Hirdetés
Hirdetés

Autentikus hálaadási és karácsonyi pulyka lakoma a Spago Budapest by Wolfgang Puck jóvoltából

SZERZŐ: DG
2023. november 19.
Észak-Amerikában a Karácsonnyal egyenértékű ünnepként tartják a Hálaadást – megannyi szokásával és évszázadokra visszanyúló történetével. Minden év novemberének utolsó csütörtökén az amerikaiak és a kanadaiak számára ez dátum a karácsonyi készülődés és az ünnepi időszak kezdetét is jelöli. Idén november 23-ra esik a Hálaadás, és ahogy az elmúlt három évben, úgy a Matild Palotában található Spago Budapest by Wolfgang Puck ismét házhoz rendelhető, autentikus pulyka lakomát kínál. A bőséges ünnepi rendelhető menüről valamint a koncepcióról beszélgettünk a Szántó Istvánnal, a Spago Budapest séfjével.
Hirdetés

Hogy született a pulyka lakoma koncepciója?

Az egészben sült ünnepi pulyka kínálatának ötlete az amerikai Wolfgang Puck csapattól érkezett, hiszen számukra ez legalább annyira fontos ünnep, mint a Karácsony. A koncepciót közösen dolgoztuk ki. Amerikában a pulyka tradicionális hálaadási étel, illetve a karácsonyi asztal fontos eleme is. Igyekeztünk felmérni az itthoni piacot és az igényeket. Öröm számunkra, hogy mára már több visszatérő család van, akik tőlünk rendelnek az ünnepek alatt.

A koncepciónak az is része, hogy terhet vegyünk le a családok válláról, hogy a főzéssel töltött órák helyett inkább egymással lehessenek. Semmi mást nem kell tenniük, mint házhoz rendelni az ünnepi pulyka lakomát, tálalni és élvezettel elfogyasztani. 

Mit tartalmaz pontosan a menü?

A lakoma egy háromfogásos menüt foglal magában. Az erdei gomba levest sült gesztenye, zsálya és kovászolt kruton teszi teljessé. A főfogás egy egészben megsütött, körülbelül nyolc kilós pulyka, ami a számításaink alapján egy nyolc-tíz fős társaság számára is bőségesen elegendő. A szárnyast burgonyapüré, ropogós bacon, párolt zöldségek, almával és forralt borral párolt vöröskáposzta, hagyományos, fűszeres töltelék kíséri. Klasszikus vörösáfonya szószt és gravy-t adunk mellé. Desszertnek pitét kínálunk, almás, sütőtökös, illetve pekándiós verzióból lehet választani.

 

Elérhető a menühöz borpárosítás is?

Horváth Máté sommelier által gondosan kiválasztott fehér, illetve vörös bort is lehet vásárolni a menühöz.

 

Elárulnál esetleg pár kulisszatitkot a pulykáról?

Mivel itthon nem igazán van hagyománya a pulykafogyasztásnak, meg kellett találnunk a megfelelő beszerzési forrást. A Norfolk Bronzpulykára hosszas kutatás után esett a választásunk. Ennek a húsnak kiemelkedő a minősége, emelett pedig a mérete is ideális. Maga a pulyka készítés meglehetősen hosszú folyamat, a hús pácolást is igényel. Ezért mindenképpen fontos előrendelni.

 

Nehezített terep volt, hogy Magyarországon nem ünneplik a Hálaadást?

Nehezen lehetett felmérni a kezdetekben, hogy mekkora lesz az igény az ünnepi pulykára a Hálaadás apropóján. Az osztrák származású, de évtizedek óta az Amerikai Egyesült Államokban élő séflegenda, Wolfgang Puck egyik ikonikus fogása a pulyka. Bíztunk abban, hogy Budapesten sem csak a karácsonyi időszakban számíthatunk rendelésekre, hiszen nagyon sok expat él hazánkban, akiknek ez legalább olyan fontos ünnep, mint a Karácsony. Ez most már a harmadik éve lesz a pulyka lakomának, és egyre nő iránta az érdeklődés a Hálaadás napjaiban is, Karácsonyról pedig nem is beszélve. 

 

Az ajánlat elérhető 2023 november 19-26 és december 15-27 között.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram