"Az Anyukám Mondta egy nagyon személyes márka" – interjú Dudás Szabolccsal

SZERZŐ: DG
2024. február 5.
Az állandó ár-egyensúlyozásról, az Anyukám Mondta éttermi élményéről, az ehhez ragaszkodó törzsvendégekről, az étterembe járók tudatossá válásáról és a 2024-es várakozásokról beszélgettünk Dudás Szilárddal, az Anyukám Mondta éttermek társtulajdonosával.

Milyen évet zártak az Anyukám Mondta egységei? Vannak-e az egyes éttermekre jellemző sajátosságok?

Bár az encsi étterem jellegében eltér a miskolci és a debreceni egységeinktől, mindhárom üzlet esetén elmondható, hogy az egész év egy állandó kötéltáncot, egy állandó egyensúlyozást jelentett az árazást illetően. Meg kellett találnunk azt az érzékeny pontot, amelyet még elfogadnak a vendégeink, és amely számunkra is megfelelő. Úgy tűnik egyébként, hogy jól kalkuláltunk: mindhárom egységünk esetén megmaradt az Anyukám Mondta éttermi élményét kereső törzsközönség. Szintén fontos és mindhárom egységre jellemző a vendégek egyre tudatosabbá válása: bár a korábban jellemző három fogás plusz desszert helyébe az egy-két fogás plusz desszert lépett, mindent összevetve nincsen okunk panaszra.

 

Hogyan tudná leírni az Anyukám Mondta éttermi élményt?

Ebbe sok minden beletartozik: a személyzet, az éttermi enteriőr, a jó minőségű alapanyagok és természetesen mi magunk is, mint család is beletartozunk – hiszen

az Anyukám Mondta egy nagyon személyes márka.

Az összes „hozzávaló” folyamatos finomra hangolásáról és harmóniájáról szól a mi éttermi élményünk.

Leves az Anyukám mondta menüjéről

Mi mondható el a vendégkörről az egyes éttermek vonatkozásában?

Az encsi étterem esetében még ma is jelentős a Szlovákiából érkező vendégek száma,

különösen, ha nemzeti ünnep van a szomszédban. Tudatosan készélünk ezekre a napokra, ugyanis és egy-egy csendesebbnek ígérkező hétköznapunkra ezek az ünnepek pozitívan hatnak. Meg kell említeni még a Romániából és Ukrajnából érkező vendégeket is, de azért még mindig Szlovákia vezet a környező országokból.

A miskolci és debreceni éttermeink százezres nagyvárosokban találhatóak: itt lényegében a város lakói működtetik az egységeket, amely Encs esetén kevésbé mondható el, de ezzel soha nem is terveztünk. Természetesen a belföldi turizmushoz köthető vendégek aránya Encsen a legmagasabb.

 

Terveznek-e további nyitásokat, és ha igen, akkor hol?

Egyelőre a három meglévő éttermünkre összpontosítunk, ugyanakkor nyitott szemmel járunk, és nem zárjuk ki a terjeszkedést hosszabb távon.

 

2023 július 1-től a vendéglátó üzletek is csatlakoztak a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz (NTAK). Mit vár az NTAK adatszolgáltatástól hosszú távon? Hogyan ment a szoftver felkészítése?

A szoftver felkészítése csupán pár napot vett igénybe, zökkenőmentesen történt minden, a digitalizáció által átszőtt mindennapokban ez egy rutinfeladat volt. Abszolút jó kezdeményezésnek tartom egyébként, hogy a gasztronómiai szakma piacán is elérhetővé válik egy olyan információs adatbázis, amelyből településekre, térségekre vonatkozó átfogó adatokat lehet majd kinyerni. Igazán izgalmas pedig majd az lesz, ha már egy teljes évet, vagy akár többet is látunk egyben. 

Anyukám mondta étterem, Encs

Ha a piacon egy hasonló platform korábban is elérhető lett volna, az segítséget jelentett volna az Anyukám Mondta életében, illetve mire használták volna?

A miskolci és debreceni egységek nyitásakor a megérzéseinkre tudtunk csak támaszkodni. Az biztos, hogy a régióban maradtunk volna akkor is, ugyanakkor elképzelhető, hogy más városok irányába indultunk volna, illetve egészen biztos, hogy a nyitások finomra hangolásában nagy segítség lett volna egy hasonló szolgáltatás.

 

Mit várnak a 2024-es évtől?

Mozgalmas és izgalmas év áll mögöttünk, de ahogyan említettem, nincsen okunk panaszra.

Nem állhatunk meg, folyamatosan mennünk kell előre, folyamatosan fejlesztenünk kell: 2024-ben sem lesz ez másként. Az idei év első negyedévében például a korábban időhiány miatt elmaradt „étterem-szépészeti” munkálatokra is sort kerítünk végre, illetve vannak az éttermi élményre vonatkozó elképzeléseink is – ezek egyelőre tervezési fázisban vannak. 

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram