A legnagyobb hír, hogy a koppenhágai Geranium megkapta a harmadik csillagát. Nagyon szép teljesítmény ez Rasmus Kofoed séftől, akinek a véghajrában még arra is volt ideje, hogy február 18-án ellátogasson Budapestre, a Bocuse d’Or hazai döntőjére, és kényelmesen, fel-alá járkálva vegye szemügyre az EXPO-t, ahol májusban majd ő is szerephez jut az európai döntőben, mint a magyar csapat tanácsadója. (Beszélgettünk vele a helyszínen és roppantul dicsérte a szervezést, a versenyzők felkészültségét.) Nem így a norvég Maaemo frontembere, Esben Holmboe Bang, aki valahol máshol izgult a könyv megjelenéséig. De nem hiába, hiszen az ő éttermére is hullott idén egy újabb, immár harmadik csillag.
A két csillagosok közül a nagy meglepetés a svéd Fäviken étterem, amely szintén előre lépett egy csillagnyit. Így idén már nem csak a S. Pellegrino által jegyzett, a világ 25. legjobb étterme címet mondhatja magáénak, hanem azzal is büszkélkedhet, hogy a skandináv félteke kétcsillagos éttermeinek táborát erősíti. Az éppen Ausztráliában haknizó, a S. Pellegrino listáján 3. legjobb étteremnek kikiáltott Noma háza tájékán szintén két csillagot lehet számolni idén is, ahol ezzel nem változott a felállás az eddigiekhez képest.
Így a jelenlegi állás a skandinávoknál a következő: 11 új csillag 2016-ban, amiből 5 pottyant Svédország éttermeire, 4 Dániában talált gazdára, 2 pedig Norvégiában.
[tw-divider][/tw-divider]
Hogy vajon miért olyan sikeresek az északiak és egyáltalán egy kalap alá lehet-e venni az északi féltekét, arról itt kérdezgettünk dán, norvég, finn, svéd Michelin-csillagos séfeket.
[tw-divider][/tw-divider]
A teljes lista itt.