerez a fotójával. Nem azon fog múlni az állás, hogy van-e orrpiercingje vagy teljes kart borító tetoválása az illetőnek, de nem biztos, hogy például az a legnagyobb profizmust sugalló fotóbeállítás egy sommelier-ről, ha egy fesztiválon műanyagpohárral a kezében szerepel a képen.
Tudjuk, hogy mit kell kitenni az ablakba
Az önéletrajzok tartalmában rendszeresen előforduló hiba a prioritás hiánya. Mindkét fél, a munkaadó és a munkavállaló számára is az az előnyös helyzet, ha a legfontosabb információkat nem bújik meg a CV legvégén valahol.
Fontos, hogy priorizáljuk a szakmai képesítésünk állomásait, és emeljük ki azt, ami igazán az erősségünk, ami a leginkább növeli a piaci értékünket.
Szerintem ma már elavultnak számít időrendi sorrendben leírni a korábbi munkahelyeinket, hiszen ha ma egy tapasztalatot igénylő pozícióra jelentkezik valaki, nem azzal fogja elnyerni az állást, hogy 15 éve dolgozott a Starbucks-ban vagy pultozott egy fesztiválon.
Azt javaslom minden álláskeresőnek, hogy bátran emeljék ki azokat a munkahelyeket és időszakokat az önéletrajzukból, amelyekre a legbüszkébbek,
a szakmailag legfontosabb állomásokat az eddigi pályafutásuk során.
Nagyon lényeges emellett, ha nevesebb étteremben, bárban, hotelben dolgozott valaki, írja bele, hogy milyen nemzetközi díjakkal vagy szakmai minősítésekkel rendelkezik az adott hely.
Sokan, akik szakmailag elismert helyeken dolgoztak korábban éveket, nem helyezik el a kellő helyen és a kellő megvilágításban ezt a munkatapasztalatot. Az állásadó pedig több száz beérkezett CV után nem tud minden egyes önéletrajzot az iskolából való kikerüléstől végigvenni, hiszen a fontos hívószavakat és valódi erősségeket keressük a bemutatkozásokban.
Remélem, hogy tudtam egy-két hasznos szempontot nyújtani a munkakeresőknek,
tartsatok velem legközelebb is itt, a Dining Guide-on!
Rácz Jenő
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.